Çağlayan'dan elçilere: Bizim de hikayemiz var

Çağlayan'dan elçilere: Bizim de hikayemiz var
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ''İşadamlarımız ve biz, Güney Kore, Almanya ve Japonya gibi ülkelerin başarı hikayeleriyle büyüdük. Şükürler olsun...


Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ''İşadamlarımız ve biz, Güney Kore, Almanya ve Japonya gibi ülkelerin başarı hikayeleriyle büyüdük. Şükürler olsun artık ekonomide bizim de anlatacağımız bir başarı öykümüz var'' dedi.

Bakan Çağlayan, JW Marriott Otel'de düzenlenen 5. Büyükelçiler Konferansı'ndaki konuşmasında ay sonunda TÜİK rakamlarının açıklanmasıyla 153 milyar dolarlık ihracatla karşı karşıya kalınacağını belirterek ''Bu 153 milyar dolar civarında olan mal ticaretidir. Yaklaşık 41 milyar dolar seviyesinde olacak olan hizmet ihracatıdır. Yani toplam 194 milyar dolar, keyfini çıkara çıkara söylüyorum'' diye konuştu.

Bu ihracat başarısında Dışişleri Bakanlığı'nın ve büyükelçilerin de çok ciddi emeğinin olduğunu ifade eden Çağlayan, ''Buradaki başarı ortak başarıdır. Tek başına bizim Ekonomi Bakanlığı olarak yaptığımız şeyler kifayetsiz. Dışişleri Bakanlığımızın, büyükelçilerimizin çalışma usul ve sistemleri farklı bir şekilde değişti'' dedi.

Türkiye'nin bugün dünyada geldiği siyasi ve ekonomik açıdan saygın yerin sağlanmasında emeği geçen herkese teşekkür eden Çağlayan, dünyada küçülme senaryolarına, ekonomik durgunluğa, krize rağmen Türkiye'nin başarısının devam etmesinin özel sektörün dinamikliğinin göstergesi olduğunu söyledi.

Bu başarının altında yatan sebebin pazar çeşitlendirmesi olduğuna dikkati çeken Çağlayan, ''Pazar çeşitlendirmesinin ihracata son 3 yılda katkısı, 40 milyar dolardır'' diye konuştu.

Çağlayan, ''Önce tohum ektik, uluslararası anlaşmalar, diplomatik gelişmeler, ekonomik sistemlerle besleme, Başbakanımızın dünyaya seyahatleri ve tüm dünyadan ülkemize gelenler, şu anda hasada girdik. İyi bir hasat elde ediyoruz. Bunun nedeni Dışişleri Bakanlığımız büyüyor, sizler büyüyorsunuz, diğer taraftan ticaret müşavirliği büyüyor. Ben sanayi odası başkanıyken Türkiye'nin ticaret müşaviri sayısı 55'ti. Şimdi 105 ülkedeyiz. Ticaret müşaviri sayısı 84'tü bugün 250 ticaret müşavirimizin 233'ü görevinin başında'' ifadelerini kullandı.

Bunların ortak başarı olduğunu vurgulayan Çağlayan, şunları kaydetti:

''Tekrar özel sektöre dönecek biri olarak şunu ifade etmek istiyorum. Türkiye, bu ekiple bu başarıyı elde etti. İşadamlarımız ve biz, Güney Kore, Almanya ve Japonya gibi ülkelerin başarı hikayeleriyle büyüdük. Şükürler olsun artık ekonomide bizim de anlatacağımız bir başarı öykümüz var.''

Çağlayan, son 10 yıldır Türkiye'nin dünyada bir ekonomi başarı hikayesi yazdığını, test edildiğini ve onaylandığını belirtti.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ''Dünyada Türk işadamlarına çok yoğun ilgi var, niye? Türkiye'nin primi yükseldi şükürler olsun'' dedi.JW Marriott Otel'de düzenlenen 5. Büyükelçiler Konferansı'nda Çağlayan, büyükelçilerin sorularını yanıtladı.

Yabancılara mülk satışıyla ilgili soruya Çağlayan, bu konuda belli düzenlemeye gidilmesi için çalışma yapıldığını bildirdi.

Türkiye'nin ihracatıyla ilgili soruya Çağlayan, Türkiye tarihinde ilk defa 243 bölgeye ihracat yapıldığını kaydetti.

Serbest ticaret anlaşmalarının çok önemli olduğuna dikkati çeken Çağlayan, Türkiye'nin model olduğu stratejik işbirliği konseylerinin bu alanda son derece önemli bir noktada olduğunu belirtti.

Dünya ticaretinden alınan payın büyüdüğünü dile getiren Çağlayan, ''İhracattaki payımız geçen sene dünya ticaretinde binde 7,4'tü şimdi, binde 8,2'nin üzerinde'' dedi.

Büyükelçilerden en büyük beklentisinin yeni teşvik sistemini en iyi şekilde anlatmaları olduğunu belirten Çağlayan, büyükelçilerin, ticaret müşavirleriyle daha fazla ilgilenmelerini istedi.

-''Türkiye'ye yapılacak ziyaretler Ekonomi Bakanlığına da bildirilmeli''-

Türkiye'de çeşitli grupların yurtdışı seyahatler yaptığını, yurtdışından heyetlerin Türkiye'de ağırlandığını hatırlatan Çağlayan, bakanlıkların haberi olmadan gerçekleşen bu seyahatlerin Türkiye'nin itibarını düşürdüğünü bu nedenle, Türkiye'ye yapılacak ziyaretlerin Ekonomi Bakanlığına da bildirilmesini istedi.

Fuarlarla ilgili bir soruya Çağlayan, fuarlar konusuna çok önem verdiklerini, fuar taleplerinin kendilerine bildirilmesi halinde gerekenin yapılacağını söyledi.

Hindistan'a yeterince önem verilmediğinin söylenmesi üzerine Çağlayan, tüm ülkelerin ithalatlarını incelettiğini, hangi ülkenin ne kadar ithalatı nereden yaptığını belirlediklerini anlattı. Hindistan ile Türkiye'nin ihracatının birbirine en fazla benzeşen iki ülke olduğunu dile getiren Çağlayan, benzerlik oranının yüzde 44 olduğunu kaydetti.

İşadamlarının 'uzak pazarlara gidilmez ve Çin ile rekabet edilemez' anlayışının ihracatçılarda değiştirilmeye başlandığını ifade eden Bakan Çağlayan, Hindistan'da, Türkiye nüfusunun iki katı kadar zengin bir kitlenin bulunduğunu söyledi.

Hindistan'da özel sektörle ihracat yapılacağını belirten Çağlayan, bu konuların hepsinin plan ve program dahilinde olduğunu söyledi.

Bir ülkenin cumhurbaşkanı tarafından bakan olarak davet edilmenin Türkiye adına onur olduğunu belirten Çağlayan, sağlık sorunları nedeniyle yurtdışı seyahatlerinin azalttığını, Afrika'da ziyaret ettiği ülke sayısının 16 olduğunu söyledi.

Türk işadamlarına işbirliği tekliflerinin yapıldığını kaydeden Çağlayan, ''Çin Başbakanı bana dedi ki, 'biz, parasal desteği vermeye hazırız, yeterki Türk işadamlarıyla pazarlarda birlikte iş yapalım.' Dünyada Türk işadamlarına çok yoğun ilgi var, Niye? Türkiye'nin primi yükseldi, şükürler olsun. 3. ülkelerle biz her türlü işbirliğine açığız'' diye konuştu.

Kaynak: AA

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.