Bir Savaş Sonrası İdeolojisi Kemalizm
Bir Savaş Sonrası İdeolojisi Kemalizm
D. Mehmet Doğan, Türkiye’nin modernleşme tarihini düşünce planında ele alan ve sistematik şekilde değerlendiren kitaplarına bir yenisini ekledi: Bir Savaş Sonrası İdeolojisi Kemalizm.
Doğan’ın 1990’ların başında bir yayınevinin Alternatif Üniversite dizisi için kaleme aldığı Kemalizm kitapçığı büyük ilgi görmüş ve daha sonra genişletilerek Bir Savaş Sonrası İdeolojisi Kemalizm adıyla yayınlanmıştı. Bu kitapçık, 28 Şubat öncesi piyasaya çıkmış ve ardından gelen baskı döneminde tekrar yayını mümkün olmamıştır.
Kemalizmin ideoloji olarak geçerliliği bittiği, fakat kült olarak etkisinin arttığı bir dönümde tarihimizin gerçekleriyle yüzleşmek mecburiyeti yazarı Kemalizm kitabının yeniden ele alarak geliştirme ve genişletme ihtiyacı ile karşı karşıya bırakmıştır.
Batılılaşma: Mağlubiyet ideolojisi
D. Mehmet Doğan’ın 2007’de ilk baskısı yapılan Mağlubiyet İdeolojisinin Sonu kitabı, Türkiye’nin modernleşme tarihini ve Cumhuriyet sonrası oluşturulan ideolojik yapıyı ele alarak Tek parti ideolojisinin günümüz şartlarında geçerliliğinin kalmadığını ortaya koymuştu.
Kemalizm bir savaş sonrası ideolojisi
Yazar “Savaş sonrası ideolojisi” kavramını şöyle açıklıyor: Emperyalistlerin savaşla yapamadıklarını barış ortamında gerçekleştirmek için devreye soktukları ideolojileri savaş sonrası ideolojisidir. Yazar, kemalizmin tam bir savaş sonrası ideolojisi olduğunu belirtmektedir.
Osmanlı Devleti’nin tasfiye sürecinde Anadolu’da yürütülen savaşın Millî Mücadele olarak isimlendirilmesi o zamanın kabullerine dayanan bir tanımlamadır. Nasıl Tanzimat yerine “düzenlemeler” meşrutiyet yerine “koşullu yönetim” demiyorsak, Millî Mücadele yerine de başka isimler aramamalıyız. Döneminde esas olarak bu isim yaygın olarak kullanılmış bunun yanında İstiklâl Harbi adlandırmasına da yer verilmiştir. Belli bir tarihten itibaren bu adlandırmaların tamamen bir kenara bırakılarak Kurtuluş Savaşı denilmesini nasıl açıklayabiliriz? Bu sırf öztürkçe bir adlandırma arayışı mıdır?
Bu konuda doğru bir sonuca varmak için “Millî Mücadele’nin düşünce arka planında kemalizm mi vardı?”sorusunu cevaplamamız gerekiyor. Gerçi Mustafa Kemal Paşa, daha sonraki beyanlarında zamanı gelinceye kadar saklanan bir “millî sır”dan söz etmektedir. Millî Mücadele kazanıldıktan sonra, sır fâş edilmiş ve Türkiye bu gizlenen programa göre şekillendirilmiştir. İşte bu döneme vücut veren görüşler ve uygulamalar kalıba dökülerek daha sonra ideolojik bir mahiyete büründürülmüştür. Kemalizm veya atatürkçülük Türkiye’nin yakın döneminde şöyle veya böyle rol oynamış, resmî metinlere girmiş, hatta Anayasa korumasına alınmıştır.
Yazak, “Millî Mücadele kemalizm ideolojisi ile kazanılabilir miydi?” Sorusunu, Bu mümkün olsa idi, eğer gerçekten varsa “sır”saklanmazdı şeklinde cevaplıyor ve “Millî Mücadele’nin düşünce arkaplanı esas olarak dinîdir” diyor.
“Millî muhteva dahî bu dinîlikle iç içedir. Bunun dönemi için tabiî ve gerçekçi bir seçim olduğunu söylemek yanlış olmaz. Milletten kuvvet alınacaksa, milletin hâkimiyeti sağlanacaksa, düşünce zemininin de ona göre oluşturulma mecburiyeti vardır.”
Sunuşta, şu cümlelere yer veriliyor: “Millî Mücadele’nin 100. Yıl dönümünde kitabın yeni bir baskısının yapılmasına ihtiyaç olduğu kanaatine vardık. Bu yıl boyunca ideolojik resmî tarih fanatiklerinin bildik sloganlarla kamuoyunu yanıltma çabalarına çokça şahid olacağız. Bu ideolojik kesimde olmamakla beraber konudan büyük ölçüde habersiz geniş bir kesim de bu efsaneleri baş tacı edecekler. Su senenin yakın tarihimizi doğru kavrama yılı ilan edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.”
KİTABIN KÜNYESİ:
Kitabın adı: Bir Savaş Sonrası İdeolojisi Kemalizm.
Yazarı: D. Mehmet Doğan
Yayınevi: Yazar Yayınları,
Sayfa Sayısı: 146
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.