11.Uluslararası Çukurova Sanat Günleri

11.Uluslararası Çukurova Sanat Günleri
Bodrum buluşmasında sınır teması işlendi...11. Uluslararası Çukurova Sanat Günleri’nin Bodrum buluşması bugün Herodot Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. 

18-25 Mart tarihleri arasında Adana merkezli olarak gerçekleştirilen 11. Uluslararası Çukurova Sanat Günleri kapsamında 11 il, 4 ülkede çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Sanat günleri kapsamında Bodrum’da da “Bodrum Buluşması” adı altında bir program düzenlendi. Bugün Herodot Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programda “Sınır” teması ele alındı. 

Etkinlikte “Sınır Ötesi Yalnızlık, Gurbetçilerin Sorunları” konulu bir sunum yapan ressam Cevdet Kocaman, program öncesinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada şunları söyledi: 

“Bugün Türkiye’ye son yıllarda gelen gurbetçi akını ve onların yaşadıkları sorunları dile getireceğiz. Ben de bunlardan bir tanesiyim. 80 askeri darbesinden sonra Danimarka’da mülteci olarak yaşadım. O dönemlerde yaşanan problemler, nasıl hayatta kalınabildiğini dile getirmeye çalışacağım” dedi. 

Gurbetçilerin yaşadığı sorunlar hakkında da deneyimlerini paylaşan Kocaman, şu ifadelere yer verdi: 

“En büyük sorun; bir kere ülke değiştiriyorsunuz, üstelik bunu planlı bir şekilde yapmıyorsunuz. Size bağlı olmayan etkenler neticesinde hızlı bir şekilde, ülkenizi terk edip başka bir ülkede yaşamak zorunda kaldığınızda, birikimlerinizi orada bırakıyorsunuz. Tekrar başka bir ülkenin iş piyasasına kendinizi hazırlamanız gerekiyor. Bunlar çok kolay problemler değil. Tabi sizinle de bitmiyor. Esas sorunu yaşayan çocuklarınız ve diğer aile fertleri oluyor. Bana göre en büyük sorun bu. Yurtdışına gidiş, orada yaşadığınız süre ve bir de geri dönüş var. Geri dönüşte de aynı sorunlarla karşı karşıyasınız. Çünkü artık ülkeniz bıraktığınız yerde değil. Ama insan hepsine katlanıyor.“ dedi. 

Saat 14.00’da başlayan programın açılış konuşmasını yapan Bodrum Adanalılar Derneği Başkanı gazeteci yazar Ayhan Ongun, Çukurova Sanat Günleri hakkında bilgiler vererek şunları söyledi: 

“Çukurova Sanat Günleri, Adana ve çevresindeki bir avuç sanat gönüllüsünün gayretleriyle, çabalarıyla 11 yıldır sürdürülen ve son 6 yıldır da Uluslararası düzeyde yapılan bir etkinlik. Bu etkinlikte her yıl farklı bir tema işleniyor. Örneğin geçen yıl ki tema 'Göç' idi. Bu yıl ki tema 'Sınır'. Bu Adana ve çevresindeki illerde yapıldığı gibi, örneğin göç teması işlendiğinde Lazkiye ve Antakya’da aynı toplantılar organize edilmiş. Burada amaçlanan evrensel dostluğu ve sınırlar ötesi barışı mümkün olabildiğince gündemde tutabilmek” dedi. 

Ongun’un konuşmasının ardından Çukurova Sanat Günleri’ni anlatan yaklaşık 10 dakikalık tanıtım filmi katılımcılara izletildi. Tanıtım filminin ardından ressam Cevdet Kocaman, “Sınır Ötesi Yalnızlık, Gurbetçilerin Sorunları”, Mülteciler Dayanışma Derneği’nden Av. Serap Kervan Küçük “Sığınmacıların Sorunları”, Bodrum İnsanca Yaşam Derneği’nden Ayça Kubat “Sığınmacı Çocukların Yalnızlığı”, Bodrum Yarımadası Kültür ve Çevre Koruma Derneği’nden Lon Briet, “Doğa Sınır Tanımıyor” konularında sunumlar yaptılar. Program Adil Sevencan ve İlker Uyar’ın müzik dinletileri ile sona erdi. 

Herodot Kültür Merkezi’nde ayrıca Ahmet Çağlar’ın Bodrum’da çektiği mülteci sorununu yansıtan fotoğrafları da sergilendi.

 

 

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.