Bakan Sarıeroğlu, "Kadınlar Konuşuyor" toplantısıa iştirak etti.

Bakan Sarıeroğlu, "Kadınlar Konuşuyor" toplantısıa iştirak etti.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu:- "Özellikle iş ve sosyal güvenlik kanununda yaptığımız düzenlemeler, yine benim bakanlığım içerisinde İŞKUR'un, mesleki eğitim kursları, işbaşı eğitimleri,

aktif iş gücü programlarıyla gerçekleştirmiş olduğu faaliyetler kadınların çalışma hayatında daha güçlü olarak yer almasını sağlamış durumda. Yüzde 33'lere ulaşmış iş gücüne katılım oranına sahibiz şu anda. İstihdam oranlarında çok ciddi bir artış trendini yaşıyoruz"
- "Ocak ağustos döneminde çok sevindirici bir şey. İŞKUR tarafından 717 bin işe yerleştirmemiz olmuş. Kadınların işe yerleştirme oranı yüzde 41 artmış. 230 bin kadını biz bu dönemde işe yerleştirmişiz. İŞKUR açısından bu, bugüne kadar ulaştığımız en yüksek seviye"

is-kadini.jpg
ADANA (AA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, "Özellikle iş ve sosyal güvenlik kanununda yaptığımız düzenlemeler, yine benim bakanlığım içerisinde İŞKUR'un, mesleki eğitim kursları, işbaşı eğitimleri, aktif iş gücü programlarıyla gerçekleştirmiş olduğu faaliyetler kadınların çalışma hayatında daha güçlü olarak yer almasını sağlamış durumda. Yüzde 33'lere ulaşmış iş gücüne katılım oranına sahibiz şu anda. İstihdam oranlarında çok ciddi bir artış trendini yaşıyoruz." dedi.
Adana Valiliğini ziyaret eden Bakan Sarıeroğlu, valilik şeref defterini imzaladı, Vali Mahmut Demirtaş ile bir süre basına kapalı görüşme yaptı.
Daha sonra Sarıeroğlu, AK Parti Adana Kadın Kolları tarafından iş dünyasında faaliyet gösteren kadınların katılımıyla bir otelde düzenlenen "Kadınlar Konuşuyor" toplantısına iştirak etti.
Sarıeroğlu, burada yaptığı konuşmada, bugünün kendisi için çok anlamlı olduğunu, Adana'da doğmuş, büyümüş ve birçok güzelliği burada yaşamış bir bakan olarak burada ilk programını kadınlarla yapmaktan büyük onur duyduğunu söyledi.
Mimar Kemal İlkokulunda okuduğunu belirten Sarıeroğlu, ilkokuldayken Adana'ya gelen protokol misafirlerini karşılayan kız olduğunu belirterek, Adana'nın birçok evladının bu makamlara, mevkilere gelmesi temennisinde bulundu.
Kadın konusunun önemli, uzun yıllar hem siyasette hem çalışma hayatında özel olarak çalıştıkları alan olduğunu ifade eden Sarıeroğlu, son yıllarda devrim niteliğinde atılımları yaptıkları, Türkiye'de kadıların hayatın her alanında daha iyi noktalara, üst noktalara gelmesi için büyük bir çaba içerisinde olduklarını dile getirdi.
Sarıeroğlu, eskiden hayal olan düzenlemelere, ortak akılla hep birlikte imza attıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:
"İnşallah bugün kadınlarımız çok iyi yerlerde ama ileride daha iyi yerlere gelmeleri için hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Ben diyaloğa, birlikte çalışma kültürüne inanan birisiyim. Çalışma hayatında da buna özen gösterdim. Kadın konusu da bu dönemde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın her anlamda daha da özen göstereceği her anlamda, hem yönetim kademelerindeki kadın sayısını arttırma anlamında, hem çalışma hayatındaki kadınlarımızın sıkıntılarına, sorunlarına daha iyi cevap verme anlamında, hem çalışma hayatında kadınların daha yoğun bir biçimde girişlerini sağlama, niteliklerle donatma, işe girişte yaşadıkları çocuk bakım gibi aile içi rol ve sorumluluklarıyla ilgili yükümlülüklerini daha da azaltma anlamında, yine girişimci kadınlarımızın sayılarını arttırma, daha güçlü bir şekilde iş gücünde, piyasasında yer edinmelerini sağlama anlamında güçlü adımlar atacağımız, güçlü hedeflerimizin olduğu bir bakanlık dönemi  planlıyoruz. "

sarieroglu.jpg
 
- "Kadına, her türlü ayrımcılığın hep birlikte karşısındayız"
Çalışma hayatına dair hangi konu varsa, hepsini masaya yatırıp Adana'nın fotoğrafını çekebilmeyi sağlayacak şekilde güçlü bir ekiple geldiklerinin altını çizen Bakan Sarıeroğlu, buradaki toplantıda, Adana çalışma hayatını, iş gücü piyasasını daha nasıl hareketlendirebilecekleriyle ilgili istişareler yapacaklarını anlattı.
Kadınların hem siyasete, hem iş hayatına girişinin tüm dünyada tartışılan, üzerinde kafa yorulan bir konu olduğuna dikkati çeken Jülide Sarıeroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Hem ülkemizde, hem dünyada kadın meselesi, siyaset üstü, ideolojiler üstü görülen bir mesele, ülkemizde de biz bunu bu şekilde ele alıyoruz. Kadına, her türlü ayrımcılığın hep birlikte karşısındayız. Kadınlara yönelik her türlü şiddetin karşısındayız, sıfır tolerans ilkesiyle kadına yönelik şiddetle ilgili meselelere yaklaşıyoruz. Kadınlar, zorluk yaşadıkları zamanda hem kamu kurumlarına ulaştıklarında ideolojileri, hangi siyasi görüşe mensup oldukları sorulamaz.  Her kadının, tüm dünyada da aynı şekilde sıkıntı yaşayan, ihtiyaç duyan, el uzatılması talebinde bulunan herkese biz sosyal devlet anlayışıyla insanı yaşat ki devlet yaşasın anlayışıyla yanında olmak durumundayız. Bu ilkeyle hareket ediyoruz. "
Kadınların daha iyi yerlere gelmesinin sadece devlet ve siyaset eliyle ulaşılabilecek bir hedef olmadığını ifade eden Sarıeroğlu,  bunun tüm toplum kesimlerinin ortak bir bakış açısıyla, mücadelesiyle, çabasıyla, en önemlisi zihinsel dönüşümle olabilecek bir şey olduğunu söyledi.
Bakan Sarıeroğlu, 15 Temmuz'da kadın, erkek hep birlikte mücadele edildiğini aktararak, "11 kadın şehit oldu. Vatan, millet, bayrak, ezan söz konusu olduğunda kadın erkek nasıl mücadele ediyorsak, bundan sonra çalışma hayatının, siyasetin, toplumsal hayatın her alalında kadın erkek, mücadele etme azmini, bilincini de gösterebileceğiz." dedi.
- "İstihdam oranlarında çok ciddi bir artış trendini yaşıyoruz"
Kadın güçlü olursa, ülke olarak daha güçlü olunacağını belirten Sarıeroğlu, şu değerlendirmede bulundu:
"AK Parti olarak 15 senede yaptığımız en önemli düzenlemeleri kadınların çalışma hayatında daha da güçlendirilmesine yönelik olduğunu buradan söylemek istiyorum. Özellikle iş ve sosyal güvenlik kanununda yaptığımız düzenlemeler, yine benim bakanlığım içerisinde İŞKUR'un, mesleki eğitim kursları, işbaşı eğitimleri, aktif iş gücü programlarıyla gerçekleştirmiş olduğu faaliyetler kadınların çalışma hayatında daha güçlü olarak yer almasını sağlamış durumda. Yüzde 33'lere ulaşmış iş gücüne katılım oranına sahibiz şu anda. İstihdam oranlarında çok ciddi bir artış trendini yaşıyoruz. Bunların daha da artması için elimizden gelen çabayı gerçekleştireceğiz. Çalışma hayatında kadınların da önüne çıkan güçlüklerini ortadan kaldırmak için de birçok politikayı hayata geçiriyoruz. Kadınların, çocuk bakım yükümlülüğünün daha da azaltılmasıyla ilgili kanunu düzenlemeleri yaptık. Doğum öncesi ve sonrası izinlerimiz şu anda Avrupa'dan bile en yüksek oranlarda. Kadınlar doğum sonrası iş hayatından kopmasınlar diye yıllık izinlerini doğum izinlerinden sonra esnek olarak çalışabilme, yarı zamanlı çalışıp, 2, 4, 6 ay süreyle tam zamanlı olarak maaş almalarını sağlayıp sigortalılıklarının tam zamanlı olmalarını sağlayarak bu kopuşu engellemek için çok önemli bir mekanizmayı devreye soktuk. Engelli çocuğu olan kadınlarla ilgili de düzenlemeleri  yaptık."
"Kadınların işe yerleştirme oranı yüzde 41 artmış"
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sarıeroğlu, 2006 yılından itibaren çok güçlü teşvik uygulamalarıyla kadınların iş hayatına girişlerinin arttığını, bakanlık olarak yeni modeller üzerinde çalıştıklarını aktararak, "Ocak ağustos döneminde çok sevindirici bir şey. İŞKUR tarafından 717 bin işe yerleştirmemiz olmuş. Kadınların işe yerleştirme oranı yüzde 41 artmış. 230 bin kadını biz bu dönemde işe yerleştirmişiz. İŞKUR açısından bu, bugüne kadar ulaştığımız en yüksek seviye." diye konuştu.
Adana'da da bakanlık faaliyetlerinde kadınların hep öncelik taşıdığını dile getiren Sarıeroğlu, 3 bin 77 kadının iş başı eğitim programlarından faydalandığını, 2 bin 367 kadının meslek edindirme kurslarına katıldığını, bin 91 kadın girişimcilik eğitimi aldığını, bin 633 kadının toplum yararına çalışma programlarına katıldığını bildirdi.
Adana'da toplum yararına çalışma programı katılımcı sayısı ve süresini artırdıklarını ifade eden Sarıeroğlu, yeni programlarda kontenjan sayısını iki katına varan oranlarda yükselttiklerine dikkati çekti.
Sarıeroğlu, işin işte öğrenileceğine inandığını vurgulayarak, "Bu bağlamda programlarımızı biraz bu yönde değiştirip, esnaf kadınlarımızın yanında kadın istihdamını da artıracak şekilde teşvik edilmesine yönelik programlarımızı 6 aylık eylem planımıza koyduk. İnşallah daha fazla sayıda esnaf kadınımız artsın istiyoruz. Yeni programlarımızı devreye sokacağız önümüzdeki dönemde. " ifadesini kullandı.
- "Siyaset alanı mücadeleyi gerektiriyor"
Bakan Sarıeroğlu, siyasette kadının daha çok sayıda yer almasını çok önemli olduğunu belirtti.
Kendisinin AK Parti içinde yetiştiğini, ilk olarak sandık görevlisi olarak göreve başlayıp çok çeşitli kademelerde görev aldığını anlatan Sarıeroğlu, şunları söyledi:
"Siyaset alanı mücadeleyi gerektiriyor. Bizler AK Parti'de  kadınlar olarak gerçekten iyi imkanlara sahibiz. Sayın Cumhurbaşkanımız, kadınların siyasette yer almasıyla ilgili çok ciddi inisiyatif kullanıyor. Kadınlarda hep bunu talep ediyor. Bizler bu anlamda gerçekten 14 yıldır partimizin temel direği olduk. Seçimlerde referandumlarda AK Parti büyük başarılar elde ettiyse bunda AK kadınların da büyük emeği vardı. Partimiz kadınlar açısından da bir okul niteliğinde."
Sarıeroğlu, kadınların siyasete girme konusunda daha cesaretli olmasını istedi.
Kadınların sivil toplum örgütleri, sendikalar meslek örgütlerinde yetirince yer almadığına işaret eden Sarıeroğlu, "Bakanlık olarak paydaşlarımız işçi memur sendikaları, işveren örgütleri yönetim kademelerin baktığımız zaman kadının olmadığını görüyoruz. En son toplu sözleşme görüşmelerinde memur konfederasyonlarımızla bununla ilgili çok karşılıklı atışmalarımız oldu. İnşallah Bakanlığa 26 sene sonra bir kadının gelmesiyle paydaşlarımızda kadınların yönetim kademesine daha fazla çıkmasına vesile olmasını temenni ediyorum. Kadınlar olarak biz başaracağız. Bunun olacağına inanıyorum."  değerlendirmesinde bulundu.
Bakan Sarıeroğlu, bakanlıkta da yüzde 37-44 oranında kadın çalışan olduğunu ama daha düşük olan yönetim kademesinde de kadın sayısının artacağını, diğer bakanlıklarda da yönetim kademesinde kadın sayısının artması için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı ile gerekli çalışmaları gerçekleştirdiklerini belirtti.
Son dönemde yine çocuk çalışanlarla ilgili hassasiyetlerde zayıflama yönünde bir durum görüldüğünü dile getiren Jülide Sarıeroğlu, bunla ilgili bakanlık olarak gerekli önlem ve projeleri başlatacaklarını kaydetti.
Toplantı daha sonra basına kapalı devam etti.

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.