CHP'ye rüşvetin belgesi...

CHP'ye rüşvetin belgesi...
İzmir Büyükşehir Belediyesi'ndeki operasyonun ayrıntıları gün yüzüne çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesinin ihalelerini alan işadamı Hakan...



İzmir Büyükşehir Belediyesi'ndeki operasyonun ayrıntıları gün yüzüne çıktı.

 

İzmir Büyükşehir Belediyesinin ihalelerini alan işadamı Hakan Say ile Genel Sekreter Vekili Pervin Şenel Genç'in yaptığı pazarlık, kamera kayıtlarına yansıdı. Şenel, Say'ın CHP'ye 300 bin lira verdiğini itiraf etti...

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ndeki operasyonun ayrıntıları gün yüzüne çıktı. Belediyenin 5 yılda çıktığı 31 ihaleden 27'sine en yakın teklifi veren Smyrna şirketi sahibi
Hakan Say, bu ihalelerden kazandığı 10 milyon liranın 300 bin lirasını CHP'ye aktardığını savcılıktaki ifadesinde itiraf etti.

Kılıfına uyduracaklar!


Belediyedeki yolsuzluk iddialarıyla ilgili soruşturmada çarpıcı bilgilere ulaşıldı. 2006-2010 yılları arasındaki belediyenin düzenlediği 31 ihaleden 27'sinin, baskın sonrası tutuklanan
Hakan Say'ın sahibi olduğu Smyrna organizasyon firmasına verildiği ortaya çıktı. Kendi firması üzerinden toplamda 8 milyon 369 bin TL bedelle ihale alan Say'ın üç ihaleye de perde arkası patronu olduğu Maestro ve Esmira firmaları aracılığıyla ulaştığı belirlendi.

İhalelerin peşkeş çekildiği Say'ın Smyrna ile gölge patronu olduğu iddia edilen Maestro firmalarından
CHP'ye 300 bin TL para aktarıldığı da iddia edildi. Say ile Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Pervin Şenel Genç arasında ihale pazarlığının da gizli kamerayla kaydedildiği belirtildi.

Görüşmede Genç'in, Say'a siyasi olayları unutmasını, verdiği parayı bir kılıfa uyduracaklarını söylediği kayıtlara girdi. Kameranın da kayıtta olduğu ortamda Genç, Say'a "Ben 1,5 yıldan beri bu hikâye ile uğraşıyorum" derken Say, bunun karşılığında "Tamam başkanım, unuttum gitti" cevabını verdi.



Genel sekreter ağzından kaçırmış


Hakan Say, operasyon sonrasında savcılığa verdiği ifadede çarpıcı itiraflarda bulundu. Say, Genel Sekreter VddK Genç'in
CHP'ye 300 bin Ura aktarılması hususunu ağzından kaçırdığını ve bu durumım CHp aleyhine skandal oluşturacağını düşündükleri için belediye personelinin korkuya kapıldığını aktardı. Say, İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu?nun kendi cebinden yapması gereken seçim harcamalarını da belediyenin aracılığıyla kendisinin şahsi hesabından yapıldığını söyledi. Kocaoğlu'ndan alacaklı olluğunu kaydeden Say, Anadolu ateşi gösterisi için 500 adet, Zütfü Livaneli konserinden 500 adet biletin belediye kasasından ödemeyi teklif ettiklerini söyledi. Say, paranın şirketler aracılığıyla belediye kasasından usulsüzce çıkacağını bildiği için bu durumu kabul etmediğini söyledi.

7 bürokratı tutuklanan başkanın gözyaşları


İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yolsuzluk ve ihaleye fesat karıştırma iddiasıyla düzenlenen operasyon, Başkan Aziz Kocaoğlu'na belki de hayatının en zor günlerini yaşattı. Mahkemeye sevk edilen 20 zanlıdan 7'si belediye porsoneli, 17 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi. Sorgulama sürerken, bürokratlarını yalnız bırakmamak için adliyeye gelen Kocaoğlu, mahkeme sürecini adım adım takip etti. Kararın açıklanmasından sonra yıkılan Başkan Kocaoğlu, haklarında tutukluluk kararı verilen personeliyle kucaklaşıp onlara 'metin olmaları, suçsuzluklarının anlaşılacağı' telkininde bulundu.


Başkan Kocaoğlu, bürokratlarının yanından ayrıldıktan sonra ise gözyaşlarına hakim olamadı. Bürokratlarına güvendiğini ifade eden Kocaoğlu, "Onların insana, kente ve paraya bakış açısını biliyoruz. Doğru sallanır devrilmez. Doğrunun kalesi yıkılmaz. Bu zorlukların da üstesinden geleceğiz. Her koşulda onların yanındayım" diye konuştu.


TOTO oynasa bu kadar olur


İhale Kanunu'na göre, hizmet lalım ihalelerinde 'yaklaşık maliyet'e en yakın teklifi verenin ihaleyi alacağı belirtilirken,
İzmir Büyükşehir Belediyesi ihalelerindeki yolsuzluk savcının gözünden kaçmadı.


Savcı şüphelendi


Hakan Say'a bağlı firmaların, belediye tarafından gizli tutulan yaklaşık maliyete yüzde 98 ila 99.9 arasında teklifler verdiği belirlendi. Farklı firmaların verdiği teklifler ile yaklaşık maliyet rakamları arasındaki oranın ise yüzde 76,8 olduğu bildirildi. Belediye çalışanlarının Say'a yaklaşık maliyeti sızdırdıklarından şüphelenen savcı, soruşturmayı bu yönde derinleştirdi. Say'ın bu şekilde 10 milyon TL'yi bulan ihaleler aldığı ortaya çıktı. Mercek altına alınan Smyrna Organizasyon ve Maestro firmalarının ortak hareket ettikleri, ihalelerin bu şirketlere pas edildiği iddia edildi. Solfej Organizasyon isimli şirketin ise aynı anlaşma çerçevesinde ihale aldığı vurgulandı.


İzmir- Ankara/ BUGÜN

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.