Bakan Yıldız'dan Irak'a mesaj

Bakan Yıldız'dan Irak'a mesaj
Hazar Forumu'nun ''Hazar Enerji Kaynaklarının Avrasya Enerji Dinamiklerindeki Rolü'' oturumunda konuşan Taner Yıldız, Türkiye'nin, Irak'taki projelere kayıtsız...



Hazar Forumu'nun ''Hazar Enerji Kaynaklarının Avrasya Enerji Dinamiklerindeki Rolü'' oturumunda konuşan Taner Yıldız, Türkiye'nin, Irak'taki projelere kayıtsız kalmayacağını belirtti.

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Türkiye, Irak'ın ister kuzeyinde ister güneyinde ister doğusunda ister batısında geliştirilen hiçbir projeye kayıtsız kalmayacaktır. Bu çok tabiidir, çok normaldir'' dedi.

 

Hazar Enstitüsü tarafından düzenlenen Hazar Forumu'nun ''Hazar Enerji Kaynaklarının Avrasya Enerji Dinamiklerindeki Rolü'' oturumunda konuşan Yıldız, Türkiye'nin, Irak'taki projelere kayıtsız kalmayacağını belirtti.

 

Yıldız, ''Türkiye, Irak'ın ister kuzeyinde ister güneyinde ister doğusunda ister batısında geliştirilen hiçbir projeye kayıtsız kalmayacaktır. Bu çok tabiidir, çok normaldir, (Irak) komşudur ve kardeştir. Ama yalnızca bir bölgesi için geliştirilecek projelerin, Irak'ın toprak bütünlüğüne bir sıkıntı olarak yansımasını doğru bulmam. Türkiye bu nezakete, gerek uluslararası arenada gerekse komşu ülke Irak'ta maksimum seviyede dikkat etmektedir'' ifadelerini kullandı.

 

Türkiye'nin, bütün ülkelerin göstermesi gerektiği gibi, Irak Anayasası'na ve aldıkları kararlara itina göstereceğini vurgulayan Yıldız, ''Bu, Irak'ta proje geliştirilmeyecek anlamına gelmeyecek. Irak'ın kuzeyinde 19 ülkeden 39 firma çalışmaktadır. Türkiye bunun istisnası olmaz. Ama özel sektör ama kamu. Bunu da yaparken merkezi Irak hükümetinin bütün hassasiyetlerine dikkat ederek yapacaktır. Buradaki iletişim kopukluklarının, bir kısım usuldeki hataların, esastaki bu düşünceye zarar vermeyeceğine olan inancımı bir kez daha yinelemek istedim'' değerlendirmesini yaptı.

 

Enerjinin, politik olarak desteklerini aldıkları halkların daima pahalı bulduğu ama bu sektörün sahiplerinin daima ucuza sahip olduğu bir olgu olduğuna işaret eden Yıldız, bunun siyasetten arındırılamayacak kadar çok önemli yanları bulunduğunu ifade etti.

 

 

''Doğru davranmaya borçlu olan yalnızca bir kısım ülkeler değil''

 

Yıldız, Hazar'ın bölge için ciddi bir fırsat olduğunu vurgulayarak, birçok ülkesi ile beraber Hazar'ın statüsü her ne kadar tam çözülememiş olsa da şu anki kabiliyetleri itibariyle bölgeye, hatta kendi sınırlarını aşan projelere katkı koymaya devam ettiğini söyledi.

 

Hazar bölgesinde siyasi korelasyonla ilgili konuların enerjiden bağımsız hale getirilemediğini belirten Yıldız, ''Bu bölgenin çok önemli petrol ve doğalgaz kaynakları var. Tüketicilerin daima üreticileri zamanında üretmemekle, üreticilerin de tüketicileri yeterince talepte bulunmamakla itham ettiği bir ortamda, bu projelerin geliştirilmesi gerekiyor. Bir önemli sosyolojik olgu daha var. O da; para zihniyetten daha hızlı büyümemeli. Çünkü 39 trilyon dolarlık 2050 yılına kadar gerek petrolde gerek doğalgazda gerekse elektrikasyon sektöründe yatırımın yapılacağı bir dünyada yaşıyoruz'' şeklinde konuştu.

 

Türkiye'nin bölgede hem Avrupa Birliği üyesi ülkelerin doğalgazdaki problemini çözümünün bir parçası olmak adına hem de çevre adına bütün projelere olumlu yaklaştığını ifade eden Yıldız, ''Doğru davranmaya borçlu olan yalnızca bir kısım ülkeler değil. Doğru yaptığınız kadar güçlendiğiniz, yanlış yaptığınız kadar da zayıfladığınız bir dünyada yaşıyoruz. Bütün bunların siyasi dönüşümlerini kendi ülkenizde görebiliyorsunuz. Halklarımız refah seviyeleri arttıkça, bunu kendi üzerinde hissettikçe, enerjinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görüyor'' yorumunu yaptı.

 

Global krizin, geliştirilmeye çalışılan enerji projeleri için ciddi bir tehdit olduğuna ve finansman yapısı itibariyle bunun mutlaka çözülmesi gerektiğine dikkati çeken Yıldız, plase edilmeyi bekleyen uluslararası finansman kaynaklarının, geliştirdikleri TANAP, Nabucco West, TAP, ITGI gibi projeler için mutlaka kullanılması gerektiğini söyledi.

 

Bakan Yıldız, Irak ve Kuzey Irak Bölgesel Kürt yönetimi arasındaki ihtilafa ilişkin ise, ''Irak'ın normalleşmesine katkıyı bütün ülkeler koymak durumunda, Türkiye başta olmak üzere... Şu anda 2,7 milyon varil civarındaki günlük üretimin, kardeş ve komşu Irak hükümetinin öngördüğü 7 milyon varile mutlaka çıkarılması lazım. Yıllık geliri 100 milyar dolardan 300 milyar dolara çıkması halinde, Irak normalleşmesini daha da hızlı tamamlayacaktır'' değerlendirmesini yaptı.

 

 

 

Kaynak: Ajanslar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.