CHP Milletvekili Gürer’in Sorularına Bakandan Açık Yanıt Yok

CHP Milletvekili Gürer’in Sorularına Bakandan Açık Yanıt Yok
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer,  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e yönelttiği yazılı sorulara gelen cevapların yetersiz olduğunu ifade ederek net yanıtlar verilmemesini eleştirdi.

Gürer;  “Salgın hayvan hastalıklarında 400.000 buzağı kaybı olduğunu, 2016 yılında kırmızı et açığını kapatmak için 400.000 hayvan ithal edildiğini ve bu salgınların önlenmesi gerektiğini” açıklamıştı.

Konuya ilişkin olarak Gürer; “Bu işlemler için personel sayısı ve bütçeden ayrılan pay yeterli midir? Et ve sütte kalite artımı için çalışmalarınız bulunmaktadır. Bu sınıflandırmayı özellikle mezbahalarda kim yapacaktır? Bu ürünlerin üretimi sırasında kaliteyi arttırmak için ne gibi çalışmalar yapılacaktır? Özel sektöre kamudan ne gibi destekler sağlanacaktır?” sorularını Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı’na yöneltti.

Bakan Faruk Çelik yazılı yanıtında; “Bakanlığımızca 2017 yılında uygulamaya konulacak olan Milli Tarım Projesinin hayvancılık ayağını "Hayvancılıkta Yerli Üretimi Destekleme Modeli" oluşturmaktadır. Bu model kapsamında; artan kırmızı et talebinin karşılanması, damızlık üretiminin geliştirilmesi, meraların rasyonel kullanılması, hayvan hastalıklarıyla etkin mücadele edilmesi, buzağı ölümlerinin önlenmesi, süt üretiminde sürdürülebilirliğin sağlanması ve ihracat bazlı büyümede yeni bakış açısı ortaya konulması amaçlanmaktadır. Bu proje ile hayvancılıkta yerli ve yeterli üretim hedeflenmektedir. Hayvancılıkta Yerli Üretimi Destekleme Modeli; Mera Hayvancılığı Yetiştirici Bölgeleri, Damızlık Düve Üretim Merkezleri Kurulması Projesi, Damızlık Koç-Teke Üretim Merkezleri Kurulması Projesi, Damızlık Manda Üretim Merkezleri Kurulması Projesi ve Hastalıktan Ari Bölgelerin Genişletilmesi Projesi gibi önemli projeleri içermektedir. Kesimhanelerde yapılacak sınıflandırma işlemlerini kapsayan karkas sınıflandırma sisteminin oluşturulmasına ilişkin çalışmalar hali hazırda devam etmekte olup, söz konusu çalışma kapsamında sınıflandırma sisteminin uygulanmasında görevli kurumların belirlenmesi veya oluşturulmasına yönelik hususlarda yer almaktadır.” dedi.

CHP milletvekili Ömer Fethi Gürer; “Bütçeden ayrılan pay ve bu alanda çalışacak personel ile ilgili bilgilerin” Bakan açıklamasında yer almadığına dikkat çekti.

 

İller Açıklandı Ama Çalışma Bitmedi.

Diğer yandan CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer’in Bakan’a yazılı olarak yönelttiği bir diğer sorusuna da Bakandan ilginç bir yanıt geldi.

Gürer; “Damızlık koç-teke üretim merkezleri kurulacak iller açıklandı. Milli tarım projesinde 22 ilde en az 500 baş kapasiteli “damızlık koç-teke üretim merkezleri’ içinde neden Niğde ili yer almamaktadır?” dedi.

Başbakan ve Gıda Tarım Hayvancılık Bakanınca basın toplantıları ile il adları belirtilerek duyurulan çalışma için Bakanlıkça verilen yanıtta ise; “Damızlık koç-teke üretim merkezi kurulacak İlin; iklim, yağış miktarı, toprak yapısı, mera ve hayvan varlığı, pazar durumu, gelişmişlik ve yetiştiricilik tarzı gibi kıstaslar değerlendirilmekte olup, konu ile ilgili mevzuat çalışmaları devam etmektedir” ifadesi yer aldı.

Niğde ili bu projede bahsedilen tüm vasıflara sahip olmasına rağmen neden alınmadığı açıklanamazken başlatıldığı belirtilen çalışmalarda mevzuat çalışmalarının da daha tamamlanmadığı ortaya çıktı. Damızlık manda üretim merkezi kurulacak iller içinde Niğde ilinin yer almaması nedenini de Bakanlık yanıtında;“ İlin; iklim, yağış miktarı, toprak yapısı, mera ve hayvan varlığı, meraların zenginliği, pazar durumu, gelişmişlik ve yetiştiricilik tarzı gibi kıstaslar değerlendirilmekte olup, konu ile ilgili mevzuat çalışmaları devam etmektedir” ifadesine aynen yer verildi. 

Gürer; “Görünen o ki bu çalışmalarda Bakanlık hangi ilde durum nedir kapsamlı bir çalışma yapmadan iller açıklanmış.” dedi.

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.