“Basın Sosyolojisi”
Basın Sosyolojisi
Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil
1. Sosyoloji Araştırmaları Sempozyumu
Basın Sosyolojisi Kitabı Aratos Yayınları’ndan Çıktı
Aratos Dergisi yeni kitaplar yayınlayarak yoluna devam ediyor. Bugüne kadar derginin eki olarak yayınlanan kitapların sayısı 44’ü buldu. Aratos Yayınları’ndan çıkan son kitap ise “Basın Sosyolojisi” başlığını taşıyor.
Tarsus’ta yayınlanan Aratos dergisinin geçen yıl 15 Aralık 2019 tarihinde düzenlediği Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil 1. Sosyoloji Araştırmaları Sempozyumu’nun konusu olan “Basın Sosyolojisi” başlığıyla sunulan bildiriler kitap olarak yayınlandı.
Tarsus’ta yayınlanan Aratos felsefe dergisi 17. yılına girdi ve dergi bünyesinde oluşturulan Aratos Felsefe Okulu ise 9. 2015’te kurulan Aratos Kültür Sanatevi ise 5. yılında. Öte yandan
Adını, Antik Çağ’da yaşamış şair, matematikçi ve astronom Tarsuslu filozof Aratos’tan alan dergi Türkiye genelinde 15 felsefe okulu kurarken, Aratos Felsefe Okulu’nda verilen dersleri de kitap olarak yayınladı.
Aratos Yayınları’ndan çıkan son kitap ise “Basın Sosyolojisi” adını taşıyor. Sosyoloji Mezunları Derneği (SOMDER) ve İktisat Fakültesi Mezunlar Cemiyeti’nin de desteklediği Prof. Dr. Cavit Orhan Tütengil 1. Sosyoloji Araştırmaları Sempozyumu’nun “Basın Sosyolojisi” başlıklı kitapta bildiri sunan akademisyen ve uzmanların şu yazıları bulunuyor; “Medyada Nefret Söylemi ve Nefret Suçları” Prof. Dr. Yaşar Erjem (Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü), “Bugün Tütengil’den Neler Öğrenebiliriz?” Prof. Dr. Ayşe Azman/Dr. Öğr. Üys. Günnur Ertong Attar (Mersin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü), “Yurttaş Gazeteciliği Perspektifinden Birgün Gazetesine Eleştirel Bir Bakış” Ahmet Cevdet Aşkın (Galatasaray Üniv. Sos. Bil. Enst. Medya ve İletişim Çalışma Doktora Programı).
Aratos Dergisi Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık, Tütengil adına düzenledikleri sempozyumun ilk yılının konusunu “Basın Sosyoloji” olarak seçmelerinin nedeninin, günümüz basınının gerçek habercilikten uzaklaşmış olması ve toplumsal algıda yanıltma yaratması olduğunu belirterek, “Basın ya da medya dediğimiz şey, halka doğru bilgi taşımak değil, iktidarın yandaşlığını yaparak gerçeği çarpıtmaktadır. Basındaki bu yozlaşmayı yerel basında da görmek mümkündür. Halka yalan söylemek suçtur. Ve burjuva medyası bu suçu işlemeye devam etmektedir. Basın Sosyolojisi başlıklı sempozyuma gelen bildiriler, ayrı basım olarak Aratos Yayınları’nca kitaplaştırdık” diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.