'Artık üniversitelerimiz dünya sıralamasında da yer alıyor..'
KOCAELİ
Kocaeli Sanayi Odası Olağan Meclis Toplantısı'na katılan YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, son 3 yılda yükseköğretim alanında gerçekleştirdikleri projeler ve yaptıkları yeniliklerle "Üniversite-Sanayi İşbirliği" ve "Sanayi Doktorası" konularında bilgi verdi.
Üniversite ve sanayinin ülkelerin gelişmesi ve büyümesi, refah toplumu olmasının en önemli iki aracı olduğunu vurgulayan Saraç, gelişmiş ülkelerin geldikleri seviyede üniversite sanayi işbirliğinin ne kadar önemli olduğunun bilindiğini belirtti.
Saraç, "Bizi de YÖK olarak mevcut koşullarla sürekli olarak daha iyiyi arama gayretinde olduğumuz bu günlerde üniversitelerimizin var olan bilgi birikimlerini, beynini net bir şekilde ortaya koyabilmelerini, sanayiye aktarabilmeleri adına, kendi ana misyonlarından sapmadan topluma hizmet misyonunda ve bileşeninde etki alanlarını artırabilmek ve yaygınlaştırabilmek için toplumun bütün dinamikleriyle yakın ilişki içerisinde olmalarını destekliyoruz. Bunların başında da sizlerin temsil ettiği sektörünüz geliyor. Bu ilişkilerin desteklenmesi, güçlendirilmesi konusunda da politika üretiyoruz, üretmeye çalışıyoruz. Net kararlar alıyoruz." ifadesini kullandı.
Dünyada ve bölgede savaşların olduğuna değinen Saraç, Japonya, Çin, Kore ve Malezya örneklerinde olduğu gibi, ekonomik belirsizlikler karşısında ne olursa olsun tek seçeneğin bilim, teknoloji ve inovasyonu teşvik etmek, geliştirmek zorunda olunduğunu kaydetti.
Bunun sanayicilerle başarılabileceğini aktaran Saraç, şöyle devam etti:
"Bildiğiniz gibi Türkiye bu yolda aslında büyük bir mesafe de katetti. Şu an ihtiyaç duyduğumuz husus artık bir sıçrama. Artık üniversitelerimiz dünya sıralamasında da yer alıyor. 2016 yılında ilk 500'e giren 18 üniversitemiz, ilk 100'e giren 2 üniversitemiz bulunuyor. Bu bizi gerçekten mutlu ediyor ve gururlandırıyor. Bahsetmek istediğim diğer önemli noktada üniversitelerimizde bilim ve teknoloji kavramını ve kritik bilimsel beceriler eğitimini önde tutmaya çalışıyoruz. Bu üniversite sanayi işbirliğinde de destek sağlayacak önemli bir gelecek oluşturmaktadır."
"Her üniversite farklı değerler üretebilmeli"
Saraç, üniversitelerin artık ihtisaslaşmalarını istediklerini belirterek, şöyle konuştu:
"Her üniversitemizin birbirinin kopyası olmasını istemiyoruz. Her açılan üniversitemizin İTÜ veya ODTÜ'nün bütün yapılanmasının kopyalandığı bir üniversite olmasını istemiyoruz. Biz her üniversitemizin, üniversite olmanın şümullü yapısından kopmadan farklı değerler üretebilmesi, farklı alanlarda ihtisaslaşmasını istiyoruz ve planlıyoruz. Yeni YÖK'ün şöyle bir özelliği var, biz 'yapmak istiyoruz, yapacağız' dediğimiz şeyleri kısa sürede hayata geçiriyoruz. Bu her üniversitenin farklı değerler üretebilmesi konusu, aslında dünya küresel yükseköğretim alanında tartışılan, projelendirilen konulardan birisi. Biz de o örnekleri aldık."
Bölgesel kalkınma odaklı ihtisaslaşmadan bahseden Saraç, Anadolu'daki bazı üniversiteleri seçerek tarım, seramik ve hayvancılık gibi konularda ihtisaslaşmalarını sağladıklarını söyledi.
Yekta Saraç, bu alanda Kalkınma Bakanlığı ile de uyumlu çalıştıklarına vurgu yaparak, sanayicileri araştırma üniversitesi aşamasına geçmelerinin ilgilendirdiğini kaydetti.
YÖK Başkanı Saraç, şöyle devam etti:
"Koyduğumuz hedefleri devire devire yürüyoruz ama toplumu derinden etkileyebilecek sistemi bütünüyle tesir altında bulunduracak değişikliklerin ve tedriciliğin esas alınmasını istiyoruz. Onun için etki alanı daha kısa olan bölgesel kalkınma odaklı yeni kurulan üniversitelerdeki o projeyi tamamladıktan sonra araştırma üniversitelerine geçtik. Bunun çalışması bir yıldır sürüyor. Parametreleri tamamlandı. 50 üniversite 'Biz araştırma üniversitesi olmaya namzetiz.' diyerek. Parametrelere göre eleme yaptık. 25 üniversitemizin rektörünü o parametrelere göre YÖK'e çağırdık, dün akşam bir toplantı yaptık. Daha sonra oradan 10 üniversiteye düşeceğiz. Bütün sistemi biz seçicilik ve seçkincilik üzerine yeniden inşa ediyoruz."
Muhabir: Şengül Oymak,Kadir Yıldız
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.