Çağlayan teşekkür turuna çıktı?

Çağlayan teşekkür turuna çıktı?
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, seçim bölgesi Mersin?e gelerek teşkilatı ile buluştu.Abdullah Biçer'in haberiÇağlayan burada yaptığı açıklamada hedeflerinin...


Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, seçim bölgesi Mersin?e gelerek teşkilatı ile buluştu.

Abdullah Biçer'in haberi

Çağlayan burada yaptığı açıklamada hedeflerinin Türkiye'nin en büyük sorunu olan cari açığın sırtını mindere yapıştırmak olduğunu söyledi. Bütçe açığını konusunu da defterden sileceklerini ifade eden Çağlayan hedeflerinin bütçe açığını yüzde 2'lere getirmek olduğunu ifade etti.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 12 Haziran seçimlerinde AK Parti olarak milletin yüzde 50'sinin oyunu aldıklarını, bunun Cumhuriyet tarihinde görülmüş bir vaka olmadığını belirterek, "AK Parti zaten ilklerin partisidir. Cumhuriyet tarihinde 3 genel seçim, 2 yerel seçim, 2 referandum yapılıp ta her seçimde itibarını ve oyunu arttıran başka bir parti yok. Bu yapmış olduğumuz hizmetler sonucu milletimizin bize verdiği karşılığıdır. Biz şimdi diğer yüzde 50'nin oyunu almak için de gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

12 Haziran seçimlerinin artık geride kaldığını ve şimdi artık yeni hedeflere ve yeni yatırımlara devam edeceklerini vurgulayan Çağlayan, " İstanbul'a, Ankara'ya, İzmir'e çılgın projelerimiz var. Sadece bu iller için değil, 81 ilin 81'i için seçim öncesi ne söz verdiysek hepsini yerine getireceğiz. Bugüne kadar ne söz verdiysek sonuna kadar yerine getirdik, bundan sonra da getireceğiz? açıklamasını yaptı.

Sabah saatlerinde, Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci'ninde katıldığı Mersin Hilton Oteli'ndeki Gelir İdaresi Başkanları Çalışma toplantısına katılan Bakan Çağlayan burada ekonomik gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Büyümeyi ve ihracatı gösterdiklerinde muhalefet yapmak isteyenlerin (ithalatla büyüyoruz) diyerek cari açık konusunu gündeme getirdiklerini hatırlatan Çağlayan, kendisinin de buna katıldığını ve cari açığını Türkiye'nin en önemli meselesi olduğunu söyledi. Artık eskisi gibi 'cari açığın finansman kalitesi iyi ise' demediğini ifade eden Çağlayan, "Bunu bir kanara koydum. Cari açığı en temel hedef olarak aldım. Benim en büyük hedefim cari açığın sırtını mindere yapıştırmak. Hükümetimizin temel önceliği, hedefi bu. Dış ticaret açığını buna göre dengeli bir hale getirmek. Bunun için yeni bir anlayış getiriyoruz" diye konuştu. Çağlayan Ekonomi bakanlığının kurulmasının temel görevlerinden birinin yabancı sermayenin ve yerli sermayenin Türkiye'deki yatırımlarını yönlendirmek olduğunu söyledi.

Çağlayan "2023'te de 500 milyar dolar ihracat hedefini gerçekleştireceğiz. Bu ne demektir yatırım demektir üretim demektir. İstihdam demektir. Türkiye ekonomisinin daha fazla büyümesi demektir. Türkiye gibi ihracatı büyümenin odağına koymuş ihracat odaklı bir büyüme sistemini benimsemiş olan bir ülke açısından Türkiye'nin büyümesinin gelişmesinin en büyük işaretidir" ifadesini kullandı.

1-8 Temmuz tarihleri arasındaki ihracat rakamlarını da açıklayan Ekonomi Bakanı Çağlayan şöyle devam etti: "1- 8 Temmuz tarihleri arası 3 buçuk milyar dolar ihracat yapmışız. Bu hafif bir rakam değil. Geçen senenin aynı dönemine oranla artış yüzde 40. 1 Ocak 8 Temmuz arasına baktığımız zaman yapmış olduğumuz ihracatımız 66 milyar dolar. 66'ya bağlamışız. Son 12 aylık ihracatımız şu anda 125 milyar dolar olmuş. İhracatçı birlikleri rakamına göre 1 Ocak 8 Temmuz arası rakım ise 70 milyar dolara dayanmış. Fiili bu yıl yapmış olduumuz ihracattır. Bu tarih itibariyle 70 milyar dolar ihracat yapan Türkiye dünyada bir problem olmazsa bu yıl Cumhuriyet tarihinin rekorunu kıracak."

Yerli ve yabancı yatırımın Türkiye'de yapılmasını sağlamak için çalışma yaptıklarına dikkat çeken Çağlayan, "Buna uygun teşvik sistemi ve yeni bir yatırım sistemini geliştirerek bunların Türkiye'de yapılmasını ve dışardan ithal edilmek yerine kendi ülkemizin yatırım, üretim, istihdam iklimi ile beraber hem ihtiyacın karşılanmasını hemde diğer taraftan bu sektörlerin yurt dışına ihracatını artırılmasını ciddi bir hedef olarak aldık" diye konuştu.

Burada demir çelik sektöründen örnek veren Çağlayan,"Türkiye bu sektörde dışa bağımlı hale gelmiş. Demir çeliği en pahalı ithalat yapan ülkesi haline gelmişiz. Hurda ithalatı 9 milyar dolar. Oysa bizim elimizde cevher var. Bizde bunun yapacak kapasite var. Bu dış ticaret açığının yüzde 15'ini karşılar. Cari açığın yüzde 20'lerinden bahsediyor. Burada elin parmakları kadar olan firmalar bir birleri ile rekabet yapıyor. Bundan dolayı pahalı alınıyor. Sektöre yapmış olduğumuz çalışma ile bir araya getirdik. 'Ortak satın alma yapın' dedik. Aradan komisyoncular kalktı yüzde 10 bir kere kârdalar. Bu 1 milyar dolar demek döviz bizim elimizde kalıyor.Biz sadece demir çelik sektöründe 9 milyar dolarlık demir çelik hurdası ile cari açığın en önemli kalemini oluşturuyoruz. Yeni anlayışımızla bunu Türkiye'de üretecek sistemi getireceğiz. Türkiye'de üretir hale getireceğiz." İfadesini kullandı.

Enerjideki yüksek fiyat ve dışa bağımlılığın Türkiye'nin ister istemez dış ticaret açığı veren bir ülke konumuna düşüreceğini ifade eden Çağlayan bunu da ancak nükleer enerji ile aşabileceklerini kaydetti ve "Allah bize enerji vermemiş ne yapalım? Ne doğalgazımız ne petrolümüz var ? bize yetecek. Yüzde 99'unu yüzde 100'ünü ithal etmek zorunda kalıyoruz" diyen Çağlayan şunları söyledi: "Dışa bağımlıyız. Ama bu kader değil. Nükleer enerji yapılarak çözülecek. Nükleer iki santralden elde edilecek enerji yaklaşık 85 milyar kilovat saat. 85 milyar kilovat saat enerjiyi doğalgazla üretmenin maliyeti 4 milyar dolar. Nükleerle yaparsanız sadece 320 milyon dolar. Aradaki fark bu aradaki fark hepimizin cebinden çıkıyor. Alın size cari açık. Eleştirenler bunu bilmeden eleştiriyor. Çok haksız eleştiriyor. Hem nükleer enerji istemiyor hem cari açık diyor." Dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.