Almanya iltica yasasını sertleştiriliyor

Almanya iltica yasasını sertleştiriliyor
 Almanya ülkeye gelen çok sayıdaki sığınmacı nedeniyle iltica yasasını sertleştiriyor. BERLİN (AA) - Almanya ülkeye gelen çok sayıdaki sığınmacı...

 

Almanya ülkeye gelen çok sayıdaki sığınmacı nedeniyle iltica yasasını sertleştiriyor.

 

BERLİN (AA) - Almanya ülkeye gelen çok sayıdaki sığınmacı nedeniyle iltica yasasını sertleştiriyor.

 

Almanya Başbakanı Angela Merkel başbakanlığındaki Bakanlar Kurulu, bugün yaptığı toplantıda iltica yasasında çok sayıda değişikliği öngören bir paketi karara bağladı. 

 

Pakette, sığınmacıların barınması ve bakımı gibi maliyetleri eyaletlerin ve yerel yönetimlerin üstlendiğine dikkat çekilerek yerel yönetimlere verilmek üzere yardımın bu yıl 2 milyar avroya çıkarılacağı ifade ediliyor.

 

2016’dan itibaren ise federal hükümet, eyaletlere ve yönetimlere, kabul edilen her sığınmacı başına bakım, barınma ve diğer giderler için aylık 670 avroluk yardım yapılmasını kararlaştırdı.

 

Bu para, bir sığınmacının ülkeye ilk başvuruyu yaptığı dönemden bu başvuru sonuçlanana kadar veya en fazla 5 aylık dönem için geçerli olacak.

 

Bunun için federal hükümetin 2,68 milyar avro ayırdığı ve bu meblağın yılda 800 bin sığınmacı için hesaplandığı ifade edildi.

 

Ayrıca sığınmacılar için inşa edilecek konutlar için 500 milyon avro, yetişkin olmayan, 18 yaşından küçük sığınmacıların bakımı için de 350 milyon avronun ayrılacağı kaydedildi.

 

- Ayni yardımlar yapılacak

 

Öte yandan sığınmacılara ülkeye geldiklerinde kaldıkları ilk barınma merkezinde bulundukları süre içinde verilen “cep harçlığı” gibi nakit yardımın da ayni olarak verileceği ifade edildi.

 

Bununla ekonomik gerekçelerle ülkelerinden ayrılan sığınmacıların Almanya'ya gelmesi önlenmek isteniyor. Yine de nakit yardım yapılması durumunda ise bu paranın en fazla 1 ay önceden verilmesi öngörülüyor.

 

Mülteci olarak kabul edilmeyen ancak hala ülkede kalan kişilerin sınır dışı edilene kadar sadece temel ihtiyaçlarının karşılanacağı, bu yardımın da aynı yardım olarak verileceği ifade edildi.

 

İlk barınma merkezlerdeki sığınmacılara gerekli ihtiyaçların yanında her yetişkine “cep harçlığı” olarak aylık 143 avro veriliyor. Sığınmacılara bu merkezden ayrıldıktan sonra cep harçlığı dahil 287 ila 359 avro arasında değişen yardım yapılıyor. Çocuklara ise yaşlarına göre yardım veriliyor. Barınma masraflarını eyaletler karşılıyor.

 

Ekonomik gerekçelerle ülkeye gelenlerin ise hızlı şekilde sınır dışı edilmesi isteniyor.

 

Yasa tasarısına göre, ülkeye gelen sığınmacıların eyaletlere dağıtılması görevini federal hükümet üstlenecek. Bunun için “bekleme merkezleri” kurulacak. Sığınmacıların barınacakları yeni yerlerin açılması için Yapı Planlanması Yasası’ndaki bazı maddelerin geçici süreyle gevşetilmesi planlanıyor.

 

Uzun süre ülkede kalacak mültecilerin hızlı şekilde topluma ve iş hayatına uyum sağlamaları amaçlanıyor. Bunun için söz konusu kişilerin uyum kurslarına katılmaları ve kalifiye eleman olmaları durumunda, ülkeye geldikten 3 ay sonra kiralık işçi olarak çalışmasına izin verilmesi öngörülüyor. Düşük kalifiye olan mültecilere ise iş piyasasının en erken 15 ay sonra açılması isteniyor.

 

İdari masrafların azaltılması için bir “sağlık kartı” çıkarılması planlanıyor ancak söz konusu sağlık kartının çıkartılmasına eyalet yönetimleri karar verecek.

 

- Arnavutluk, Kosova ve Karadağ'a "güvenli ülke" statüsü

 

İltica başvurularını hızlı şekilde sonuçlandırmak için Arnavutluk, Kosova ve Karadağ'ın "güvenli ülke" olarak belirlenmesi öngörülüyor. Daha önce Sırbistan, Makedonya ve Bosna Hersek "güvenli ülke" olarak belirlenmişti.

 

Bu ülkelerden gelenlerin çoğunluğunun ekonomik amaçlardan dolayı Almanya’ya geçtiği ve hemen hemen hepsinin iltica taleplerinin reddedildiği kaydedildi.

 

Çeşitli alanlarda yasa değişikliği içeren paketin, bu hafta içinde Federal Meclis’e gönderilmesi, ekim ayında da hem Federal Meclis'ten hem Federal Eyalet Temsilciler Meclisi’nden geçmesi ve 1 Kasım itibarıyla yürürlüğe girmesi planlanıyor.

 

Almanya bu yıl için 800 bin ila 1 milyon arasında sığınmacı bekliyor. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.