Çiçek: 'Milletvekilleri, güvenlik için alınan tedbirlere uymalı'
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, milletvekillerin güvenlikle ilgili alınan kararlara uyması gerektiğini söyledi.
Çiçek, Habertürk TV'de gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Çiçek, Meclis'teki güvenlikle illgili "Biz görüyoruz ki bir kısım uygulamaları protesto etmek için, grup başkanlarını görmek için insanlar geliyor. Grup toplantılarının asli unsuru olan milletvekilleri oturacak yer bulamıyor. Meclis'e ziyaretler randevulu olacak. Ziyaretçilerin en geç saat 18.00'de Meclis'i terk etmesi gerekiyor. Gruplar için bize isim listesi bildirilmesi lazım ve bu sayı asgari olmalı. Burası Meclis'tir burası demokrasinin merkezidir. Burada fiziki güç kullanamazsınız. Sloganlar atıldığında fiili durumlar olduğunda bunu teşvik eden durumlarda olursa arzu etmediğimiz durumlar olabiliyor" dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik yumruklu saldırıya ilişkin Çiçek, "Ümit ederiz ki bu tür saldırılar bir daha yaşanmasın. Bu olay sadece burada olmuyor. Bir arkadaşımıza üniversitede yumurta atılıyor, anma törenlerinde tatsız olaylar yaşandı. Bunların son bulmasını umuyoruz. Nefretle kınıyorum. Bir siyasi lidere yapılan saldırı hiçbir şekilde kabul edilemez.
Bir ara dedim Meclis gazinoya döndü. Meclis eylem yeri değil, söylem yeridir. O kürsüde herkes düşüncesini serbestçe ifade edecek. Kamuoyu bilmiyor olabilir. 4 siyasi partimiz var salı günü grup toplantıları yapılıyor. Salı günü ziyaretçi sayısı 3-4 katına çıkıyor. Toplantılar dar alanda yapılıyor. Grup toplantıları kendi iç yönetmeliklerine uymuyor. Grup toplantıları için bana şikayetler geliyor. Toplantılara eski vekilleri bile katılamazlar. Biz görüyoruz ki bir kısım uygulamaları protesto etmek için, grup başkanlarını görmek için insanlar geliyor. Grup toplantılarının asli unsuru olan milletvekilleri oturacak yer bulamıyor. Ben bunun üzerine 5 Mart 2013 yılında resmen yazı yazdım. Burası halkın meclisidir. Halka kapatamazsınız. Vatandaşın giriş çıkışı da usule uygun olacak. Bugün bir toplantı olmayacak, hazırlanan metin gruplar tarafından inceleniyor" dedi.
Ziyaretlerin randevulu olacağını belirten Çiçek, "Gündeme getirilen konularda aykırılık söz konusu değil. Meclis'e ziyaretler randevulu olacak. Ziyaretçilerin en geç saat 18.00'da Meclis'i terk etmesi gerekiyor. Elini kolunu sallayarak gelince burada yönetim işin içinden çıkılmaz hale geliyor. Sabahın 10'nunda gelip kulislerde oturuyorlar. Böyle olunca kimsenin niyetini okuyamazsınız. Vekiller ayakta burası herkesin rahatlıkla oturabildiği yer. Yapılması gereken iş ziyaretlerin kuralına uygun yapılması, sayın vekillerimizin buna yardımcı olması gerekir" dedi.
Gruplar için isim listesi bildirilmesi gerektiğini belirten Çiçek, "Bu sayı asgari olmalı. Bizim salonlarımızın sayısı belli. Bir de moda oldu fotoğraf çektireceğiz diye. Burası Meclis'tir burası demokrasinin merkezidir. Burada fiziki güç kullanamazsınız. Otobüslerle insanlar gelir ana binada toplantı yapılırsa istenmedik durumlar meydana gelir. Basın toplantıları yapılıyor daha önce mutabık kaldık. Şimdi dışarıda eylem potansiyeli taşıyan kişiler getiriyor toplantı yapılıyor gelip burada bunlar yapılınca ona tepki koyacak başka gruplar da çıkıyor. Bu karara tüm vekillerin uyması lazım. Kartsız kimse giremez. Ama vekillerimizin dışarıda karşılaştığı kişi arabada geliyor. Biz bunların kimliklerini almamız gerekiyor ve içeri kartsız giriyor. Tedbirde eksiklik yok bunları uygulamasında hepimizin buna uyması gerekiyor. Kuralların uygulanması konusunda hassasiyet göstereceğiz. Birlikte kararlılığı ortaya koyabilirsek sıkıntıları asgariye indirmemiz mümkün olacak. Meydanların sıcaklığı geçmedi ki hiç. Kış içinde seçim kampanyaları başlatıldı hava şartları müsait oldu. Siyasetin kendisi kara kışta gidiyor. Bu sıkıntı bitmedi. Bahara girdik. Şimdi çiçekler açtı, soğuk dalgası geldiğinde çiçekleri vuruyor. Siyasette zaman zaman don yaşıyoruz normalleşmemiz lazım. Ama bunu el birliği ile yapmak gerekiyor" dedi.
Yargının siyasallaşmasının bir ülkenin başına gelebilecek en büyük felaket olduğunu belirten Çiçek, "Biz Türkiye'de birçok konuda o kadar çok beyanat verdik ki. Tutuklu vekil yok. Hükmü kesinleşmiş iki vekil var biri içeride biri dışarıda. Biz baştan beri bir kişi vekil seçilince tutuklanmasın gelsin görevini yapsın diyoruz. Şimdi herkes söylüyor ama bu adaletsizliği ortadan kaldırmak için adım atılmadı. Engin Alan içeride. Başka hükmü kesinleşen dışarıda. Kimse bu noktada gayret söylemiyor. Herkes beyanat vermenin kolaycılığı içinde" dedi.
Çiçek, cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili de "Cumhurbaşkanlığı seçimine gidiliyor. Kuralı belli, zamanı belli, adaylardaki nitelikler belli. Kararı verecek millettir. Sorun olacak problem olacak konu yok. Problem kafamızdaysa net kurallara rağmen maraz çıkarmak için elimizden geleni yapacağız demektir. Ben siyaseti el sıkmak olarak anlıyorum.Yumruk sıkmak olarak anlamıyorum" dedi.
İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.