?Çiftçilerimiz Bereketli Sofrada Helal Lokmayı Kayıt İçinde Bulacaktır??
Kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında düzenlenen seminere, Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz: ?
Türkiye de tarım sektöründeki kayıt dışı ortalamanın çok üzerindedir. SSK Genel Müdürlüğümüz çiftçilerimizi ve tarım sektörünü kayıt içine alabilmek için bilgilendirme toplantısı yapıyoruz. Özellikle bayanlarda kayıt dışı çalışma oranı % 90?larda. Tarım sektöründeki kayıt dışı istihdamı ilk etapta %40?a çekmeyi hedefledik.?dedi.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar: "Aile İşletmelerini Ayakta Tutamadığımız Müddetçe Tarımda Sürdürülebilirlik Mümkün Değil"
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, aile işletmeleri ayakta tutulamadığı müddetçe tarımda sürdürülebilirliğin mümkün olmayacağını söyledi.
Adana Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ve Ziraat Odaları işbirliğiyle Seyhan Oteli'nde kayıt dışı istihdamla ilgili olarak düzenlenen seminere katılan Şemsi Bayraktar, temsil ettiği kurumu ve Sosyal Güvenlik Kurumu çalışmaları hakkında bilgiler aktardı.
Tarım sektörünün sorunlarından bahseden Bayraktar, çevre ülkelerdeki siyasi istikrarsızlıkların ihracat yapan üreticiyi zora soktuğunu ve üretimde bir artış olmamasına rağmen fiyatların düştüğünü anlattı.
Tarım sektörünün en büyük sorunlarından birinin 'Ekonomik örgütlenme zayıflığı' olduğunun altını çizen Şemsi Bayraktar, bu zayıflık nedeniyle plan ve pazarlama sorunlarının yaşandığına dikkat çekti. Sektörün tüm paydaşlarının bu yükün altına girmesi gerektiğini dile getiren Bayraktar, "Bu para alın teri. Son kuruşuna kadar çiftçimiz için harcamak zorundayız" diye konuştu.
"CEZALAR OLUMSUZ SONUCA YOL AÇIYOR"
Kayıt dışı istihdamı önlemenin farklı yöntemleri olduğunu anlatan Şemsi Bayraktar, en önemli anahtarın 'Toplumsal kelime' olduğuna işaret etti. Sosyal Güvenlik Kurumu'na kaydolmayan vatandaşlarla alakalı kayıt dışılıkta başarı kazanılamadığı takdirde ülkedeki herkesin büyük zarar göreceğini ifade eden Bayraktar, cezaların da olumlu sonuçlardan ziyade olumsuz durumlara yol açacağını öne sürdü.
2008 yılından bu yana sosyal güvenlik sisteminde önemli gelişmeler olduğunu ifade eden Bayraktar, mali sürdürülebilirliği sağlamak için en önemli parametrenin 'Kayıt dışılığı azaltmak' olduğuna vurgu yaptı.
Avrupa'da kayıt dışılığın yüzde 15-20 civarlarında seyrettiğini söyleyen Bayraktar, Türkiye'de kayıt dışılığın son 12 yılda yüzde 53'den yüzde 33'e indiğini ve önümüzdeki 10 yıl için ise yüzde 15'e indirilmesinin hedeflendiğini belirtti. Bayraktar, yüzde 33'ün maliyetinin 30 milyar TL olduğunu ve her yüzde 1'lik düşüşün ülke ekonomisine 1 milyar TL katkı sağladığını aktardı.
"KAŞ YAPALIM DERKEN GÖZ ÇIKARMAYALIM"
Küçük işletmelerin sermayesinin yetersiz ve eğitim seviyesinin düşük olduğunu kaydeden TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, "Bunları teşvik etmez, bilgilendirmez de ceza yöntemini 1. enstrüman olarak bunların üzerine salarsanız ceza sistemiyle bu işletmeleri kapatırsınız. Sosyal Güvenlik Kurumu'na düşen en önemli görev, 'Kaş yapalım derken göz çıkarmayalım.' Aksi takdirde bu ülkede orta direği yıkarız ve üretimin sürdürülebilirliği açısından tüm sektörlerde fevkalade önemli, bunları da ayakta tutmamız gerekiyor. Aile işletmeciliği diye bir kavram geldi niye önemsendi? 'Aile işletmelerini ayakta tutamadığımız müddetçe tarımda sürdürülebilirlik mümkün değil' dediğimizde kimse dikkate almıyordu ama gıda fiyatları manipüle edilmeye başladı, fiyatlar yükselmeye başladı, baktılar spekülasyonlar içinde bazı büyük firmalar var, dediler ki 'Bu ülkede spekülasyon yapmayan, stok imkanı bulunmayan kurumlar aile işletmeleri. Biz bu ülkenin üretimini bunlarla ayakta tutarız' dediler ve bu yıl aile işletmeciliği yılı. Tüm dünyada insanlar nasıl ayakta tutabileceklerinin mücadelesi içindeler. Onun için KOBİ'ler çok önemli" ifadelerini kullandı.
Adana Valisi Mustafa Büyük:
?Tarımda en güçlü bölgesinde lider bir ilden, birçok Türkiye birincilikleri bulunan Adana?dan bahsediyoruz. Çiftçi kayıt içi sistemi çalışmalarımız var. Yinede kayıt dışı çalışma oranı yüksek.?dedi.
?Çiftçilerimiz Bereketli Sofrada Helal Lokmayı Kayıt İçinde Bulacaktır?"
Vali Büyük, ?Adana?mız Türkiye?de tarım sektörünün en öndeki yerini, başarısını SSK?ya kayıt noktasında da aynı başarıyı göstereceğine inanıyorum??dedi.
Kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında düzenlenen seminere, Adana Valisi Mustafa Büyük, Sigorta Primleri Genel Müdürü Ahmet Açıkgöz, Bağımsız Çalışanlar Prim Daire Başkanı Tevfik Özcan, Sosyal Güvenlik Uzmanı Arzu Zübeyde Dikeçoğlu, Sosyal Güvenlik Kurumu Şube Müdürü Mahmet Fahri Gözüoğlu ve Adana SG İl Müdürü Kaşif Kılıç, Adana SG İl Müdür Yard. Ali Yıldız katıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.