Arakanlı çocuklar için 'Sınırsız Şenlik'
İSTANBUL - İSMAİL ÖZDEMİR
Uluslarası Mülteci Hakları Derneği, Arakan'da maruz kaldıkları katliamdan kaçarak Bangladeş'e sığınmak zorunda kalan Arakanlı çocuklar için "Sınırsız Şenlik" adı altında çeşitli etkinlikler düzenleyecek.
Geçen yıl Suriye'de "Sınırsız Şenlik" adı altında çeşitli etkinlikler düzenleyerek savaş mağduru çocukların yüzünü güldüren Uluslararası Mülteci Hakları Derneği gönüllüleri bu kez de Bangladeş'teki kamplarda kalan Arakanlı çocuklar için bölgeye gitti.
Uluslararası Mülteci Hakları Derneği Genel Başkanı Uğur Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Sınırsız Şenlik" isminin sınırları tanımamaktan geldiğini ifade etti.
Yıldırım, savaşların en büyük mağdurlarının çocuklar olduğunu belirterek, "Sınırsız şenlik, küresel, emperyalist ve dünyaya muktedir olanların çizdiği sınırların, bizim medeniyetimizin, tasavvurumuzun kabul etmediği, özellikle Müslümanların kardeş olmasından dolayı tüm insanlık adına sınır tanınmamasıyla ilgili bir metafor. Dünyadaki tüm savaş, afet, yokluk ve zorlukların en fazla mağdur olanı, zarar göreni çocuklar. Bu anlamda ne kadar savaşın, yokluğun etkisini azaltsanız onlara yardım götürseniz dahi gıda, barınma ihtiyaçlarının haricinde çocuklar hep eksik kalıyor. Gülümsemekten ve çocuk olduklarını hatırlamaktan ayrı kalıyorlar." diye konuştu.
"Hükümetimiz bölgedeki mazlumları direkt olarak destekliyor"
"Sınırsız Şenlik" etkinliğinin ikincisini de Bangladeş'in Myanmar sınırında bulunan mülteci kamplarındaki çocuklar için yaptıklarını anlatan Yıldırım, Arakanlı çocuklarla buluştuklarını söyledi.
Yıldırım, Arakanlı çocukların yüzlerini güldürmek istediklerini ifade ederek, şunları söyledi:
"Kendi yurtlarından edilmiş, doğdukları topraklarda vatandaş olarak kabul edilmeyen, katliam ve soykırımlara maruz kalmış en önemlisi de hiçbir şekilde vatanları bulunmayan Arakanlı mülteci çocuklarla buluşacağız. Hiçbir şekilde kimlikleri yok ve bu nedenle de yok hükmündeler. Birleşmiş Milletler'in vermiş olduğu bazı sayılarla rakamlara ulaşabiliyoruz ve bu insanlar sağlık, eğitim ve diğer bütün temel hak ve özgürlüklerinden mahrum durumdalar. Biz bu şenlikte her gün bin çocuğa ulaşacağız. Tüm bu acılarının içerisinde belki ilk defa bir palyaço, sihirbaz gösterisi izleyecek ve kendine ait bir oyuncağa sahip olacak. Kısacık ömürlerinde gördükleri tüm acıları bir günlük de olsa unutturmayı ve yüzlerini güldürmeyi hedefliyoruz. O çocukların kahkahaları ve gülüşleri bizim tüm yorgunluğumuza değecek."
Uğur Yıldırım, Türk milletinin birer elçisi olarak Bangladeş'e gittiklerini aktararak, "Arakan mülteci kamplarına gittiğimizde hissettirilen duygu Türk halkına olan minnettarlıktı. Bu anlamda Bangladeş ve dünyanın dört bir yanına yardımlarıyla hem ülkemizde bulunan muhacirlere hem de ülkemiz dışında olan tüm insanlığa şefkat elini uzatan Türk halkı ve devletinin elçileriyiz. Hükümetimiz bölgedeki mazlumları direkt olarak destekliyor. Arakan'daki zulüm ortaya çıktığında ilk açıklama yapan ve kötü şartların devam etmemesi için BM bazında devreye giren, göç etmiş yüzbinlerce mültecinin Bangladeş tarafından kabul edilmesi için elini taşın altına koyan ülkemizle gurur duyuyoruz." dedi.
Bir hafta sürmesi planlanan proje kapsamında Uluslararası Mülteci Hakları Derneği ekipleri, yaklaşık 5 bin Arakanlı çocuğa sokak oyunları oynatacak, filmler izlettirecek, gösteriler ve yarışmalara katılımını sağlayacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.