Ateşkeste 3. gün ve yine ölümler var!

Ateşkeste 3. gün ve yine ölümler var!
BM, Suriye'ye gözlemci göndermeyi kabul etti...BM Güvenlik Konseyi, Suriye'ye gözlemci göndermeyi kabul etti.BM Güvenlik Konseyi (BMGK), Suriye'deki ateşkese...



BM, Suriye'ye gözlemci göndermeyi kabul etti...

BM Güvenlik Konseyi, Suriye'ye gözlemci göndermeyi kabul etti.

BM Güvenlik Konseyi (BMGK), Suriye'deki ateşkese uyulmasını denetlemek üzere ülkeye ilk etapta 30 kişilik silahsız bir BM askeri gözlemci misyonu gönderilmesine ilişkin karar tasarısını oybirliğiyle kabul etti.

15 üyeli BMGK'da yapılan oylamada, BMGK'nın üyeleri olan ABD, İngiltere, Fransa, Portekiz, Almanya, Kolombiya ve Fas tarafından sunulan karar tasarısı oybirliğiyle kabul edildi ve Suriye'ye öncü bir gözlemci misyonunun gönderilmesine yeşil ışık yakılmış oldu.

Annan Planı'na tam destek verilen kararda Suriye'de yönetimden ve muhalefetten şiddeti derhal bırakmaları istenirken, Suriye yönetiminden, Annan Planı kapsamında verdikleri tüm taahhütleri yerine getirerek, yerleşim merkezlerine yönelik askeri faaliyetlerini durdurması, bu yerlerde ağır silah kullanımını bırakması ve askerlerini ağır silahlarıyla birlikte yerleşim merkezlerinden geri çekmesi bir kez daha talep ediliyor.

Suriye'nin egemenliğine, bağımsızlığına, birliğine ve toprak bütünlüğüne güçlü destek verilen ve Suriye'deki olaylarda binlerce insanın hayatını kaybetmesinden derin üzüntü duyulduğu bildirilen kararda, Suriyeli yetkililerin yaygın insan hakları ihlallerinin yanısıra silahlı gruplar tarafından yapılan insan hakları ihlalleri de kınanıyor ve insan hakları ihlallerinden sorumlu olanların hesap verecekleri belirtiliyor.

Kararda, Suriye yönetiminden, ülkeye gidecek ve sayısı en fazla 30 kişi olabilecek öncü BM gözlemci misyonunun ''güvenliğini sağlaması, misyona Suriye topraklarında tam ve engelsiz hareket serbestliği tanıması ve misyona, istediği bireylerle, Suriye'nin herhangi bir bölgesinde görüşmesine izin vermesi'' isteniyor ve bu kapsamda ana sorumluluğun Suriye yönetiminde olduğu vurgulanıyor.

Kararda BMGK'nın, Suriye'de şiddetin tam olarak durması halinde ise ülkede ateşkese ve 6 maddelik Annan Planı'na uyulduğunu denetlemek üzere tam bir BM denetleme-gözetleme misyonunun derhal kurulması konusundaki ''niyeti'' de beyan ediliyor. Bu kapsamda sözkonusu BM misyonunun, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve Suriye hükümeti arasında yapılacak danışmaların sonucunda ve Genel Sekreterin BMGK'ya BM misyonunun kurulması hakkında sunacağı resmi öneri temelinde kurulacağı bildiriliyor.

Karar metninde, Genel Sekreterden BM öncü gözlemci misyonunun etkin şekilde faaliyet göstermesine engel olunduğunu tespit ettiği anda bu durumu derhal BMGK'ya bildirmesi de isteniyor.

Kararda BMGK'nın kararın uygulanmasını değerlendireceği ve gerekirse ''uygun olacak başka adımlar atmayı düşünme niyetinin'' olduğu da belirtiliyor.

Suriye'deki olaylarda ölü sayısı 17'ye yükseldi

Suriye Genel Devrim Konseyi, ülkenin çeşitli kentlerinde çıkan gösterilerde güvenlik güçlerinin ateş açması sonucunda ölü sayısının 17'ye yükseldiğini duyurdu.

Annan planına rağmen Humus'ta devam eden operasyonlarda bir kameramanla birlikte 9 kişinin hayatını kaybettiğini, açılan tank ateşinde de çok sayıda da kişinin yaralandığını belirten Konsey, şehir merkezinden tankların çekilmediğini ve keskin nişancıların yüksek binaların üzerinde halka ateş açtığını kaydetti.

Halep, İdlib ve başkent Şam'ın çevre mahallelerinde çıkan gösterilere güvenlik güçlerinin müdahale etmesinde 8 kişinin hayatını kaybettiğini aktaran Konsey, Halep'in İzae bölgesinde Şebiha ve güvenlik güçlerince açılan ateşte 30'dan fazla kişinin yaralandığını ve yaralıların götürüldüğü hastahanelerin çevreleri askerlerce kuşatıldığını bildirdi.

Öte yandan, Humus'un Arabis semtinde B 72 tanklarının rastgele ateşlerinin devam etiğini ve onlarca evin açılan ateşte hasar gördüğünü ifade eden yerel kaynaklar, birçok kentte çıkan barışçıl gösterilerin güvenlik güçlerince ateş açılarak engellendiğini dile getirdi.

Kaynaklar, Şam'ın Dumyr ilçesinde açılan ateş sonucunda bir kameramanın hayatını kaybettiğini ve Humus'ta da bir kameramanın da çekim yaptığı esnada açılan tank ateşinde öldüğünü sözlerine ekledi.

Ölüm ateşini görüntüleyen kameramanın uzun uğraşlardan sonra binanın çatısında aldıklarını söylen kaynaklar, askerlerin kentte hala hareket eden her şeye ateş açtığını vurguladı.

Ülkelerindeki olayların devam etmesi üzerine Suriye ordusundan ayrılan 5 asker, beraberlerindeki 3 yakını ile Türkiye'ye giriş yaptı

Ülkelerindeki olayların devam etmesi üzerine Suriye ordusundan ayrılan 5 asker, beraberlerindeki 3 yakını Yayladağı ilçesinden Türkiye'ye giriş yaptı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Suriye yönetimine tanınan sürenin dolmasına rağmen bazı kentlerde operasyonların devam etmesine tepki gösteren bir binbaşı, bir yüzbaşı, iki üsteğmen ve bir başçavuş, beraberlerindeki 3 yakını ile Yayladağı ilçesine bağlı Topraktutan köyü sınırına geldi.

Burada güvenlik güçleri tarafından karşılanan 8 kişi, yapılan işlemlerinin ardından Altınözü ilçesindeki Apaydın çadır kentine yerleştirildi.

AFAD: "Türkiye'de 23 bin 971 Suriye vatandaşı bulunuyor"

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) bugün itibariyle Türkiye'de 23 bin 971 Suriyelinin bulunduğunu bildirdi.

AFAD'dan yapılan yazılı açıklamada, Suriye Arap Cumhuriyeti'nden Türkiye'ye yönelik nüfus hareketlerine ilişkin olarak, Başkanlığın koordinasyonunda, ilgili kurum ve kuruluşlarca çadır kentlerde ve konteyner kentte barınma, yiyecek, sağlık, güvenlik, sosyal aktivite, eğitim, ibadet, tercümanlık, haberleşme ve diğer hizmetlerin verildiği kaydedildi.

13-14 Nisan 2012 tarihlerinde, 67 Suriye vatandaşının Türkiye'ye geldiği bildirilen açıklamada, aynı tarihlerde 449 Suriyelinin kendi istekleriyle ülkelerine döndüğü bildirildi.

Suriye'deki iç çatışmaların başlamasından bugüne kadar 38 bin 910 Suriye vatandaşının Türkiye'ye giriş yaptığı, 14 bin 939'ün kendi istekleri ile ülkesine döndüğü ifade edilen açıklama şöyle:

''Bugün itibariyle; Hatay'da 7 bin 277, Gaziantep'te (Nurdağı-İslahiye) 5 bin 787, Kilis'te 9 bin 207 ve Şanlıurfa'da (Ceylanpınar) bin 626 olmak üzere toplam 23 bin 892 Suriye vatandaşı ülkemizde barındırılmaktadır. Ayrıca, 39'u refakatçi, 40'ı hasta ve yaralı olmak üzere toplam 79 kişi hastanede bulunmaktadır. Hastanedekilerle birlikte ülkemizde toplam 23 bin 971 Suriye vatandaşı bulunmaktadır.

Hatay'daki çadır kentlerde oluşturulan 35 sınıfta okul çağındaki 420'si kız, 38'i erkek olmak üzere toplam 805 Suriye vatandaşına okul öncesi, ilk ve ortaöğretim eğitimi verilmeye devam edilmektedir. Ayrıca, Kilis'te bulunan 3 bin 561 Suriyeli çocuk ve gencin eğitim ve öğretime başlatılması için çalışmalar sürdürülmektedir.''

Açıklamada, Türkiye'deki Suriye vatandaşlarına günlük 3 öğün sıcak yemek verildiği hatırlatıldı.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.