ABD'den gençlere yönelik elektronik sigara önlemi
NEW YORK (AA)
ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), gençlerin elektronik sigara kullanımını azaltmak amacıyla eğitim kampanyası planladığını açıkladı.
FDA konuyla ilgili açıklamasında, çocukları elektronik sigara ve diğer elektronik nikotin dağıtım sistemleri kullanımından caydırmayı amaçlayan yeni bir halk sağlığı eğitimi kampanyası izleyeceğini bildirdi.
Bu ürünlerin kullanımının tehlikeleri hakkında "Gerçek Maliyet" adıyla 2014'te başlatılan halk eğitimi kampanyasına 18 yaşın altındaki gençlerin de katıldığı belirtilen açıklamada, gençlere mesaj verecek yeni kampanyaya bu sonbaharda başlanacağı ve 2018'de bu amaçla daha kapsamlı bir kampanyanın hazırlanacağı kaydedildi.
"2 milyondan fazla orta ve lise öğrencisi kullanıyor"
Kampanyasında, "Tütün kullanımı halk sağlığı sorunudur" ifadesini kullanan FDA, ABD'de her gün 18 yaşın altındaki yaklaşık 2 bin 500 gencin sigarayla tanıştığını ve bu yaş kategorisindeki binden fazla erkek çocuğun da ilk defa dumansız tütün içmeyi denediğini bildirdi.
FDA açıklamasında, "2016 yılı verilerine göre ABD'de 2 milyondan fazla orta ve lise öğrencisi elektronik sigara ve diğer elektronik nikotin dağıtım ürünlerini kullanıyor" bilgisini paylaştı.
Bu arada FDA'nin, Ağustos 2016'dan bu yana 6 bin 400 online perakendeciye 18 yaşın altındakilere bu tür ürünleri sattıkları nedeniyle uyarı mektubu gönderdiği öğrenildi.
ABD'de her 5 ölüm olayının 1'inin tütün kullanımına bağlı olduğunu bildiren FDA, tütün kullanımının her yıl 480 bin önlenebilir ölüme yol açtığını ve 300 milyar dolarlık maliyetinin olduğunu kaydetti.
Kanserojen maddeler uyarısı
FDA, piyasada elektronik puro, elektronik nargile, elektronik hookah, kişisel buharlaştırıcılar, vape kalemleri, vaping cihazları gibi isimleri olan ve tasarımı ve mühendisliklerinde de geniş değişkenlikler gösteren bu ürünlerle ilgili sağlık açısından şu uyarılarda bulundu:
"Elektronik sigara reklam verenleri sıklıkla ikinci el aerosolün 'zararsız su buharı' olduğunu iddia etse de bu iddialar yanlıştır. Elektronik sigara emisyonlarında bilinen zararlı zehirli ve kanserojen maddeler bulunmuştur."
Muhabir: Selçuk Acar
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.