Bakan Ergin: Yargının işleyişini aksatan hususlar değiştiriliyor

Bakan Ergin: Yargının işleyişini aksatan hususlar değiştiriliyor
 Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Türk yargısının teknik ve bilişim altyapısıyla Avrupa'nın ilk 3 ülkesi arasında olduğunu söyledi. Türkiye?de yargı...


 

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Türk yargısının teknik ve bilişim altyapısıyla Avrupa'nın ilk 3 ülkesi arasında olduğunu söyledi. Türkiye?de yargı hizmetlerini milletin özlemini duyduğu seviyeye getirmek için yoğun bir çalışma yapıldığını aktaran Bakan Ergin, yargının problemleri arasında önemli bir yer tutan fiziki şartların iyileştirilmesi noktasında önemli mesafeler alındığını kaydetti.

Ceyhan Adalet Sarayı açılış töreninde konuşan Bakan Ergin, yargının temel problemlerini; fiziki altyapı, mevzuattan kaynaklanan sorunlar, insan kaynakların yetersizliği ve evrensel hukukla örtüşen altyapı noktasındaki eksikler olarak sıraladı. Fiziki ve teknik altyapıyı son dönemlerde yapılan yatırımlarla önemli ölçüde sorun olmaktan çıkarttıklarını ifade eden Bakan Ergin, ?Ceyhan ile birlikte, 156 adalet sarayı binası hizmete açılmış durumda. Şuan yapılmakta olan ve proje aşamasında bulunan 100 adliye binamız daha var. Sadece bina değil, teknik donanım ve bilişim altyapısı da beraber inşa ediliyor. Bütün ihtiyaçlar karşılanıncaya kadar bu hizmetler devam edecek.? diye konuştu.

Türk yargısının teknik ve bilişim altyapısının noktasında Avrupa konseyi üyeleri arasında ilk 3 ülkeden biri olduğunu dile getiren Bakan Ergin, ?Bilişim altyapımızla, bu konuda iddia sahibi ülkeler arasında çok bir noktadayız. Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi (UYAP)?miz birincilik ve üçüncülük ödülü aldı. Bakan yardımcımız bu ödülleri almak için bu ay Amerika?ya gidecek. Şuan da adliyelerimizde, zabit katibi, icra memuru ve icra müdürü, yazı işleri müdürleri eksikleri önemli ölçüde aşılmış durumda. Yeni ihtiyaçlarda karşılanmaya devam ediyor.? şeklinde konuştu.



HAKİM VE SAVCI EKSİĞİMİZ VAR



Hakim ve savcı konusunda ciddi eksikliklerinin olduğunu anlatan Bakan Ergin konuşmasına şöyle devam etti: ?Hakim ve savcı açığını kapatmamız bir miktar zaman alacak. Avrupa Konseyi üye ülkelerde her yüz bin kişiye düşen hakim sayısı 22, Türkiye?de ise bu sayı 10. Yine Avrupa Konseyi üye ülkelerde 100 bin kişiye düşen savcı sayısı 10 civarında iken, bizde 5.6 civarında. Bu açığı giderebilmek için önemli tedbirler alındı. Avukatlık mesleğinde hakim ve savcılığa geçişi kolaylaştıran düzenlemeler yapıldı. Geçtiğimiz yıl 300 avukat sınavla hakim ve savcı mesleğine geçti. Bu avukatlar, temmuz ve ağustos aylarında kuralar çekilerek, görevlerine başlayacak. Bu yıl içerisinde ise 400 avukatımız sınavlar ve stajlardan sonra hakim ve savcı unvanıyla göreve başlayacak.? ifadesini kullandı.



Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ise adli hizmetlerin devletin en önemli fonksiyonlarından birisi olduğunu söyledi. Vali Coş, bu hizmetlerin en iyi bir şeklide yerine getirilebilinmesinin adli erkânın çalışma ve hizmet şartlarının da iyileştirilmesi ile doğru orantıda olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Vali Hüseyin Avni Coş, Milletvekili Necdet Ünüvar, Kaymakam Gürbüz Karakuş açılış kurdelesini kesti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.