CHP'li Bulut: İlaç kullanımında sosyal medyaya itibar edilmemeli
CHP'li Bulut: İlaç kullanımında sosyal medyaya itibar edilmemeli
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Sosyal medyada dolaşan 'koronavirüsten koruyucu' özelliği olduğu iddia edilen ilaçlarla ilgili uyarıda bulundu. Bugüne kadar herhangi bir ilacın virüsten koruyucu etkisi olduğuna dair bir kanıt bulunamadığını söyleyen Bulut, “Vatandaşlar özellikle ilaç kullanımında sosyal medyada dolaşan kirli bilgilere itibar etmesinler” dedi.
ANKARA///
CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Sosyal medyada dolaşan 'koronavirüsten koruyucu' özelliği olduğu iddia edilen ilaçlarla ilgili vatandaşları uyardı. TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Bulut, “Sosyal medyada dolaşan, doğruluğu teyide muhtaç spekülatif bilgilerle, koruyucu etkisi bilimsel otoritelerce doğrulanmamış ilaçlar ve ürünler bilinçsiz ve gereksiz bir şekilde kullanılmamalıdır” dedi.
- Koronavirüsten korunmada etkili su içmek neden önemli?
- Yurt dışından gelen 11 bin 269 vatandaş 36 yurtta karantina altında
- Evden çalışmada “zaman yönetimi ve iş disiplini” verimi artırıyor
- Virüsün yayılmasını azaltan 3 strateji!
- Koronavirüs Çocuk Psikolojisini Nasıl Etkiliyor?
- Koronavirüs stresi ile nasıl baş edebiliriz?
- Koronavirüs Bilim Kurulu'ndan sokağa çıkma yasağı açıklaması
- Sağlık Bakanı Koca: Yerli solunum cihazının seri üretimine başlıyoruz
- Baka Koca, koronavirüsle mücadelede yeni gelişmeleri anlattı
- Koronavirüs sürecinde psikiyatri tedavilerine online destek
- Türkiye'nin koronavirüsle mücadelesinde son 24 saatte yaşananlar
- Dünyada yeni tip koronavirüs nedeniyle ölenlerin sayısı 16 bin 500'ü aştı
- Ulaşımda Kovid-19'a karşı 'sosyal mesafe' için bisiklet önerisi
- Küresel pandemi hükümetlere kesenin ağzını açtırdı
- A'dan Z'ye Kovid-19 rehberi
İLAÇ ECZANELERDEN TOPLATILDI
İçerisinde etkin madde olarak kinin bulunan ilaçların, eczanelerden toplatıldığını kaydeden Bulut, şu anda ilacın sadece normal endikasyonunda raporlu olanlara kırmızı reçete ile verildiğini bildirdi. İlacın virüste palyatif kullanımının şu ana kadar kanıtlanmadığını belirten Bulut, “Tedavide kullanımı zaten varsa da ancak hastane ortamında. Fakat bugüne kadar herhangi bir ilacın virüsten koruyucu etkisi olduğuna dair bir kanıt bulunamamıştır” ifadelerini kullandı.
SADECE PANİĞE YOL AÇIYOR
Kamuoyunda yaratılan bu tarz spekülasyonlar sonucunda; içerisinde kinin bulunduğundan dolayı virüse karşı tedavi edici olduğu iddia edilen bir içecek markasının toniğinin tüm marketlerde tükendiğini söyleyen Bulut, bilimsel dayanağı olmayan bu spekülatif bilgilerin sadece paniğe yol açtığını belirtti.
SOSYAL MEDYAYA İTİBAR EDİLMEMELİ
Vatandaşların özellikle ilaç kullanımında sosyal medyada dolaşan kirli bilgilere itibar etmemesi gerektiğini kaydeden Bulut, şöyle devam etti:
Vatandaşlar koronavirüs’ten korunayım derken sağlıklarını kaybedebilirler. Çünkü her ilacın ayrı bir etkileşimi ayrı bir yan etkisi bulunmaktadır. Hastalanmadan ilaç kullanımı doğru olmadığı gibi ilaçla ilgili konularda sadece hekim veya eczacıya danışılmalıdır. Salgın döneminde hastalıktan korunmak için yapılacaklar el hijyenini sağlamak, düzenli uyku, sosyal izolasyon, dışarıya çıkıldığında sosyal mesafeyi korumak, bulunulan kapalı ortamı havalandırmak, düzenli beslenmek, egzersiz yapmak olmalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yönelik ürünler dışında herhangi bir şey alınmamalı, sadece sağlık alanında yetkili kişilerin uyarıları dinlenmelidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.