Aratos Dergisi’nin 12 Kentte Kurduğu Felsefe Okullarında Dersler Başlıyor
Aratos Dergisi’nin 12 Kentte Kurduğu Felsefe Okullarında Dersler Başlıyor
Tarsus’ta Aratos Felsefe Okulu 9. Yılına girdi. Türkiye Felsefe Kurumu (TFK) da destek verdiği Aratos dergisince Türkiye genelinde 12 kentte oluşturulan felsefe okullarında dersler Kasım ayında başlıyor.
Tarsus’ta 16 yıldır yayınlanan Aratos Dergisi 12 kentte felsefe okulu kurdu. Aratos dergisinin bu çabaları, Tarsus’ta antik çağda olduğu gibi bugün de felsefenin etkilerini çevresine yayıyor.
Aratos, felsefeyi topluma yayma ve gündelik hayata sokma çabasını sürdürürken, kurduğu okullarla etki alanını genişletiyor.
Adını Antik Çağ’da yaşamış Tarsuslu filozof Aratos’tan alan Aratos dergisinin eki olarak ayrı basım kitap yayıncılığının yanı sıra 2015 yılında bünyesinde bir de sanatevine dönüştü.
Antik çağda bir felsefe kenti olan ve stoa felsefesinin merkezlerinden biri olarak anılan Tarsus’ta ilk felsefe çabası 2011 yılında Aratos Felsefe Okulu’nun kuruluşuyla başladı. Gelen talepler ve girişimlerle Aratos Dergisinin öncülüğünde bu okulların sayısı 12’ye ulaştı.
Edinilen bilgiye göre, Aratos dergisince Türkiye genelinde 12 kentte oluşturulan felsefe okullarında derslerin Kasım ayında başlıyor.
Bu felsefe okullarının 6’sı Çukurova bölgesi içinde, 6 tanesi de Ege ve Marmara bölgesinde yer alıyor.
Aratos dergisi kurucusu ve yayın yönetmeni gazeteci Uğur Pişmanlık’ın verdiği bilgiye göre, Aratos Felsefe Okulu’nda 25 ayrı üniversiteden akademisyenler gelip ders veriyor. Aratos Felsefe Okulunda, her yıl Kasım ile Mayıs ayı arasındaki 6 aylık süre içerisinde 20-25 kadar ders yapılıyor. On beş günlük periyotlarla yapılan dersler ağırlıklı felsefe olmak üzere, tarih, felsefe, arkeoloji, edebiyat, resim-heykel, müzik, tıp, ekoloji ve astronomi gibi alanları kapsıyor.
İlk ders 2 Kasım’ta Tarsus’ta Aratos Felsefe Okulu’nda başlıyor. Takip eden hafta 11 okulda da felsefe dersleri başlayacak.
Tarsus dışında kurulan diğer okullarda dersler aylık olarak gerçekleşecek.
Aratos Felsefe Okulu’na, Türkiye Felsefe Kurumu (TFK) da destek veriyor.
Aratos Felsefe dergisi öncülüğünde oluşturulan diğer okulların kurulduğu kentler ve isimleri şöyle, Silifke Senarkhos Felsefe Okulu (2012), Antakya Felsefe Akademisi (2012), Adana Dioskorides Tıp ve Felsefe Okulu (2015), Gaziantep Zeugma Felsefe Okulu (2019), Asklepedias Bursa Felsefe Okulu (2019), Mersin Zenon Felsefe Akademisi (2019), Anaxagoras Urla Felsefe Akademisi (2019), Marmaris’te Karia Felsefe Okulu (2019), Bodrum’da Herodot Felsefe Akademisi (2019), İzmir Agora Felsefe Akademisi (2019) ve Çorum’da Hitit Felsefe Akademisi (2019).
Uğur Pişmanlık, felsefenin gerek kişileri gerekse toplum yaşamını olumlu yönde etkileyecek ve ileriye taşıyacak bir eyleme biçimi olduğunu belirterek şunları söylüyor, “Felsefe insanların anlamayacağı, sadece soyut kavramların tartışıldığı ya sözcüklerin havada uçuştuğu bir şey değildir. Felsefe gündelik hayatımızın içindedir aslında. Herkesin felsefeye ihtiyacı var. İnsan felsefeyle yönünü bulur, felsefe aracılığıyla kendini gerçekleştirir. Felsefe bu anlamda bir yaşam kılavuzudur.
Şair, matematikçi ve gökbilimci (Astronom) olan Tarsuslu filozof Aratos’tan 2 bin 400 yıl sonra bu topraklarda yeniden felsefe adına çabalar başladı.
Türkiye’nin çeşitli üniversitelerden hocalarımız, büyük bir mütevazilik ve gönüllülükle gelip okullarımızda felsefe ve diğer bilim dalları ile sanatlar üzerin ders veriyorlar. Onlara teşekkür borçluyuz.
Aratos’un öncülüğünde oluşturduğumuz felsefe okulları aracılığıyla akademisyenleri toplumla buluşturma yönünde bir köprü de oluşturmuş bulunuyoruz.
Aratos Felsefe Okulu kurarak başladığımız bu yolculukta 11 kentte daha felsefe okulu kurarak, felsefenin toplumun gündemine girmesini, yayınlaşarak toplumsallaşmasını amaçlıyoruz.
Ülkemizin içinden geçtiği bu süreçte felsefenin aydınlatıcılığına ihtiyaç var”
Uğur Pişmanlık
Aratos Dergisi Yayın Yönetmeni
İletişim bilgileri:
0533 723 47 489
aratosdergisi@gmail.com
ugurpismanlik@gmail.com
Aratos Kültür Sanatevi
Aratos Dergisi
Aratos Felsefe Okulu
Uğur Pişmanlık
FELSEFE OKULLARI
Aratos Felsefe Okulu (2011), Tarsus
Zenon Felsefe Akademisi (2019), Mersin
Senarkhos Felsefe Okulu (2012), Silifke
Dioskorides Tıp ve Felsefe Okulu (2015), Adana
Antakya Felsefe Akademisi (2012), Hatay
Zeugma Felsefe Okulu (2019), Gaziantep
Asklepedias Bursa Felsefe Okulu (2019), Bursa
Agora Felsefe Akademisi (2019), İzmir
Anaxagoras Urla Felsefe Akademisi (2019), Urla
Karia Felsefe Okulu (2019), Marmaris
Herodot Felsefe Akademisi (2019), Bodrum
Hitit Felsefe Akademisi (2019), Çorum
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.