ABD'nin vize kararı hiçbir şekilde doğru değil
GAZİANTEP
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hasan Kalyoncu Üniversitesinde (HKÜ) akademik yılın açılışı dolayısıyla öğrencilere ilk dersi verdi.
HKÜ'nün eleştirisel düşünebilen, öz güven sahibi bireyler yetiştirmeyi ilke olarak benimseyen bir üniversite olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, kısa süre içerisinde kendisini ispatlayan üniversitenin, dünyanın farklı ülkelerindeki öğrenciler için cazibe merkezi durumunda bulunduğunu anlattı.
"Bu karar hiçbir şekilde doğru değil"
Çavuşoğlu, dünya genelinde ticaretin geliştirilmesi ve vizelerin kaldırılması gerektiğine işaret ederek şöyle devam etti:
"Bakmayın bugün dostluğumuza, müttefikliğimize ve diplomatik olgunluğa yakışmayan ABD'nin aldığı karara. Bu karar hiçbir şekilde doğru değildir. Biz de karşılığını verdik. Bunu karşılarız, o problem değil ama bugün biz dünyanın her yerinde vizeleri kaldırdık. Bir taraftan da pasaportsuz, kimlikle seyahati sağlıyoruz bazı Avrupa ülkelerinde. İşte Ukrayna ile pasaportsuz, kimlikle seyahat, Gürcistan ile bunu zaten yıllardır yapıyoruz. Suriye'deki kriz olmadan önce engelleri sınırları kaldırmıştık. Bölgede varsa sorun bunları kaldırmak bizim görevimiz. Ayrıca dünyaya açılacağız."
Dünyanın farklı bölgelerinde yapılan açılımların bugün ticarete de yansıdığını ve ortaklık seviyesine dönüştüğünü dile getiren Çavuşoğlu, "kazan kazan" formülü ile karşılıklı kazanç sağlandığını kaydetti.
"Barzani çok ciddi sorun yaşıyor"
Irak'taki referandum sürecine değinen Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"Biz o kadar girişim yaptık ki. Bizim sözümüzü dinlemeyen Barzani çok ciddi sorun yaşıyor. Düşündü ki referandum yaparsa masada güçlü olacak, şimdi masada bile yok. Düşündü ki Kürt kardeşlerimizi arkasına alacak, başkanlığını ilelebet sürdürecek, şimdi oradaki Kürtleri dağıttı, paramparça etti. Düşündü ki daha fazla kazanım elde edecek, şimdi var olan kazanımlar da gitti. Bunların olacağını kendisine dostane şekilde, net olarak söyledik. Söz dinlemezsen, dostun sözünü dinlemezsen başına gelecek budur ama biz Suriye'nin güvenliğini tesis etmek istiyoruz. Suriye'nin toprak bütünlüğünü korumak için ikili, bölgesel ve küresel düzeyde çabalarımızı sürdüreceğiz, sürdürüyoruz çünkü bu bölgenin istikrarı bizim için önemli."
İnsani yardımda Türkiye farkı
Türkiye'nin insani yardımlarda çok iyi rakamlara sahip olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Bugün Amerika'dan sonra dünyada insani yardımda ikinciyiz. 6,3 milyar dolar onlarınki, 6 milyar dolar bizimki. Biz dünyanın en zengin ülkesi değiliz, 17'nciyiz, Avrupa'da 6'ncıyız ama bu sene rakamda da birinci olacağız. Zaten milli gelire göre açık ara birinciyiz. Bize en yakın ülkeyi ikiye katlıyoruz. Bu işte bizim insani dış politikamızın bir yansımasıdır ama sadece insani yardım götürmek yetmez. Var olan sorunların çözümü için, yani insanlar neden dolayı göç etmek zorunda kalıyor bunlara bakmak lazım." diye konuştu.
Dünyadaki farklı bölgelerdeki açlık, yoksulluk gibi sorunların çözümü konusunda Türkiye'nin desteklerini esirgemediğine dikkati çeken Çavuşoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"İnsanların yaşadığı yerdeki sorunları çözmezseniz, o sorun da size gelir insanlar da size gelir. Bu değişmez bir kural ve bu terör için de geçerli. Yani terörü neredeyse gidip yok etmezseniz, o konu size gelir. 'Benden uzakta, bana dokunmaz, benimle bir ilgisi yok' demeyeceksiniz. Bugün dünyanın terörle mücadelede en büyük yanlışı bu. İdeolojik yaklaşımların dışında en büyük yanlışı bu. İdeolojik yaklaşımlar ise bugün dünyada terörle mücadelede çifte standartı getirmiş durumda. Bugün PKK'nın Avrupa'da destek bulmasının en büyük sebebi Avrupa'daki aşırı solcular, marksist ve komünistler PKK ile aynı ideolojiye sahip olduğu için onu bir terör örgütü olarak görmek istemiyor. O zaman ne farkın var. Sen gidiyorsun insanlara anlatıyorsun, politikanı anlatıyorsun, oy topluyorsun, o ise elinde silah insan öldürüyor, zorla insan kaçırıyor."
Bugün dünyada yaşanan sorunlara karşı gençlerin ideallerine ve enerjilerine çok ciddi ihtiyaçları olduğunu anlatan Çavuşoğlu, gençlere "en az bir yabancı dil öğrenin", "Hangi bölümü okuyorsanız okuyun kendinizi iyi geliştirin" ve "dış gelişmelere kafa yorun" önerisinde bulundu.
Muhabir: Kerem Kocalar
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.