AK Parti İstanbuMilletvekili Kuzu: Partili cumhurbaşkanı, güçlü cumhurbaşkanı olur

AK Parti İstanbuMilletvekili Kuzu: Partili cumhurbaşkanı, güçlü cumhurbaşkanı olur
 AK Parti İstanbul Milletvekili Kuzu, "Partili cumhurbaşkanı, güçlü cumhurbaşkanı olur. Cumhurbaşkanının hükümet içindeki konumunu güçlendiren,...

 

AK Parti İstanbul Milletvekili Kuzu, "Partili cumhurbaşkanı, güçlü cumhurbaşkanı olur. Cumhurbaşkanının hükümet içindeki konumunu güçlendiren, öne çıkaran bir düzenleme olabilir." dedi.

 

TBMM (AA) - AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu, "Partili cumhurbaşkanı, güçlü cumhurbaşkanı olur. Cumhurbaşkanının hükümet içindeki konumunu güçlendiren, öne çıkaran bir düzenleme olabilir. Ama bu model de köklü kalıcı çözüm değil. Çözüm tam başkanlık ama şartlar bu modele zorluyor." dedi.

 

Kuzu, "partili cumhurbaşkanlığı" modeline ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

 

Türkiye'de 1924 Anayasası'nda "cumhurbaşkanının partiyle bağı kesilir" hükmünün olmadığını, Atatürk, İsmet İnönü ve Celal Bayar'ın cumhurbaşkanlıkları döneminde partileriyle ilişkilerinin devam ettiğine değinen Kuzu, bugün için düşünülen "partili cumhurbaşkanı" modelinin de geçmişteki uygulama örnek alınarak günün şartlarına uyarlanabileceğini belirtti.

 

"Bizim esas hedefimiz tam başkanlık modelini getirebilmek. Amerikan modelinin Türkiye'ye uyarlanması ideal olan" diyen Burhan Kuzu, tam başkanlık sisteminin Türkiye'de yönetim kademelerinde yaşanan sorunları, tıkanıklıkları çözebilecek tek model olduğunu savundu.

 

AK Partil'li Kuzu, şu anda iki başlılıktan doğan sıkıntının yaşandığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

 

"Halkın cumhurbaşkanını seçmesi öncesinde de bu iki başlı durumu gördük. Demirel ile Çiller arasında gördük. 'Kızım' diye getirdi, neredeyse camdan aşağı atıyordu. Özal ile Mesut Yılmaz, Özal ile Yıldırım Akbulut arasında sıkıntı yaşandı. Akbulut'un bile bir sürtüşmeyle işi bitti. Aynı partili olmak da çözüm değil. Demirel ile Yılmaz farklı partiliydi ama çok iyi anlaştılar. Ecevit ile Sezer arasındaki kavgalar... Tayyip Bey ile Sezer arasında çok görünmeyen, Tayyip Bey'in hep içine atarak yaşadığı süreç var. Abdullah Bey ile ufak tefek olsa da piyasaya çıkarılmayan durumlar da yaşanan sorunlara örnek olabilir."

 

Burhan Kuzu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın partili gibi davranıyor olmasının kamuoyu ve bilim dünyasından eleştiri aldığını belirterek, "Partiden kop diyorsun da bu kolay bir şey değil. Orada gönül bağı var, yıllarca başbakanlık yapmış, aktif başbakanlıktan pasif bir makama gelen bir kişiye 'otur, hiç konuşma, sesini çıkarma' gibi uygulamalar insan fıtratına uymayan uygulamalar." diye konuştu.

 

Burhan Kuzu, İzlanda, İrlanda, Finlandiya, Avusturalya'da tam anlamıyla partili cumhurbaşkanlığı sisteminin uygulandığını, Rusya'da belli oranda uygulanan modelin Macaristan, Bulgaristan ve Çek Cumhuriyeti'nde yerleştirilmeye çalışıldığını bildirdi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.