AK Parti’de ‘Ağır abiler’ ve Türkeş listeye girdi

AK Parti’de ‘Ağır abiler’ ve Türkeş listeye girdi
 5Üç dönem kuralına takılan 24 ‘ağabey’ listeye girdi. Doğu ve G.Doğu adayları dikkatle seçilirken, Türkeş ve Kahraman gibi isimlerle taban...

 

5Üç dönem kuralına takılan 24 ‘ağabey’ listeye girdi. Doğu ve G.Doğu adayları dikkatle seçilirken, Türkeş ve Kahraman gibi isimlerle taban genişletildi.

AK Parti’nin YSK’ya sunduğu milletvekili aday listesinde 7 Haziran’daki 312 isim yerini korudu. Başbakan Ahmet Davutoğlu, yine memleketi Konya’dan aday oldu. Partinin “Ağır abiler’i olarak bilinen ve 7 Haziran’da üç dönem kuralına takılan 24 isim aday gösterildi.

BABACAN SÜRPRİZİ

Ali Babacan’ın aday başvurusu yapmamasına rağmen listeye konulması sürpriz oldu. Babacan, Ankara’dan 1. bölge 1. sıradan aday gösterilirken, Cemil Çiçek ise 2. bölgeden 1. sıra adayı yapıldı. Babacan’ın ardından 2. sırada ise Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan yer aldı. Eski Gümrük Bakanı Nurettin Canikli Giresun’dan liste başı oldu. Genel Başkan Yardımcılığına getirilen Bekir Bozdağ da Yozgat’tan liste başına konuldu.

ÇELİK ‘GİTTİ-GELDİ’

AK Parti’nin ‘ağır abileri’nden Beşir Atalay, Van’dan 1. sıra adayı yapıldı. Eski Tarım Bakanı Mehdi Eker ise Diyarbakır yerine İstanbul’dan aday gösterildi. 7 Haziran’da Antalya’dan seçilen Lütfi Elvan da bu sefer Mersin’de liste başı oldu. Eski Çalışma Bakanı Faruk Çelik’in, Şanlıurfa’dan aday gösterilmesi ise küçük çaplı bir sıkıntı yarattı. Çelik’in, Şanlıurfa listesinde olduğunu öğrenince adaylık başvurusunu çektiği kulislerde konuşuldu. Çelik’in, adaylıktan çekildiği ancak parti yönetimi tarafından ikna edilerek Şanlıurfa’dan 1. sıra adayı yapıldığı belirtildi. Öte yandan, Binali Yıldırım İzmir’den, Ömer Çelik Adana’dan aday oldu. Mevlüt Çavuşoğlu  ise Antalya’dan liste başı oldu. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ‘nin yeri değişmedi. Zeybekçi, Denizli’den aday.

EROĞLU AFYON’DA

7 Haziran’da İzmir’e kaydırılan Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu ise tekrar memleketi Afyonkarahisar’dan aday gösterildi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de yine Gaziantep’ten liste başı. Eski Enerji Bakanı Taner Yıldız  Kayseri’den, Mehmet Özhaseki’nin ardından 2. sırada aday gösterildi. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un da yeri değiştirilmedi ve yine Ordu’dan 1. sıra adayı yapıldı. Meclis Başkanı İsmet Yılmaz da, Sivas’tan liste başı oldu. Davutoğlu’nun yakın çalışma arkadaşları yine listelerdeki yerlerini korudu. Ali Sarıkaya İstanbul’dan 2. bölge 8. sıra adayı yapıldı. Ertan Aydın Ankara’dan, Taha Özhan ise Malatya’dan aday oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın danışmanlarından Mücahit Aslan ve Aydın Ünal ise  Ankara’dan  listeye konuldu.

BÖLGEYE ÖZEL İLGİ

Eski milletvekili Galip Ensarioğlu Diyarbakır’da liste başı yapıldı. Ensarioğlu’nun ardından ikinci sırada ise Ebubekir Bal, 3. sırada aday oldu. Hakkari listesi de baştan sona değiştirildi. Şırnak’ta ise  Tatar aşiretinden Arslan Tatar liste başı. Batman’da da eski milletvekillerinden Ataullah Hamidi 1. sıraya konuldu.

MARDİN DEĞİŞMEDİ

Mardin’de yine Orhan Miroğlu liste başı olurken, daha önce bağımsız milletvekili seçildikten sonra AK Parti’ye katılan Süleyman Bölünmez, 2. sıradan aday yapıldı. Muş’tan da, M. Emin Şimşek 1. sıra adayı gösterilirken, Abdülselam Er 2. sırada yer aldı. 3 dönemci isimlerden Ayhan Sefer Üstün, Sakarya’da liste başına getirilirken, 2. sıraya da yine 3 dönemci eski Genel Başkan Yardımcısı Şaban Dişli konuldu.Samsun’da da Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç 1. sırada yerini korudu, Genel Başkan Yardımcılığına getirilen Çiğdem Karaaslan da 2. sıra adayı oldu.

İKİSİ LİSTE BAŞI 69 KADIN ADAY

AK Parti’de ikisi liste başı olmak üzere 69 kadın aday listelerde yer aldı. Malatya’da Öznur Çalık, Aksaray’da da İlknur İnceöz 1. sırada. Diyarbakır’da Oya Eronat listede yer almadı. İstanbul’da Mirhimah Belma Satır, Ayşenur Bahçekapılı, Trabzon’dan Ayşe Sula Köseoğlu, yerini korudu. En genç milletvekili Fatma Gaye Güler ile Sevde Beyazıt Kaçar, Hamide Sürücü listeye almazken, listede 16 başörtülü aday yer buldu: L. Selva Çam, S. Nur Çelik, Sema Kırcı, Adile Gürbüz, Emine Y. Gözgeç, Ayşe Keşir, Zehra Taşkesenlioğlu, Canan C. Çelik, F. Betül Sayan Kaya, Fatma Benli, H. Kübra Öztürk, Nursel Reyhanlıoğlu, R. Sezer Katırcıoğlu, L. Şahin Usta, Ayşe Doğan, A. Sula Köseoğlu... 

TÜRKEŞ ANKARA’DAN

Başbakan  Yardımcıbı Tuğrul Türkeş, dün sabah saatlerinde MHP’den istifa ederek, AK Parti Ankara listesinden  adayı oldu. Önceki gün AK Parti Genel Merkezi’ne gelerek Başbakan Davutoğlu ile görüşen Türkeş, Cemil Çiçek’in ardından 2. bölge 2. sıra adayı yapıldı.

KAHRAMAN İLK SIRADA

İstanbul’da 1. bölge 1. sıraya eski Kültür Bakanı İsmail Kahraman getirildi. Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Ataş ise 2. sıraya konuldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak da aynı bölgeden 6. sıra adayı. İstanbul 2. bölgede ise Hayati Yazıcı liste başı. Volkan Bozkır 2. Burhan Kuzu ise 3. sırada yer aldı. İstanbul’da 3. bölgede ise eski Tarım Bakanı Mehdi Eker liste başı.

BURSA’YA ‘ALA’ SÜRPRİZ

7 Haziran’da da Bursa’dan seçilen Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu  yine Bursa’dan aday gösterildi. Buradaki sürpriz ise İçişleri Eski Bakanı Efkan Ala oldu. 7 Haziran’da memleketi Erzurum’dan seçilen Ala, bu sefer Bursa’da 2. sırada.  Ala’nın yerine Erzurum’da 1. sıra  eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın.

KIZILKAYA İLE BOYNUKALIN LİSTEDE YOK

7 Haziran’da Afyon’da 1. sıradan seçilen Halil Ürün bu sefer liste dışı kaldı. Savcı Sayan, Mehmet Uçum, Mazhar Bağlı, Abdurrahim Boynukalın, Muhsin Kızılkaya da İstanbul Milletvekili Uğur Işılak da listeye giremeyen popüler isimlerden oldu.

Şerife Güzel/Star

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.