Altın Koza Festivali'nde organizasyona veryansın...

Altın Koza Festivali'nde organizasyona veryansın...
Adana'da düzenlenen 17. Altın Koza Uluslararası Film Festivali, sinema sanatçılarının katıldığı resmi açılış töreninde sanatçılar, organizasyon...

Adana'da düzenlenen 17. Altın Koza Uluslararası Film Festivali, sinema sanatçılarının katıldığı resmi açılış töreninde sanatçılar, organizasyon yetkililerine tepki gösterdi.

Festivalin açılış filmi olan 'piyanosu olmayan kadın' filminin gösterimi ise konukların salondan ayrılması nedeniyle iptal edildi. Festivalin açılışındaki organizasyonsuzluğa tepki gösteren sanatçılar ise Türkiye'nin en önemli iki festivalinden birine şehrin protokolünün ilgi göstermemesini eleştirdi.

 

 

İlki 1969 yılında, Altın Koza Film Şenliği adıyla aralıklarla yapılan ve 2005 yılından itibaren Altın Koza Film Festivali adıyla düzenlenen festival, bu yıl 41. yaşını kutlayacak. Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Zihni Aldırmaz ile festivale katılan sanatçılar ve çok sayıda davetlinin kırmızı halıda yürüyerek girdiği Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda düzenlenen törenin sunuculuğunu Öykü Serter yaptı. Vatandaşlar kırmızı halıdan geçişleri sırasında sanatçılara tezahüratlarıyla destek verdi. Bu sırada merdivenlerden çıkarken ayağı takılan ünlü oyuncu Ekrem Bora düşme tehlikesi geçirdi. Bora görevlilerin yardımıyla son anda düşmekten kurtuldu.

Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Aldırmaz, açılış konuşmasında Türkiye'nin önde gelen sanatçılarını ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Aldırmaz, 41 yaşını dolduran Altın Koza Film Festivali'nin 17'ncisini düzenlemekten büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Vali Vekili Fikret Deniz ise bir sanatçıların çokluğunun bir ülkenin gelişmişliğini gösterdiğini belirterek, "Sanatı gelişen ülkeler daha çağdaş oluyor. Bu tür festivallerde sanatın daha geniş alanlara ulaşmasını sağlıyor." ifadelerini kullandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Ülger ise son yıllarda bakanlığın Türk sinemasına çok önemli katkılarının olduğunu belirterek, bunun semeresini de uluslar arası büyük festivallerde alınan ödüllerle gördüklerini söyledi. Bir çok festivalde Türk filmlerinin başarılı sonuçlar aldığını aktaran Ülger, hedeflerinin Oskar olduğunu ifade ederek, Türk sanatçılarında bu kapasitenin bulunduğunu vurguladı.

Türk sinemasının önemli isimlerinden Nuri Alço, salonda sanatçılara özel yer ayrılmamasına tepki gösterdi. Her festivalde vali ve belediye başkanını yanına sanatçıların oturduğunu belirten Alço, "Bizi bırakın ön sıraya oturtmayı ancak 5. sıradan sonra istediğiniz yere oturun dediler. Böyle saçmalık olmaz. Açılış filmi gösterilmeden herkes dışarıya çıktı. Gösterimin iptal edilmesi de çok kötü oldu. Daha öncede gelmiştim ama bu kez organize çok kötüydü. Daha önceki yıllarda şölen havasında geçiyordu." dedi.

Yönetmen Oyuncu Gani Şavata ise Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ile Adana Valisi İlhan Atış'ın açılışa gelmemesini eleştirdi. Her ne sebeple olursa olsun ev sahibi olarak valinin ve bakanın sanatçıların yanında olması gerektiğini aktaran Şavata, "Bu alanda Türkiye'nin sadece iki festivali var. Ancak bunu da organize edemiyorlar. Açılış filminin gösterilmemesi çok kötü. Açılışa Yılmaz Güney'in bir filmi konsaydı kimse salondan ayrılmazdı. Organizasyon çok kötüydü." diye konuştu.

Vali İlhan Atış'ın 26 Eylülde kızını düğünü olduğu için pazartesi günü yıllık izine ayrıldığı belirtildi.

Konuşmaların ardından, Uluslararası San Sebastiyan Film Festivali'nde En İyi Yönetmen Ödülü 'Gümüş İstiridye'yi ve Özel Mansiyon Ödülü'nü alan ve festivalin bu yılki açılış filmi Piyanosu Olmayan Kadın'ın başrol oyuncusu Jan Budar'a Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması'nda Jüri Başkanı Işıl Özgentürk tarafından plaket verildi. Budar, konuklara gitarıyla mini bir gösteri sundu. Ardından festivalin ''Eleştirmenlerin gözünden kaçmaz'' bölümünü hazırlayan Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) adına, birlik yetkilisi Barbara Lorey de Lacharriere'ye oyuncu Derya Alabora tarafından teşekkür plaketi verildi.

Daha sonra sahneye ünlü şarkıcı Göksel geldi. Söylediği eserlerle geceye renk katan Göksel, filmleriyle büyüdüğü sanatçıların karşısında olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Törene, Yusuf Sezgin, Yılmaz Köksal, Selma Güneri, Menderes Samancılar, Nuri Alço, Bulut Aras gibi sanatçıların yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.