‘Çocukların Tüketici Olarak Sosyalleşmesinde Aile ve Medyanın Rolü’

‘Çocukların Tüketici Olarak Sosyalleşmesinde Aile ve Medyanın Rolü’
ÇÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Demirci Orel ‘Çocukların Tüketici Olarak Sosyalleşmesinde Aile ve Medyanın Rolü’ konulu sunumu..

konak-1-003.jpg

ÇÜTAM Konferansları Devam Ediyor

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Türkoloji Araştırmaları Merkezi Kültür Evi farklı konu ve konuklarla takipçileriyle buluşmaya devam ediyor. ÇÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Demirci Orel ‘Çocukların Tüketici Olarak Sosyalleşmesinde Aile ve Medyanın Rolü’ konulu sunumuyla, ÇÜ Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Öğretim Görevlisi Kazım Artut “Çocuk Resimleri Bize Neyi Anlatır?” başlıklı konuşmasıyla ÇÜTAM katılımcılarıyla buluştu.

Çocukların doğrudan satın almalarda önemli miktarlarda para harcarken yetişkinler tarafından alınan birçok tüketim kararlarını da gittikçe daha fazla etkilediğine değinen Prof. Dr. Orel ailelerin çocukların kararlarını önemsedikçe çocuk tüketicilerin satın alma kararlarında daha etkin olmaya başladıklarını ifade etti. Günümüzde çocukların pazarı etkileyici kritik rollerinin, onların önemini arttırdığını ve birincil pazar olarak nitelendirildiklerini söyleyen Prof. Dr. Orel pazarlamacıların tüketici olarak çocuklara yakın ilgi gösterdiklerinin altını çizdi. Çocukların genellikle tüketici davranışlarını annelerinin davranışlarını gözlemleyerek edindiklerini belirten Prof. Dr. Orel, ebeveynler dışında tüketici sosyalleşmesinde kitle iletişim araçlarının (medya) da oldukça etkili olduğunu ifade etti. Bu konuda özellikle de reklamların ön planda olduğunu ve televizyonda bu reklamları izleyen çocukların daha fazla tüketim davranışı öğrendiklerini aktaran Prof. Dr. Orel böylelikle tüketici sosyalleşmesini gerçekleştirdiklerini söyledi. Konuyla ilgili olarak ‘tüketici sosyalleşmesi’ kavramının tanımını yapan Prof. Dr. Orel, çocukların tüketime dair bilgi, beceri ve tutumları, pazarda veya belirli sosyal ortamlarda çeşitli aracılarla etkileşimleri sonucunda edindiklerini söyleyerek ve bu sürecin tüketici sosyalleşmesi şeklinde tanımlandığını dile getirdi.

“Çocuk Resimleri Bize Neyi Anlatır?”

ÇÜ Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Öğretim Görevlisi Kazım Artut ise “Çocuk Resimleri Bize Neyi Anlatır?” başlıklı konuşmasıyla ÇÜTAM katılımcılarıyla buluştu. Öğr. Gör. Artut, çocuğun anlama, yetenek ve yaratıcı gücünün bir ifadesi olarak ortaya çıkan resim etkinliğinin aynı zamanda zihinsel gelişimin bir göstergesi olarak da dikkat çektiğini belirtti. Bu nedenle birçok zeka testiyle gelişim testinde resmin belirli bir olgunluğun simgesi olarak değerlendirildiğini ve test ünitesi olarak kabul edildiğini ifade eden Öğr. Gör. Artut çocuk resimlerindeki duygusal ve sosyal gelişim özelliklerini genellikle beş yaşından itibaren kendisini gösterdiğini ifade etti.

Toplantı sonunda ÇÜTAM katılımcılarından gelen soruları da yanıtlayan konuşmacılara katkı ve katılımlarından ötürü Merkez Müdürü Prof. Dr. Deniz Abik tarafından plaket takdim edildi.

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.