Bir milyon insan yersiz yurtsuz kaldı

Bir milyon insan yersiz yurtsuz kaldı
Birleşmiş Milletler (BM), Irak'taki kriz dolayısıyla yerinden olanların sayısının bir milyonu bulduğunu ve Irak'taki insani krize müdahale stratejisinin...


Birleşmiş Milletler (BM), Irak'taki kriz dolayısıyla yerinden olanların sayısının bir milyonu bulduğunu ve Irak'taki insani krize müdahale stratejisinin gözden geçirildiğini bildirdi.

 

CENEVRE (AA) - Birleşmiş Milletler (BM), Irak'taki kriz dolayısıyla yerinden olanların sayısının bir milyonu bulduğunu ve Irak'taki insani krize müdahale stratejisinin gözden geçirildiğini bildirdi.

 

Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Sözcüsü Adrian Edwards, BM Cenevre Ofisi'nde yapılan basın toplantısında, Irak'ta yıl başından itibaren, 500 bin kişinin Enbar bölgesinde meydana gelen saldırılar nedeniyle, 500 bin kişinin ise Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının Musul'u ele geçirmesinin ardından evlerini terk etmek zorunda kaldığını belirtti.

 

Irak'ta bu yıl toplam bir milyon kişinin yerinden olduğunu bildiren Edwards, bu insanların ne kadarının Irak'ın kuzeyindeki Kürt bölgesine, ne kadarının başka yerlere geçtiği konusunda net bilgileri olmadığına işaret etti.

 

Evlerini terk eden Iraklıların yarısının çocuk olduğunu ifade eden Edwards, şu ana kadar insanların sınırları geçerek başka ülkelere gitmeye çalıştıkları yönünde herhangi bir bilgileri bulunmadığını söyledi.

 

BMMYK olarak, Irak'ın batısında Suriyeli sığınmacıların barındığı El-Kaem kampının güvenliği konusunda da kaygı duyduklarını ifade eden Edwards, bu kampın çevresinde dün gece çatışmalar meydana geldiğini ve sığınmacıların panik yaşadığını anlattı.

 

Kamp içinde bin 500 sığınmacının bulunduğunu belirten Edwards, kamp çevresinde ise 3 bin 500 kişinin barınmakta olduğunu kaydetti.

 

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) Sözcüsü Christiane Berthiaume ise şu anda IOM olarak 143 bin Iraklıya ulaştıklarını ve yardım sağladıklarını ancak daha fazla insana ulaşmak konusunda ülkedeki güvenlik sorunu ve BM personeli yetersizliği nedeniyle sorunlar yaşadıklarını kaydetti.

 

Berthiaume, IOM'in yardım faaliyetleri için 50 milyon dolara ihtiyacı olduğunu da bildirdi.

 

- İnsani yardım stratejisi gözden geçiriliyor-

 

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) Sözcüsü Jens Laerke de Irak'taki insani yardım faaliyetlerini görüşmek üzere üye ülkelerin temsilcilerinin bugün Cenevre'de bir araya geldiğini belirterek, toplantının amacının Irak'a yapılacak insani yardım stratejisinin gözden geçirilmesi olduğunu söyledi.

 

Şu ana kadar özellikle Enbar vilayetinde yerinden edilenler için talep ettiklerini 105 milyon dolarlık yardımın sadece yüzde 14'ünün karşılandığına işaret eden Laerke, Musul'un IŞİD'in eline geçmesinin ardından yaşanan insani krizin tırmanması üzerine bu rakamın gözden geçirileceğini kaydetti.

 

- BM personeli yer değiştiriyor-

 

BM Cenevre Ofisi Sözcüsü Corinne Momal-Vanian, güvenlik ve faaliyetlerin daha etkin yürütülmesi için BM personelinin bir kısmının yer değiştirdiğini söyledi.

 

Personelin bir kısmının Erbil'e gönderildiğini ifade eden Vanian, durumu günlük olarak takip ettiklerini bildirdi.

 

Dünya Gıda Programı (WFP) Sözcüsü Elisabeth Byrs ise Erbil'deki ofislerini genişlettiklerini ve buraya daha fazla personel gönderdiklerini kaydetti.

 

- Bölgesel yönetime sağlık malzemesi desteği-

 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Sözcüsü Fadela Chaib, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin çatışmalar dolayısıyla merkezi hükümetten aldığı ilaç ve aşıların kesilmesi nedeniyle DSÖ'den yardım talebinde bulunduğunu bildirdi.

 

Chaib, bu çerçevede, Dohuk ve Erbil'deki sağlık müdürlüklerine çeşitli sağlık malzemeleri sağladıklarını kaydetti.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.