Bebekte ‘inek sütü’ uyarısı
“Bebeğinize 2 yaşına kadar ‘inek sütü’ vermeyin. Hatta mümkünse hiç vermeyin. Eğer verecekseniz de kuzu sütü verin” uyarısını yaptı. Aynı zamanda da ‘doğum öncesi hemşiresi’ de olan Saraçoğlu, “Bir anne; iyi uyuyup, güzel beslenir, kan dolaşımını arttırmak ve stresini atmak için yürürse, sosyalleşmeye ne kadar erken başlarsa o kadar duruma adapte olur ve mutlu olur” dedi.
Ünlü fizyoterapist Ferda Saraçoğlu, annelere ‘inek sütü’ uyarısında bulundu. Bugün Türkiye’deki ineklerin merada otlatılmak yerine ahırlarda beslendiğini, bu durumun da inek sütünde ‘Omega-3’ eksikliğine neden olduğunu vurgulayan Saraçoğlu, “Bebeğinize 2 yaşına kadar ‘inek sütü’ vermeyin. Hatta mümkünse hiç vermeyin. Eğer verecekseniz kuzu sütü verin. Çünkü doğada gezip, yeşillik ve doğal gıdayla beslenen inek olmadığı için kuzu sütü, bebeğin gelişimi için daha sağlıklı” dedi.
ANNE ADAYLARINA EĞİTİM
KindyRoo Adana’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen; ‘Gebe Eğitim’ adlı programda anne adaylarıyla bir araya gelen Ferda Saraçoğlu, ‘gebelik’ başta olmak üzere doğuma hazırlık, kolay doğum pozisyonları, ilaç dışı rahatlatıcı teknikler, bebek bakımı, bebek masajı ve banyosuyla birlikte bebekle iletişim gibi konularda eğitim verdi. Aynı zamanda da ‘doğum öncesi hemşiresi’ de olan Ferda Saraçoğlu, ‘Bebek Eğitimi’, ‘Çocukta İlkyardım’, ‘Gebelik ve Pilates’, ‘Bebek ve Emzirme’ konu başlıkları altında da gebelere önemli bilgiler verdi.
YALANCI DOĞUM KASILMASI
Gebeliğin 20. haftasından sonra rahmin kasıldığının hissedilebileceğini, buna; ‘yalancı doğul kasılması’ da denildiğini hatırlatan Saraçoğlu, “Bu kasılmalar, doğumunuzun yaklaştığı zamanlarda güçlü olabilir. Çoğu kadın, söz konusu kasılmaların gerçek doğum kasılmaları sanıp, doğumun başladığını düşünerek hastaneye gidebilir. Eğer kasılmalarınız düzenli aralıklarla geliyorsa doğum kasılması, aralıklarla ve düzensizse bu yalancı doğum kasılmasıdır” ifadesini kullandı.
HAMUR İŞİNDEN UZAK DURUN!
Doğumdan sonra annelerde emzirme nedeniyle beslenme gereksiniminde artış yaşandığını vurgulayan Saraçoğlu, bu süreçte hamur işi, şekerli ve tuzlu besinlerden kaçınılması uyarısında bulundu. Saraçoğlu, “Kızartmalar, mayonez, kaymak gibi yağlı besinlerle lokum, şerbet, unlu besinler, tahin helvası gibi şekerli besinlerden uzak durun. Rezene-ısırgan otu gibi bitki çayları günde 4-5 fincan içilmeli. Çay, kahve ve kola gibi içecekleri fazla tüketmeyin. Süt arttırıcı çay kullanabilirsiniz” uyarısını yaptı.
İYİ BESLENİP SOSYALLEŞİN
Saraçoğlu, “Bir anne; iyi uyuyup, güzel beslenir, kan dolaşımını arttırmak ve stresini atmak için yürürse, sosyalleşmeye ne kadar erken başlarsa o kadar duruma adapte olur ve mutlu olur. Mutlu bir anneni, mutlu çocuğu ve mutlu bir eşi olur. Aynı zamanda da sütü artar” dedi. Anne sütünün yetmediğinin nasıl anlaşılacağı yönündeki bir soruya da Saraçoğlu, haftalık 125 gramın altındaki kilo alımı, günde 4’den az sayıda koyu renkte ve ağır kokulu az miktardaki idrar yapımının, bu durumun belirtisi olarak gösterdi.
MÜMKÜNSE ‘İNEK SÜTÜ’ VERMEYİN
Türkiye’deki tansiyon hastalarına bakıldığında; bebekliğinde ‘inek sütü’ içtiği ve tuzlu yediği saptandığına işaret eden Saraçoğlu, annelere ‘inek sütü’ uyarısı yaptı. Türkiye’de ineklerin merada otlatılmak yerine ahırlarda beslendiğini, bunun da inek sütünde ‘Omega-3’ eksikliğine neden olduğunu anlatan Saraçoğlu, “Bebeğinize 2 yaşına kadar ‘inek sütü’ vermeyin. Hatta mümkünse hiç vermeyin. Verecekseniz de kuzu sütü verin. Doğada gezip, yeşillik ve doğal gıdayla beslenen inek olmadığı için kuzu sütü, bebek için daha sağlıklı” dedi.
EK GIDADA ZORLAYICI OLMAYIN
Ferda Saraçoğlu, anne sütü alan bebeklerde 6. ayda, yapay mamayla beslenenlerde de 4. ayda ek gıdalara başlanmasını önerdi. Saraçoğlu, “4-6 ay arası dönem, çocuğun çiğnemeyi öğrendiği dönemdir. Ek gıdalar geç başlanarak bu yetenek kazandırılmazsa; ileride önemli beslenme sorunları yaşanabilir. Ek gıdada aceleci ve zorlayıcı olmayın. Çocuk hasta, huzursuz ve diş çıkartıyorsa bu süreç ertelenmeli” ifadesini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.