Adana 'Koza'sını gösterdi?

Adana 'Koza'sını gösterdi?
Mavi Marmara baskını ve İskenderun'daki terör saldırısı nedeniyle ertelenen 17. Altın Koza Film Festivali 20-26 Eylül tarihleri arasında yapılıyor. Festivalin...

Mavi Marmara baskını ve İskenderun'daki terör saldırısı nedeniyle ertelenen 17. Altın Koza Film Festivali 20-26 Eylül tarihleri arasında yapılıyor. Festivalin onur konuğu Yunanlı yönetmen Theo Angelopoulos. Programda özel yerini koruyan Filistinli yönetmenlerin filmleri festivalin ana temasını oluşturuyor. Altın Koza için aralarında Bal, Beş Şehir ve Kıskanmak'ın da bulunduğu on film yarışıyor.

17. Altın Koza Film Festivali'nin programı, başlamasına günler kala açıklandı. Haziran ayında, açılışına günler kala Mavi Marmara baskını ve İskenderun'daki terör saldırıları sebep gösterilerek ertelenen festival, 20-26 Eylül tarihleri arasında yapılacak. Program değişikliği sebebiyle, yarışma bölümünde yer alması beklenen bazı filmler, kendilerini Antalya'ya saklasa da onur konuğu değişmedi: Yunanlı usta yönetmen Theo Angelopoulos. Değişmeyen diğer önemli unsur da Filistin teması. Hazirandaki programda gösterilmesi planlanan Filistinli yönetmenlerin filmleri yine programdaki özel yerini koruyor.

Adana Büyükşehir Belediyesi'nce gerçekleştirilecek festivalin basın toplantısı Koza AŞ Genel Müdürü ve Festival Genel Koordinatörü Ozan Aksu ile jüri üyelerinden Işıl Özgentürk'ün katılımıyla Adana Hilton Otel'de yapıldı. 21 Eylül'de, hayatını ailesine adamış Madridli bir kadının hikayesini anlatan Javier Rebollo'nun 'Piyanosu Olmayan Kadın-Woman Without Piano' filmiyle başlayacak olan 'şölen'de kırmızı halı geçişi Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda olacak. Sunuculuğunu Öykü Serter'in yapacağı açılış gecesini Göksel de şarkılarıyla renklendirecek. Angelopoulos'un onur konuğu olduğu Adana'da Müjde Ar ve Atilla Dorsay da 23 Eylül'de düzenlenecek 'Onur Ödülleri Balosu'nda Yaşam Boyu Onur Ödülü'nü alacak. Festivalin gösterim bölümünde FIPRESCI'nin bir hafta sürecek dünya sinemasının en seçkin örnekleri göz dolduruyor. Sinemaseverler festivalde Reha Erdem'in filmlerini ve suç kavramını irdeleyen filmleri özel bir başlık altında izleme şansına sahip. 'Filistin-Barışa Hasret' bölümünde gösterilecek filmler de şöyle: Ayşin-Gazze'de Hâlâ Hayat Var (Nicolas Wadimoff), Hatıralar Limanı (Kamal Aljafari), Kapılar Bazen Açılıyor (Liana Badr), Nar Ağaçları (Najwa Najjar), Şairin Dediği Gibi (Nasri Hajjaj), Rachel (Simone Bitton), Leyla'nın Doğumgünü (Rashid Masharawi), Kalbim Sadece Onun İçin Atıyor (Mohammed Soueid).

Sibel Can, Zuhal Olcay, Göksel ve Erol Evgin'in konser vereceği festivalde, konuklarla protokol, 24 Eylül'de "sevgi korteji''yle vatandaşları selamlayacak. Işıl Özgentürk'ün başkanlık ettiği ana yarışma jürisinde Buket Uzuner, Erdal Kahraman, Erkan Aktuğ, Fikret Kuşkan, Görkem Yeltan ve Selim Atakan yer alıyor.

BÜTÇE 8,3 MİLYON TL

Festival için bu yıl yaklaşık olarak 8,3 milyon lira bütçe ayrıldı. Festival sorumlusu Ozan Aksu, "Ertelemeden dolayı zarara uğradık; ancak başka konularda tasarrufa gidip bütçe açığını kapattık. Ödüller ve erteleme giderleri dahil 5-5,5 milyon lira bir gider bekliyoruz." diyor. "Filistinli yönetmenler festivalin ertelemesini nasıl karşıladı?" sorusuna ise Kadir Beycioğlu cevap verdi: "Tepkileri olumsuz olmadı. Biz acılarını paylaşmak istiyoruz. Onlar da dertlerini bu şekilde dünyaya duyuracaklarının farkında. Anlayışlı yaklaştılar, filmlerini mutlu bir şekilde gönderdiler."

Altın Koza'da 10 film yarışacak

Adana Büyükşehir Belediyesi'nce gerçekleştirilecek festivalin basın toplantısı, Koza AŞ Genel Müdürü ve Festival Genel Koordinatörü Ozan Aksu ile jüri üyelerinden Işıl Özgentürk'ün katılımıyla Adana Hilton Otel'de yapıldı. Bu yıl Altın Koza'sı için yarışacak 10 film ise şöyle: Bal (Semih Kaplanoğlu), Beş Şehir (Onur Ünlü), Büyük Oyun (Atıl İnaç), Denizden Gelen (Nesli Çölgeçen), Eyvah Eyvah (Hakan Algül), Kavşak (Selim Demirdelen), Kıskanmak (Zeki Demirkubuz), Nefes: Vatan Sağolsun (Levent Semerci), Orada (Melik Saraçoğlu-Hakkı Kurtuluş) ve Ses (Ümit Ünal).

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.