Bakan Ağbal: “Akaryakıt Ürünlerinin Satış Fiyatına Kamunun Herhangi Bir Müdahalesi Söz Konusu Değildir”

Bakan Ağbal: “Akaryakıt Ürünlerinin Satış Fiyatına Kamunun Herhangi Bir Müdahalesi Söz Konusu Değildir”
CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer’in Maliye Bakanı Naci Ağbal’a yönelttiği yazılı soru önergesine Bakan Yanıt verdi. Gürer:

“Mazot ve köprü geçiş ücretleri düşük gelirli insanları, ekmeğini taşımacılıktan kazanan şoför esnafını mağdur etmektedir. Bu sektörde geçimini zor şartlar altında kazanan insanlara indirim yapılması düşünülmekte midir?” sorunu yöneltti.

 

BAKAN: “AKARYAKITTA VERGİ YÜKÜ AZALDI”

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorusunu yanıtlayan Bakan Ağbal “Akaryakıt ürünleri üzerindeki vergi yükü son 14 yıllık dönemde azalmıştır. 4.12.2003 tarihli ve 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu'na göre, petrol fiyatları 1.1.2005 tarihinden itibaren serbest piyasa koşullarına göre oluşmakta olup, kamunun akaryakıt ürünlerinin satış fiyatına herhangi bir müdahalesi söz konusu olmamaktadır.

Akaryakıt ürünleri maktu olarak özel tüketim vergisine (ÖTV) tabi tutulmakta olup, söz konusu maktu tutarlarda en son 8.9.2016 tarihli ve 29825 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2016/9153 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile değişiklik yapılmıştır. Bu düzenlemeden önce dört yıla yakın bir süre zarfında akaryakıt ürünleri üzerindeki maktu vergi tutarlarında herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Dört yıl boyunca enflasyon oranında % 36 artış olmasına rağmen yapılan düzenleme ile benzindeki maktu vergi % 9,2; motorindeki maktu vergi ise % 12,5 oranında artmıştır.

 

Akaryakıt ürünleri üzerindeki vergi yükü son 14 yıllık dönemde azalmıştır. 95 oktan benzinin pompa satış fiyatı içerisindeki vergi yükü 31.12.2002 tarihinde % 70,2 iken, 2.3.2017 tarihi itibarıyla % 60,8'e; motorinin pompa satış fiyatı içerisindeki vergi yükü 31.12.2002 tarihinde % 59,2 iken, 2/3/2017 tarihi itibarıyla % 54,3'e düşmüştür. Öte yandan, 31/12/2002-28/2/2017 döneminde kümülatif artış oranları dikkate alındığında TÜFE % 252,3 artarken, 95 oktan benzinden alınan ÖTV % 165,2; motorinden alınan ÖTV ise % 219,3 oranında artmıştır.

 

İzlenen ekonomik program çerçevesinde vergi tabanının genişletilerek, bütçe imkânlarının izin verdiği ölçüde, sosyal ve ekonomik şartlar da göz önüne alınarak vergi yükünün azaltılması temel önceliklerimizden olmakla birlikte, akaryakıt ürünlerinden alınan vergilerin azaltılması hususunda hâlihazırda yürüttüğümüz bir çalışma bulunmamaktadır.”dedi.

 

KÖPRÜ GEÇİŞLERİNDE VERGİ % 8

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer sorunu yanıtlayan Bakan Ağbal Geçiş Ücretleri ile ilgili de şöyle dedi: “ 30.6.2016 tarihli ve 29758 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 2016/8998 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 8.6.1994 tarihli ve 3996 sayılı Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap İşlet Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanuna göre yap-işlet-devret modeli çerçevesinde yaptırılan köprülerin geçiş ücretlerinde % 18 olarak uygulanan katma değer vergisi oranı % 8 olarak belirlenmiştir. Ancak köprü geçiş ücretlerinin belirlenmesi Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın yetkisi dâhilinde olup, konunun ilgili Bakanlık tarafından cevaplandırılması daha uygun olacaktır.”dedi.

 

 

 

 

GÜRER “BAKAN TOPU TACA ATIYOR”

 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer: “Deniz araçlarında ÖTV’si sıfırlanmış mazot kararını veren hükümettir. Kaçak Mazota karşı böyle bir uygulama başlatılmıştır. Hatta yatların alım satımında da bu yılın başında yatlardan alınan ÖTV’yi kaldıranda AKP hükümetleridir. Şoför esnafı  araç alırken ise halen   ÖTV  devam ediyor. Bir kesim için sorunun çözülürken diğer kesim görmezden gelinmemeli. AB ülkeleri içinde Türkiye’nin benzin ve motorine en çok vergi uygulayan ülkeler arasında yer aldığını görüyoruz. Kamunun akaryakıt ürünlerinin satış fiyatına herhangi bir müdahalesi söz konusu olmamaktadır ifadesi gerçekçi değildir, istendiğinde kamu müdahaleci oluyor. İş vatandaşın en çok mağdur olduğu akaryakıt sorununa gelince mi kamu müdahil değil. Bakan en kolay ve direk vergi elde ettiğimiz alan dese daha gerçekçi olur. Köprü ve yol ücretleri de vatandaşı mağdur ediyor.  Yol yaptık, köprü yaptık diyorlar ama parasını almadan yoldan da köprüden de geçirmiyorlar. Sosyal Devlet hizmeti vatandaşına hizmeti bedeli karşılığı yaparsa nasıl sosyal devlet oluyor. Sağlıkta, Eğitimde, Ulaşımda dolaylı vergi ve uygulamalarla yaptığının bedelini vatandaştan çıkarıyor. Devlet için vergi önemli ama alabildiğine değil kayıt dışına yönelikte çalışmalar yapılmalı. Vatandaşın üzerinde özellikle zorunlu kullandığı akaryakıt gibi alımlarda vergi yükü ile doğan artış düşürülmeli, kayıp kaçak kayıt dışı ile mücadele edilmelidir.”dedi.

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.