Sait Özdemir

Sait Özdemir

Bağışlamak affetmek erdemdir.

Bağışlamak affetmek erdemdir.

Bayramlar bağışlamak, barışmak, affetmek için önemli fırsatlar ve vesilelerdir.

Affetme, mağdur olan kişinin kabahatli kişiye yönelik olan olumsuz duygu ve davranışlarının azalması olarak tanımlanır.

Bayram gibi vesilelerle affetme ve bağışlama erdeminin öne çıkarılması ve ilişkilerin düzeltilmesi için birer fırsat olarak görülmelidir.

İnsan bağışlamazsa bağışlanmaz, affetmezse affedilmez, kusurları örtmezse kusurları örtülmez.

Kırgınlıkların, dargınlıkların, küslüklerin ortadan kaldırılması insana huzur ve esenlik verir; kin, nefret ve düşmanlık ise insanı kemiren ağır bir yüktür.

En çok değer verdiğiniz sevdiğiniz insan veya kardeşiniz tarafından, aldatıldınız, arkanızdan bıçaklandınız, dolandırıldınız öfkelisiniz, yakıp yıkmak, zarar vermek, can acıtmak veya terk etmek istiyorsunuz.

Peki, bu çözüm mü?

Hz Mevlana Celaleddin Rumi: Bir an bekle, arkana dön ve unuttuklarını hatırla. Kaybettiysen ara kırdıysan af dile kırıldıysan affet: çünkü hayat çok kısa. Bağışlamak anlayışın meyvesidir, der

Hayatımızda nefreti aşmanın tek bir yolu var, oda affetmektir.

Affettiğimiz ölçüde özgürleşiriz. Sadece başkalarını değil, belki de en önemlisi önce kendimizi affetmeliyiz.

Affetmeme durumunda; kin, acı, nefret, düşmanlık, öfke ve korku gibi duygular hâkimdir. Birine karşı kin ve intikam isteği besliyor olmak bedenimizde de bazı farklılaşmalara yol açar. Mide ağrıları, mide yanması, hazımsızlık, tansiyonda artış, kalp atışında değişim, baş ağrısı, baş dönmesi, uykusuzluk, halsizlik, dikkatte dağınıklık ve huzursuzluk gibi belirtiler bunlardan bazılarıdır.

Affedici olmamanın getirdiği bedensel ve psikolojik sıkıntılar göz önünde bulundurulduğunda, affetmenin aslında kendimiz için yapacağımız iyi ve sağlıklı bir eylem olduğu sonucuna varabiliriz.

Peki, affetmenin sağlık üzerindeki faydaları bu kadar aşikârken neden insanlar birbirlerine dargın olarak, her an intikam alma arzusu içinde yaşamlarını sürdürürler? Bunun cevabı kişinin affetmeme davranışının neye hizmet ettiği ile ilişkilidir. Dargınlığı ve kini muhafaza etmek, zarar gördüğümüz kişiyi kendimizden fiziksel ve duygusal olarak uzak tutarak kendimizi koruma çabamızdır.

Yüce Allah'ın birçok ismi af ve bağışlama, rahmet ve merhamet, şefkat ve ihsan gibi anlamları ihtiva eder. Allah Tevvâb'dır, yani tövbeleri çok kabul edendir. Allah Afüv'dür, yani günahları silen, çok affeden, suç işleyene ceza uygulamayan, bir nevi günahları yok edendir. Allah Settar'dır, yani günahları ve ayıpları örten ve gizleyendir. Allah Gafûr'dur yani çok bağışlayan, çok affedendir.

Cenab-ı Hak Ramazan ve Bayram hürmetine tüm günah ve suçlarımızı affetsin, bize lütfu keremiyle muamele etsin. Hayırlı Bayramlar.Kalın sağlıcakla

 

Sait ÖZDEMİR

Uzman Psikolojik Danışman

www.saitozdemir.net

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Sait Özdemir Arşivi