CHP’li Özdiş’in Soru Önergesi…
Hükümet, kritik omurga ve beyin tümörü ameliyatlarına bağlı gelişebilecek felç riskini aza indiren, ameliyat sonrası yaşam kalitesinin düşmesini engelleyen, hatta kişinin kısa bir süre içerisinde ev ve iş hayatına kaldığı yerden devam edebilmesini amaçlayan “nöromonitörizasyon” cihazında yaptığı ödemede indirime gitti.
Hastaları ve hasta yakınları mağdur eden, cihaza erişemeyen doktorları ise ameliyatları yapamaz duruma getiren uygulamayı CHP’li Özdiş, TBMM gündemine taşıdı ve hükümeti derhal geri adım atmaya davet etti.
ANKARA/
TBMM KİT Komisyonu üyesi CHP’li İbrahim Özdiş, geçen yıl Ağustos ayında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde (SUT) Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğin omurga, omurilik ve beyin tümörü ameliyatı geçiren hastaları mağdur ettiğini belirtti. Yaşanan mağduriyeti TBMM gündemine taşıyan Özdiş, söz konusu değişikliğe göre ilgili ameliyatlarda kullanılan Nöromonitörizasyon cihazlarının hizmet alım fiyatları yeniden düzenlendiğini, daha önce cihaz için4 bin 500 lira olan ödemenin bin 500 liraya indirildiğini belirtti. Bu düzenlemenin hizmet veren firmalar ile Sosyal Güvenlik Kurumu arasında anlaşmazlığa da neden olduğunu vurgulayan Özdiş, “Oluşan anlaşmazlık nedeniyle işlerini kolaylaştıran ve yeri geldiğinde hastaların hayatını kurtaran cihaza erişemeyen doktorlar ameliyatları yapamaz duruma gelmiştir. Tıp camiasından ilgili hekim ve hasta ve yakınlarının beklentisi bu anlaşmazlığın derhal çözülmesi yönündedir” diye konuştu.
Sağlık hakkının evrensel ve anayasal bir hak olduğunu vurgulayan Özdiş, konuyu hem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, hem de Sağlık Bakanı’nın yanıtlaması talebiyle iki ayrı soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. CHP’li Özdiş’in Bakanlardan yanıtlamasını istediği sorular özetle şöyle:
“-Söz konusu tebliğde yapılan fiyat değişikliklerinin gerekçesi nelerdir?
-5 Ağustos 2015 tarihi öncesi fiyatlar nelerdir? Bu fiyatlarda suiistimal veya abartı olduğunu düşünüyor musunuz?
-5 Ağustos 2015’te belirlenen fiyatlar hangi kriterlere göre ve kimlerle görüşülerek belirlenmiştir?
-Belirlenen yeni fiyatları kabul edip, anlaşma sağlanan firmalar var mıdır? Varsa isimleri nelerdir?
-5 Ağustos 2015 tarihinden bu güne ilgili cihazın temin edilememesinden kaynaklı ameliyat olamayan hasta sayısı toplam kaçtır?
-Tebliğ ve sonrasındaki anlaşmazlık sonucu ameliyat olamayıp mağdur olan insanların sorunu hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? Bu sorunu nasıl çözmeyi planlıyorsunuz?
-Belirlenen yeni fiyatları kabul edip, anlaşma sağlanan firmalar var mıdır? Varsa isimleri nelerdir?”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.