CHP'DE ERGENEKONCULARI ÇİZME PLANI

CHP'DE ERGENEKONCULARI ÇİZME PLANI
CHP'nin kalesi olan illerde aday gösterilmesi beklenen Ergenekon sanıkları rahatsızlığa yol açtı. Ergenekon davası kapsamında tutuklu yargılanan...



CHP'nin kalesi olan illerde aday gösterilmesi beklenen Ergenekon sanıkları rahatsızlığa yol açtı.

 

Ergenekon davası kapsamında tutuklu yargılanan ve CHP'den milletvekili olmaya hazırlanan isimlerin, milletvekili listesini onaylayacak Parti Meclisinde (PM) 'düşme' riski olduğu ortaya çıktı. Parti tüzüğüne göre, PM'deki oylamalarda 'aday isim ve sıralaması'na itiraz edilebiliyor. İtirazın ardından yapılacak oylamaya göre, aday sıralaması değişebiliyor ya da isim listeden düşebiliyor. Kulislerde, PM'nin bu yetkiyi kullanarak, kamuoyunda tartışma yaratan bazı isimleri düşürebileceği konuşuluyor. CHP tüzüğüne göre, milletvekili listesini onaylama yetkisi Parti Meclisi'ne (PM) ait. PM, milletvekili listesini onaylamak için 8-9 Nisan tarihlerinde toplanacak.


Listeler okunacak


Tüzüğe göre, seçim çevrelerinin tek tek okunarak oylanması gerekiyor. Buna göre örneğin Ankara 1. bölgedeki tüm isimler okunacak ve oylamaya sunulacak. Listenin okunmasının ardından sözlü ya da yazılı itirazlar dikkate alınacak. Bu itiraz kapsamında, listedeki bir ismin sırası ya da listeden çıkarılması önerisi oylanacak. İsmin veto edilmesi durumunda aday adayı listeden düşecek. Tüzükte öngörülen bu yetkinin, PM'de kullanılabileceği ve özellikle Başkent Üniversitesi eski Rektörü Prof.
Mehmet Haberal ve Ergenekon davası kapsamında yargılanan bazı sanıkların listeden düşebileceği konuşuluyor.

Eski tüfekler uyarıyor


Ancak PM'ye yeni giren isimlerin, tüzükte öngörülen bu yetkiyi bilmeyebileceğine de işaret ediliyor. Parti yönetiminin, listeyi 'toptan' olarak okuyup oylama yapabileceği, Haberal ve diğer isimlerin bu oylamada onay alabileceğine işaret ediliyor. Bu nedenle, PM üyelerine yönelik özellikle 'eski tüfek' olarak nitelendirilen partililerden gayriresmi uyarılar yapılıyor.


Hisarcıklıoğlu, Aygün için devrede


Ergenekon'dan yargılanan isimlerin milletvekili olmasına yönelik temas trafiği dikkat çekiyor. 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in, Mehmet Haberal'ın aday gösterilmesi için CHP liderine telefon etmesinin ardından TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da Ankara Ticaret Odası eski Başkanı Sinan Aygün için devreye girdiği belirtiliyor. Aygün'ün Ankara'dan aday olması bekleniyor.

?
Ezelhan ÜSTÜNKAYA/ ANKARA

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.