Ayasofya'da kulakluk kullanma zorunluluğu?
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ayasofya'yla ilgili harekete geçti.
Türkiye'nin en çok turist alan Ayasofya Müzesi'nde sesi ve dili birbirine karışan tur rehberi dönemi bitiyor. Zaman2da yer alan habere göre Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ayasofya'da gruplara kulaklık kullanma zorunluluğu getiriyor.
Böylece tur rehberi, sesini duyurabilmek için bağırmadan grubundakilere elektronik kulaklık yardımı ile konuşacak, müze hakkında bilgi verebilecek. Bakanlık, İstanbul Ayasofya Müzesi'nde gürültü kirliliğinin önüne geçilmesi amacıyla, 16 kişiyi (15 ziyaretçi+1 rehber) aşan gruplar için headset (Seyyar mikrofon ve kulaklık düzeneği) kullanımının zorunlu hale getirilmesine ve uygulamanın 1 Mayıs 2011 tarihi itibarı ile hayata geçirilmesine karar verdi. Müzeye turist getiren seyahat acenteleri ve 16 kişiyi aşan gruplar, söz konusu headset sistemini kendileri temin edebilecek ya da kişi başı 2,5 TL ücret karşılığında kiralayabilecekler.
Bakanlık, seyahat acenteleri vasıtasıyla İstanbul'u ziyaret eden grupların en önemli ziyaret yerlerinden biri olan Ayasofya Müzesi'ndeki ziyaret kalitesini artırmayı hedefleyen uygulamaya uyulması için seyahat acentelerine çağrıda bulundu. Kullanılan headset sisteminin geniş bir frekans aralığı bulunduğuna dikkat çeken yetkililer, bu nedenle frekans çakışmasının yaşanmaması için de grupların kendilerine verilen frekans dışına çıkmamaları gerektiğine işaret etti.
Gruptan ayrılan turist kolayca bulunacak
Bakanlık, kulaklıkları gişeden alma zorunluluğu getirmezken, dışarıdan getirilen kulaklıklara belirli standartlar getirdi. Buna göre 50 kanala sahip olacak kulaklıklar, bir kez kullanıldıktan sonra süngerleri değiştirilecek. Ayrıca cihazın acil durum tuş özelliğine de sahip olması gerekiyor. Böylece, kaybolan misafir tuş sayesinde özel bir kanala geçerek, rehber tarafından verilen referans noktasını bulup kaybettiği gruba dâhil olabilecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.