Aratos Tiyatro Akademisi’nde İlk Ders Yapıldı

Aratos Tiyatro Akademisi’nde İlk Ders Yapıldı
Aratos dergisi Kültür Sanatevi, Haşmet Zeybek’ten Çağrışım Tiyatrosu’na uzanan Tarsus’un tiyatro geleneğinin bayrağını devralmaya hazırlanıyor.

Tarsus’ta 14 yıldır yayın yapan Aratos dergisi, üç yıl önce oluşturduğu Aratos Kültür Sanatevi’nde yeni etkinliklere ve projelere imza atmaya devam ediyor.

Aratos Dergisi Kültür Sanatevi bünyesinde kurulan Aratos Tiyatro Akademisi’nde ilk ders, geçtiğimiz hafta sonu verildi.

Daha önce de Aratos Felsefe Okulu kuran ve 6 yıldır derslerin verildiği bu organizasyona bir Aratos Tiyatro Akademisi eklendi.

Edinilen bilgiye göre, yönetmen Nihat Çapar görev ve sorumluluğunda oluşturulan Aratos Tiyatro Akademisi bir süredir sürdürdüğü kayıt çalışmalarının ardından geçtiğimiz günlerde ilk dersini verdi.

Aratos Tiyatro Akademisi’nin ilk dersini Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro Bölümü’nde Yüksek Lisans yapan Dramaturg Ebru Sözen verdi.

Ebru Sözen “Tiyatro Düşüncesi” başlıklı ilk dersinde insanlığın 30 bin yıllık tarihinde Mezopatamya’da başlayan dinsel ritüellerin nasıl tiyatro sanatına dönüştüğünü ve tiyatrounun gelişim evrelerini anlattı.

Aratos dergisi yayın yönetmeni gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık, konuya ilişkin olarak, Tarsus’ta cumhuriyet sonrasında tiyatro oyun yazarı Haşmet Zeybek’in kurduğu Tarsus Meydan Sahnesi tiyatrosundan sonra ilk ciddi tiyatro girişimi ve başarısı Tarsus Çağrışım Tiyatrosu’ndan geldiğini belirtti.

Pişmanlık, Tarsus’ta Tarsus Meydan Sahnesi ve Çağrışım Tiyatrosu’nun başlatıp sürdürdüğü geleneği yaşatmak istediklerini ve hem eğitim veren hem de oyun sahneleyen bir tiyatro oluşturmak istediklerini vurguladı.

Uğur Pişmanlık, Aratos Tiyatro Akademisi’ne dair şunları söyledi, “Aratos dergisi, yayına başladığından bugüne kadar yalnızca bir dergiyle sınırlı kalmayıp, ayrı basım kitaplarla bir yayıncılık faaliyeti ile kültür ve sanat alanında gerçekleştirdiği bir dizi etkinlikle, kentin kültürel gelişmesine ve aydınlanma çabalarına kendi ölçeğinde bir sanat dalı olan tiyatro alanında da bir katkı konulması amaçlanmaktadır.

Aratos Tiyatro Akademisi, eğitim süreçlerinden geçenlerle bir oyuncu ve teknik karo oluşturmayı hedefler. Bu kadro ile oyun sahneleme, tiyatro sanatının oyunlar aracılığıyla, tiyatro kültürünün oluşması ve tiyatro kurumunun yaşaması amaçlanmaktadır.

Aratos Tiyatro Akademisi, asıl amaç olarak toplum bilincinin kültürel, sanatsal, estetik algısını geliştirmek, insanın insanla, doğayla içinde bulunduğu çevreyle ilişkisini sorgulatmasını, düşünmesini,  eyleme geçmesini sağlamak, soyutlama yeteneğini güçlendirmektir”.

Pişmanlık ayrıca, “Eğitimler, İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin gibi pek çok kentlerin Devlet Tiyatroları, Şehir Tiyatroları, özel tiyatrolar ile üniversite konservatuarlarından gelecek olan yönetmen, oyuncu ve akademisyenler tarafından verileceğini Mart ayı sonuna kadar da tiyatro eğitimi almak isteyenler kayıt yaptırabileceklerini sözlerine ekledi.

 

 

İletişim:

Uğur Pişmanlık

Aratos dergisi yayın yönetmeni

 

İletişim bilgileri:

0533 723 47 489

aratosdergisi@gmail.comugurpismanlik@gmail.com

 

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.