662. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri, Edirne'de başladı

662. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri, Edirne'de başladı
662. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri minik boy pehlivanların güreşleriyle başladı. Organizasyonda 3 gün boyunca 53'ü başpehlivan 2 bin 141 pehlivan, rakibinin sırtını yere getirmek için mücadele verecek.
Edirne

Tarihi Sarayiçi Er Meydanı'nda kule hakemlerinin çağrısıyla sahaya gelen minik-1 boy pehlivanları, rakipleriyle kol bağlamaları sonrası peşreve çıktı.

Sarayiçi'ndeki organizasyonun ilk gününde mücadeleler saat 18.00'deki resmi açılış törenine kadar sürecek.

Bu yıl minik-1 boyda 128, minik-2 boyda 151, teşvik-1 boyda 139, teşvik-2 boyda 150, tozkoparan boyda 172, ayak boyda 192, deste küçük boyda 195, deste orta boyda 169, deste büyük boyda 155, küçük orta küçük boyda 319, küçük orta büyük boyda 106, büyük orta boyda 119, başaltı boyunda 93 güreşçi, baş boyunda ise 53 başpehlivan mücadele edecek.

Organizasyon, 9 Temmuz Pazar günü gerçekleştirilecek başpehlivanlık final güreşiyle tamamlanacak.

"Ağa karşılaması" gerçekleştirildi

CHP Edirne Milletvekili Ediz Ün, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Türkiye Geleneksel Güreşler Federasyonu Başkanı İbrahim Türkiş, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri, kurum müdürleri ile eski Kırkpınar ağalarının da bulunduğu kortej, Kırkpınar Yağlı Güreşleri Ağası Seyfettin Selim'i karşılamak üzere belediye önünden davul ve zurnayla Selimiye Meydanı'na yürüdü.

Gürkan ve beraberindekiler konakladığı otelden yaya olarak meydana gelen Selim'le buluştu.

Meydanda oluşturulan platformda Gürkan, Selim'e altın kemer taktı.

Gürkan, burada yaptığı konuşmada, 662. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin hayırlı olmasını diledi.

Cumhuriyetin 100. yılında bu toprakları vatan yapan şehitleri rahmet, minnet ve şükranla yad ettiklerini belirten Gürkan, "Yine bugün arkamızda, önümüzde gördüğümüz Eski Cami'mizde ve Selimiye'mizde ve tüm camilerimizde ezanımızın okunmasını sağlayan, şanlı bayrağımızın gönderde sonsuza kadar özgürce dalgalanmasını sağlayan Mustafa Kemal Atatürk'ü ve şehitlerimizi rahmetle, minnetle yad ediyor ve kurdukları Cumhuriyeti 100. yılında sonsuza kadar ilelebet payidar kılacağımıza söz veriyoruz." dedi.

Kırkpınar Yağlı Güreşleri Ağası Selim de teşekkür ederek Kırkpınar'ın hayırlı olmasını temenni etti.

Başkan Gürkan'ın, Edirne Vali Yardımcıları Sıdkı Zehin ve Zafer Karamehmetoğlu'nu belediye önünde karşılamasının ardından kortej Atatürk Anıtı'na kadar yürüdü.

Anıta çelenk konulması sonrası saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Söz ve bestesi eğitimci-yazar merhum Beyazıt Sansı'ya ait Kırkpınar Marşı söylendi.

Daha sonra korteje katılanlar Pehlivan Mezarlığı'na giderek dua etti.

Rakibinden 58 kilo ağır olan minik pehlivan müsabakayı 55 saniyede tamamladı

662. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Tarihi Sarayiçi Er Meydanı'nda minik boy pehlivanların güreşleriyle devam ediyor.

Minik-1 boyda mücadele eden 103 kilodaki Ahmet Soysal, 45 kilo ağırlığındaki rakibiyle mücadele ederken, rakibini 55 saniyede yendi.

Soysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırkpınar'da güreşmenin çok farklı bir duygu olduğunu ve güreşi çok sevdiğini belirterek, tüm rakiplerini yenebilmek için mücadele edeceğini söyledi.

Kilosunun kendisine bir avantaj sağlamadığını vurgulayan Soysal, "Rakiplerim benden korksun. Hepsini yeneceğim. İlk defa geldim Kırkpınar'a ve herkesi yeneceğim. Bu kilo benim için fark etmiyor. Rakiplerime şans diliyorum. Herkes iyi güreşsin kavga, hastalık ve sakatlık çıkmadan iyi güreş olsun." diye konuştu.

Sıcaktan bunalan pehlivanlar çeşme başında serinledi

Öğle saatlerinde etkisini biraz daha hissettiren sıcaklık 32 dereye kadar ulaştı.

Vücutlara sürülen yağ ve karşılaşmaların eforuyla bunalan pehlivanlar er meydanındaki çeşmenin başına geldi.

Bazı pehlivanlar el ve yüzlerini yıkarken bazıları da başlarını çeşme altında serinletmeye çalıştı.

Güreşler çeşitli boylarda yapılan müsabakalarla devam ediliyor.

Çeşmede serinleyen pehlivanlardan Volkan Bilgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sıcak havada güreşmenin zor olduğunu söyledi.

Sıcaklık nedeniyle bunaldığını ifade eden Bilgin, "Bu sıcak havalarda güreşmek kolay değil. Her şeyin bir zorluğu var. Çalışarak kazanacağız."dedi.

Güreşçilerden Muhsin Barlak ise sıcak havada güreşmekten dolayı yorulduğunu ifade etti.

Sıcak hava ile birleşen yağın gözlerini yaktığını anlatan Barlak, "Yağ yakıyor ister istemez. Güreş zor olan bir spor. Yağlı güreşin ayrı bir zorluğu var. Kırkpınar çok zor. Hava çok sıcak böyle bunaltıcı bir havada güreş yapıyoruz ve zor oluyor." diye konuştu.

Yaşı tutmayan minik pehlivan kispetiyle çayırın gerisinde gelecek yılın hayalini kuruyor

662. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne babası ile Erhan Kısaç ile gelen minik güreşçi, karşılaşmaları heyecanla izliyor.

Erman Kısaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, er meydanında güreşmeyi çok istediğini söyledi.

Başpehlivan İsmail Balaban'ı örnek aldığını ifade eden Kısaç, gelecek yıl er meydanında güreşeceğini kaydetti.

Baba Erhan Kısaç ise oğlunun yaşının tutmadığı için bu yıl güreşemediğini anlattı.

Kırkpınar sevdalısı olduklarını dile getiren Kısaç, "Kispet aldık buraya getirdik. Buranın tadını duygusunu tatmak istedik. Kendisi İsmail Balaban hayranıdır. Geleceğin İsmail Balaban'ı olmak istiyor. İnşallah başarılı olur. Ata sporumuza değer veriyoruz. Elimizden geldiği kadar destek oluyoruz." diye konuştu.

Güreşler kapsamında mevlit okutuldu

Cuma namazı öncesinde okutulan mevlide pehlivanlar ve vatandaşlar katıldı. Caminin imam hatibi ve müezzinlerince okunan Mevlid-i Şerif'in sonunda yaşamını yitiren pehlivanlar için dua edildi.

Pehlivanlar cuma namazlarını da Eski Cami'de kıldı. Güreşseverler ve pehlivanlar camide yoğunluk oluşturdu.

Başpehlivan Furkan Durmuş Altın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüm yıl Kırkpınar için çalıştıklarını söyledi.

Güreşmek için Edirne'ye her geldiğinde cuma namazını Eski Cami'de kıldığını belirten Altın, "Edirne'de bulunmak ayrı bir gurur. Atalarımızın yaşadığı yerdeyiz o yüzden çok gururlu ve mutluyum." dedi.

Başaltı kategorisinde güreşen Erhan Yılmaz da yağlı güreşin olimpiyatının Kırkpınar olduğunu dile getirdi. Baş kategorisine çıkmak için dua ettiğini belirten Yılmaz, Kırkpınar'a katılan tüm pehlivanlara başarı diledi.

Pehlivanlar sağanak altında güreşti

Öğle saatlerinde sıcakla mücadele eden pehlivanlar sağanakla serinledi.

Müsabakası devam eden güreşçiler, mücadelelerini sağanak altında yaptı.

Karşılaşmalarını bekleyen bazı pehlivanlar ise sağanak nedeniyle tribünlerin altında yağıştan korunmaya çalıştı. Hakemler de yağmurluk giyerek müsabakaları yönetti.

Hava sıcaklığının 33 derece olduğu kentte yağışın yarına kadar devam etmesi öngörülüyor.

Yağış kent merkezinde de etkili oldu, sağanak nedeniyle bazı cadde ve sokaklarda su birikintileri oluştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.