"Bir Dava Adamı Mehmet Akif"
Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fahri Temizyürek, milli mücadelenin, gelecek nesillere Mehmet Akif’in kalemi ile sirayet ettiğini söyledi.
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (ABTÜ) Yeşiloba Yerleşkesi’nde İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü kapsamında “Bir Dava Adamı Mehmet Akif” konulu konferans düzenlendi.
Akademik ve idari personel ile öğrencilerin katıldığı konferansta Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fahri Temizyürek, konuşmacı olarak yer aldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören, ABTÜ TÖMER öğrencisi Suriyeli Rihap Hakka’nın İstiklal Marşı’nın on kıtasını ezbere okuması ile sürdü. Daha sonra yine ABTÜ TÖMER’de öğrenci olan Suriyeli Adnan Janah, Mehmet Akif Ersoy’un “Ayrılık Hissi Nasıl Girdi Sizin Beyninize” adlı şiirini okudu. Her iki Suriyeli öğrencinin başarılı sunumları salondaki katılımcılar tarafından alkışlarla karşılandı.
Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fahri Temizyürek, konferansta yaptığı konuşmada, Mehmet Akif Ersoy’un niçin bir dava adamı olduğunu hayatından ve eserlerinden örneklerle açıkladı. Doç. Dr. Temizyürek, “Dava adamı; hayalleri olan, gelecek adına idealleri olan insandır. İşte Mehmet Akif de böyle bir insandı. Mala, mülke, şana, şöhrete kapılmadan; iyi nesiller yetişmesi adına çalıştı. Haksızlığa geçit vermedi. İyilik, adalet ve hakkaniyetten asla taviz vermedi. İnanmadığı, yaşamadığı hiçbir şeye eserlerinde yer vermemiştir. Dünya, Akif’in vatan anlayışını içselleştirebilseydi, bugün mazlum ülkelerin durumları daha farklı olurdu. Tüm eserlerinde birlik olmanın önemini; ayrılığın, bölünmenin tehlikelerini anlattı. Milli mücadele, gelecek nesillere Mehmet Akif’in kalemi ile sirayet etti. Eğer, İstiklal Marşı’nı ve verdiği mesajı iyi anlamlandıramazsak, gelecek bizler için de tehlike teşkil eder. Mehmet Akif, milletine hizmet etmek gayesiyle şiirlerini kaleme aldı. Sanatını toplum için icra etti. Toplumun içinde bulunduğu yanlışları tahlil ve tenkit etmiştir. Çünkü bir ülkenin gelişmesi ancak o toplumun aydınlarının yol göstericiliği ile mümkündür. İstiklal Marşımızın yazılışının 95. Yıldönümünde Mehmet Akif Ersoy gibi bir vatan evladını sevgi ve saygıyla anmamıza vesile olan üniversitemiz yönetimine ve değerli hocalarımıza teşekkürlerimi sunuyorum” ifadelerini kullandı.
Konuşmanın ardından ABTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Fazıl Özsoylu, Doç. Dr. Fahri Temizyürek’e, günün anlam ve önemine istinaden bir teşekkür belgesi verdi.
Konferansın sona ermesiyle Doç. Dr. Temizyürek, ABTÜ Rektörü Prof. Dr. Aykut Gül’ü makamında ziyaret etti. Prof. Dr. Gül, Doç. Dr. Temizyürek’e konferansa verdiği katkılardan ötürü teşekkür etti.
İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.