Adana Tarım Fuarı Açıldı
Adana 8. Tarım, hayvancılık, tavukçuluk ve süt endüstrisi fuarı ile seracılık, bahçecilik, fidancılık, tohumculuk, çiçekçilik ve teknoloji fuarı, tüyap adana uluslararası fuar ve kongre merkezi'nde eş zamanlı olarak açıldı
Adana 8. Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı ile Seracılık, Bahçecilik, Fidancılık, Tohumculuk, Çiçekçilik ve Teknoloji Fuarı, TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde eş zamanlı olarak açıldı.
Fuarın açılışında konuşan TÜYAP Adana Fuarcılık A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, geçen yılki tarım fuarına 138 bin ziyaretçi katıldığını, bu yıl da yurtiçi ve yurtdışından 150 bin katılımcının beklendiğini söyledi.
Biçerdöver, traktör, tarımsal mekanizasyon, sulama, gübreleme, fide, fidan, hayvancılık ve bahçecilik dahil ürünlerin fuarda görücüye çıktığını anlatan Ersözlü, 600 otobüsle ülkenin her yerinden misafirlerin fuara getirileceğini ve Gürcistan, Irak, Bosna Hersek, Sırbistan, Karadağ, Rusya gibi bölgelerden de katılımlar olacağını kaydetti.
"ADANA'DA TARIM DAHA İLERİ NOKTALARA GETİRİLMELİ"
Tarım Reformu Genel Müdürü Gürsel Küsek ise, "Tarım kenti" olarak nitelendirdiği Adana'da tarımın çok daha ileri noktalara getirilmesi gerektiğini vurguladı. 1930'lu yıllarda tarımın daha çok ihtiyaçların karşılanması hususunda uygulandığını dile getiren Küsek, 70'li yıllardan sonra tarım ürünlerinin endüstriyel hammadde olarak kullanılmaya başlandığını, 2000'li yıllarda ise rekabetçi bir ortamda kendisini bulduğuna dikkat çekti. Dünyadaki bu gelişimin tarımı birçok bakımdan etkilediğini anlatan Küsek, üreticilerin rekabet şartları nedeniyle ithal saha için üretim yaptığını söyledi.
"NE ÜRETİRSEN ÜRET BUNU SATARSINIZ DÖNEMİ BİTTİ"
"Artık tarım sektörüne 'Şu şekilde sulama yaparak, ilaçlama yaparak gelirinizi artırabilirsiniz' deme şansımız kalmadı" ifadesini kullanan Gürsel Küsek, tarım sektöründe yaşanan en büyük sorunun yapısal sorunlar olduğunu belirtti.
Küçük çiftçilerin arazilerinin parçalanmış olduğunu vurgulayan Küsek, her yıl arazilerde çürüyen ürün miktarının 17 milyar TL olduğunun altını çizdi.
Kayıpların kanunlarla çözülemediğini anlatan Küsek, şu çözüm önerilerinde bulundu:
"Bunun çözümü yine yapısal iyileştirmelerde yatıyor. Öncelikle arazilerin yapısal altyapı problemlerinin çözümlenmesi gerekiyor. Örgütlenme altyapı sorunlarının çözülmesi gerekiyor. Bilgiye erişim ve bilgi kullanma altyapısının çözümlenmesi gerekiyor. Tüm bu veriler altında çok daha başarılı bir yönetim uygulamalarıyla tarım sektörüne geçmişte olduğu gibi katkı vermeye devam edebiliriz. Bu nedenle bakanlığımız 2010 yılından bu yana tarımda bilgilerin derlenmesi, işlenmesi ve yönetilmesi konusunda birçok projeler başlattı. Bu anlamda artık kıta pazarları için üretim yapıyorsak, çok fazla veriyi kullanıp karar vermemiz gerekiyorsa, çok yüksek düzeyde tarımsal mekanizasyon kullanıyorsak işte o zaman fuarların önemi ortaya çıkıyor. 'Artık ne üretirsen üret bunu satarsınız' dönemi sona erdiğinden 'Rekabetçi ürünleri daha ucuza nasıl üretebiliriz' ve 'Bunu en uzak pazarlara nasıl ulaştırabiliriz' dönemi başladığından biz bu fuarların çok daha doğru algılanmasını ve değerlendirilmesini arzu ediyoruz."
Fuar, Adana Valisi Mustafa Büyük, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül, Adana Ticaret Borsası Başkanı Muammer Çalışkan ve kent protokolünün kurdeleyi kesmesiyle açıldı.
Daha sonra protokol üyeleri, stantları gezdi.
Fuar, 23 Kasım Pazar gününe kadar gezilebilecek.
İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.