10 km yasağı getirildi

10 km yasağı getirildi
Suriye'nin Akçakale'ye saldırısına topçu birliklerle anında cevap veren Türkiye'nin, aynı reaksiyonu havada da gösterdiği ortaya çıktı. Perşembe günü...


Suriye'nin Akçakale'ye saldırısına topçu birliklerle anında cevap veren Türkiye'nin, aynı reaksiyonu havada da gösterdiği ortaya çıktı. Perşembe günü sınıra yaklaşan bir Suriye savaş uçağı, İncirlik'ten kalkan F-16'larca kovalandı. Türk jetleri tarafından 'radar kilitlemesi' yapılan Rus yapımı MIG-29, hızla bölgeyi terk etti

Akçakale olayına topçu birliklerimizin misliyle karşılık vermesinden sonra perşembe günü sınırımıza yaklaşan bir Suriye savaş uçağının, İncirlik'ten kalkan F-16'larımızın 'radar kilitlenmesi' üzerine hızla bölgeyi terk ettiği öğrenildi.

Suriye Hava Kuvvetleri'ne ait Rus yapımı MIG savaş uçağının İncirlik'ten kalkan F-16'lar tarafından bölgeyi terk etmesi sağlandı. 22 Haziran tarihinde Suriye tarafından uçağımızın düşürülmesi üzerine Başbakan Erdoğan, angajman kurallarının değiştiğini açıklamıştı. Angajman kuralları kapsamında sınırımıza 5 kilometre yaklaşan uçak ve helikopterler başta olmak üzere uçan cisimlerin ikinci bir emir beklenmeden düşürüleceği bildirilmişti. Güvenilir kaynaklardan alınan bilgiye göre, 22 Haziran'dan buyana sınırımıza yaklaşan uçak ve helikopterler İncirlik'ten kalkan F-16'larca uzaklaştırıldı. Uçakların peşine düşen Türk jetlerini radarlarıyla fark eden Suriye, kendi hava araçlarını uyararak 'Bölgeyi derhal terk et' talimatı verdi. Uçağımızın düştüğü günleri takip eden tarihlerde, F-16'larımız tarafından uzaklaştırılan Suriye uçak ve helikopterlerine ilişkin bilgiler Genelkurmay Başkanlığı'nın resmi internet sitesinden duyuruluyordu. Bir süre sonra açıklama yapılmaktan vazgeçilirken, uygulamanın ise sürdüğü öğrenildi.

TALİMATA GEREK YOK

Sınırımıza 5 kilometreden fazla yaklaşan bir helikopterin ise F-16'ların kilitlemesi üzerine hızla bölgeyi terk ettiği ortaya çıktı. Helikopterin bir süre daha bölgede kalmakta ısrar etmesi durumunda düşürülmesinin söz konusu olduğu kaydedildi. Değişen angajman kurallarıyla Türk Silahlı Kuvvetleri'ne tanınan yetkiler kapsamında, Suriye kuvvetlerine ait herhangi bir unsura yanıt verilirken hükümet talimatına gerek olmadığı belirtildi. 20 Eylül'den buyana Suriye tarafından topraklarımıza yönelik 17 top atışının olduğu, buna 61 top atışıyla karşılık verildiği ortaya çıktı. 12 kilometrede mesafe içinde tespit edilen Suriye topçu mevzileri böylelikle imha edildi.

2'Sİ SUBAY 20 ÖLÜ

Suriye tarafından atılan top mermisi ile 5 vatandaşımızın hayatını kaybettiği 2 Ekim günü, topraklarımıza düşen 6 top mermisine karşılık 22 top atışıyla karşılık verildiği öğrenildi. Sınırımızdan 12 kilometre içerideki Tel Abyad bölgesindeki Suriye topçusuna ait mevziler etkili atışlarla imha edildi. Akçakale'de kadın ve çocuklardan oluşan 5 vatandaşımızı katleden Suriye topçusuna, 'misliyle' yanıt sonucunda aralarında 2 subayın da bulunduğu 20'ye yakın Suriye askerinin öldüğü, bir kısmının da yaralı olarak kurtarılarak hastanelere kaldırıldığı öğrenildi. Bu arada 3 Ekim sabahı Tel Abyad bölgesindeki topçu ve zırhlı birliklerin bulunduğu alanda yeniden hareketliliğin başladığının tespit edilmesi üzerine sabah yapılan atışlarla, topçu mevzilerinin imha edildiği tespit edildi. Atışlar sonucunda, mevzilerin yanısıra Suriye'ye ait tanklarla zırhlı araçlar da tahrip edildi. Misillemenin ise Fırtına toplarıyla değil, obüslerle yapıldığı, Fırtına'ya henüz ihtiyaç duyulmadığı öğrenildi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.