1 Mayıs İşçi Bayramı İstanbul'da zehir oldu

1 Mayıs İşçi Bayramı İstanbul'da zehir oldu
Sendikaların Taksim inadı 1 Mayıs'ı İstanbul'da zehir etti. Taksim'e yürümek isteyen gruplara polis müdahale etti.Sendikaların Taksim inadı 1 Mayıs'ı...


Sendikaların Taksim inadı 1 Mayıs'ı İstanbul'da zehir etti. Taksim'e yürümek isteyen gruplara polis müdahale etti.

Sendikaların Taksim inadı 1 Mayıs'ı İstanbul'da zehir etti. Taksim'e yürümek isteyen gruplara polis müdahale etti.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN


TAKSİM MEYDANINA ÇIKAMADILAR

Tarlabaşı'nda toplanan ve Taksim Meydanı'na çıkmak isteyen gruptan 10 kişi, gözaltına alındı.

Dolapdere'de bir araya gelen ve Taksim Meydanı'na yürümeye çalışan gruba polis müdahale etti. Demir bilye ve taşla karşılık veren gruptakiler, müdahale üzerine ara sokaklara dağıldı.

POLİS PROVOKATÖRLERE İZİN VERMEDİ

Göstericilerin saklandığı yerleri belirleyen güvenlik güçleri, bu adreslere operasyon düzenledi.

Operasyonda, 3'ü kadın 10 kişi saklandıkları evde gözaltına alındı. Şüphelilerden polisten kaçarken girdiği binanın merdivenlerine kafasını çarpan bir kadın hastaneye kaldırıldı.

Polis evde yaptığı aramada, demir bilye ve pankart ele geçirdi.

BARİKAT KURDULAR

Öte yandan Beşiktaş'ta Orta Bahçe Caddesi'nde toplanan bir grup da polise taşla saldırdı. Güvenlik güçlerinin müdahalesi üzerine ara sokaklara dağılan göstericiler, Türk Telekom AŞ ile bazı iş yerlerinin tabelasını sökerek barikat oluşturdu.

Polis, bir süre slogan atan ve iş yerlerine zarar veren bu grubu dağıttı. Gazdan etkilenen 2 polis memuruna arkadaşları müdahale etti. Göstericilerin dağılırken barikatları ateşe vermesi üzerine çıkan küçük çaplı yangın da itfaiye ekiplerince söndürüldü.

Bu göstericilerin dağılmasının ardından kendilerine "Devrimci Müslümanlar" adını veren bir başka grup da aynı bölgeye geldi. "Allah-Ekmek-Özgürlük" sloganları atan gruptakiler, kısa süre sonra dağıldı. Grupların gitmesinin ardından polis de bu bölgeden ayrılmaya başladı.

İSTANBUL VALİLİĞİ: 2 POLİS YARALANDI

İstanbul Valiliği, Şişli Mecidiyeköy'deki olaylarda 2 polisin yaralandığını bildirdi.

İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada, Şişli Mecidiyeköy bölgesinde güvenlik görevini yürüten emniyet güçlerine marjinal bir grup tarafından yapılan demir bilye ve taşlı saldırıda, 2 polis memurunun yaralandığı belirtildi.

Polislerin, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kafa ve ayak travması sebebiyle tedavilerinin sürdürüldüğü bildirilen açıklamada, olayla ilgili demir bilye ve sapanlarıyla 4 marjinal grup üyesinin gözaltına alındığı kaydedildi.

Açıklamada, müdahalelerde gözaltına alınanların sayısının 20'ye ulaştığı bildirildi.

Kentte 2600'ü değişik illerden olmak üzere 22 bin polisin görev yaptığı öğrenildi.

Bu arada, çevre illerden getirilen Toplumsal Olaylara Müdahale Araçları (TOMA) da gösterilerin yaşandığı noktalarda görev yapıyor.

POLİSE KALDIRIM TAŞLARIYLA SALDIRDILAR

Beşiktaş'ta çıkan olaylar sırasında bazı göstericiler polise kaldırım taşlarıyla saldırdı. 1 Mayıs kutlamaları için Beşiktaş'ta toplanan grup, Taksim'e yürümek isteyince polis müdahale etti. Barbaros Caddesi üzerindeki müdahale sırasında polis göstericileri tazyikli suyla püskürttü. Polisin müdahalesine göstericiler taşlarla karşılık verdi. Bazı göstericilerin polise kaldırım taşlarıyla saldırdıkları görüldü.

İSTANBUL'U SAVAŞ ALANINA ÇEVİRDİLER

1 Mayıs kutlamaları için Taksim'e çıkmak isteyen grup, polisin engellemesiyle karşılaşınca ortalığı savaş alanına çevirdi. Grup, polise taşlarla saldırdı, polis de biber gazı ve tazyikli su ile gruba müdahale etti.

TAKSİM MEYDANINA ÇIKMAK İSTİYORLAR

Taksim Meydanı'na çıkmak isteyen gruplar gerginliği devam ettiriyor. Balmumcu'da toplanan grup, polisin güvenlik önlemiyle karşılaşınca taşlarla ve ellerine geçirdikleri cisimlerle saldırıya geçti. Çöp konteynerlerini de polise savuran grup ortalığı savaş alanına çevirdi. Polis de gruba tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti. Müdahaleye rağmen taşlı saldırıya devam eden grup üyelerinden bazıları ara sokaklara kaçtı. Bir polis helikopteri de uçuş yaparak grupları takip etti.

POLİSE VE YOLDAN GEÇEN ARAÇLARA TAŞ ATTILAR

Mecidiyeköy'de 1 Mayıs nedeni ile toplanan grup, ortalığı savaş alanına çevirdi. Yüzleri maskeli olan ve ellerinde taş ile sopa bulunan gruba polis tazyikli su ve gaz bombası ile müdahale etti. Uyarılara rağmen dağılmayan eylemciler, polise ve yoldan geçen araçlara taş attı. Bölgedeki gerginlik sürüyor.

YARALILAR HASTANEYE KALDIRILDI

İstanbul'daki 1 Mayıs gösterilerinde yaralananlar Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirildi. Ambulanslarla hastaneye getirilenlerden bazılarının durumunun ağır olduğu gözlendi. Bu arada 1 Mayıs'ta görev yapan bazı gazeteciler de çeşitli yerlerinden yaralandığı için hastaneye geldi. Bu arada, Şişli'deki gösterilerde polisin müdahalesi olaylardan kaçan bazı göstericiler, hastane önünde de eylem yapmaya çalıştı. Göstericiler, bankların yolların üzerine koyarak arabaların geçmesine engel olmaya çalıştı. Öte yandan ambulanslarda çalışan şoför ve hemşireler, biber gazından etkilenmemek için maske taktı.

CHP İLÇE BAŞKANLIĞI ÖNÜNDE TOPLANDILAR

Sabah erken saatlerden itibaren Beşiktaş CHP İlçe Başkanlığı önünde toplanan grup, Taksim Meydanı'na doğru yürümek istedi. Çevrede güvenlik önlemi alan polis, grubu dağılmaları yönünde uyardı. Uyarıya rağmen dağılmayan gruptakilere polis, tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti.

MASKELİ PROVOKATÖRLER YİNE SAHNEDE!

Yüzü kapalı bazı kişiler de polise taş ve şişeler atarak karşılık verdi.Gruptakiler ara sokaklara dağıldı.
1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak isteyen bazı marjinal gruplarla polis arasında yaşanan gerginlik Taksim Meydanı ve çevresinde sürüyor. Taksim'e çıkan güzergahlarda gerginlik sürerken, Taksim'de ise sessiz bekleyiş sürüyor. Şu ana kadar Taksim Meydanı'na çıkan grup olmadı.

TAKSİM ÇEVRESİNDE KUŞ UÇURTULMUYOR

İstanbul Valiliği, dün yapılan açıklamalar doğrultusunda Taksim ve çevresinde kuş uçurtmuyor. Polis, Taksim Meydanı'na çıkan güzergahlar üzerinde geniş güvenlik önlemi aldı. Marjinal gruplar ise Taksim'e çıkmakta ısrarlı. Özellikle Beşiktaş ve Mecidiyeköy'de toplanan gruplar, güvenlik önlemlerini aşmak için uğraşıyor.

VAPUR İSKELESİNDEN GERİ DÖNDÜLER

KÖPRÜLER KALDIRILDI

DİSK KORTEJİNE MÜDAHALE


Polis, Şişli'den Taksim Meydanı'na yürüyüşe geçen ve dağılma uyarılarını dikkate almayan DİSK kortejine, tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti.

DİSK Genel Merkezi nönünden Taksim Meydanı'na doğru yürümeye başlayan ve bir süre Halaskargazi Caddesi'ndeki SGK İstanbul İl Müdürlüğü Şişli Sosyal Güvenlik Merkezi önünde bekleyen grup, tekrar yürümeye başladı. Grup, sloganlar eşliğinde Osmanbey Metrosu önüne ulaştı.

Bu sırada iki Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı'nın (TOMA), Halaskargazi Caddesi'nin ortasında bekletildiği, polis memurlarının gaz maskelerini taktığı görüldü.

Polis, megafonla "Dağılmazsanız suç işlemiş olacaksanız. Bu yaptığınız gösteri ve yürüyüş kanununa muhalefet suçunu teşkil eder. Dağılmazsanız, çevik kuvvet ekipleri tarafından dağıtılacaksınız. Bu son uyarımız. Dağılmanız için size süre veriyoruz" uyarısında bulundu.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şube Müdürü Yunus Dolar, DİSK Genel Başkanı Kani Beko ile görüşerek, 50 kişilik bir grup ile Taksim Meydanı'na çelenk koymalarına izin vereceklerini söyledi.

Dolar, 50 kişilik grup dışındaki diğer katılımcıların alana giriş yapamayacağını, aksi takdirde müdahale edeceklerini ifade etti.

Uzlaşı sağlanamaması üzerine polis, DİSK kortejine tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. Yürüyüşe katılanlar atılan biber gazından etkilendi. Grup da maytap atarak polise karşılık verdi.

Öte yandan Şişli'nin ara sokaklarından Büyükdere Caddesi'ne çıkmaya çalışan yüzleri maskeli bir gruba polis panzerle su sıkarak müdahalede bulundu. Grup, bu müdahalenin ardından Abide-i Hürriyet Caddesi'ne kaçtı.

DİSK üyesi bir grup da Abide-i Hürriyet Caddesi'nden Şişli Camisi'ne doğru yürüyor. Cami önünde barikat kuran polis, burada bekleyişini sürdürüyor.

DİSK BAŞKANI'NDAN VALİ MUTLU'YA ÇAĞRI

DİSK Başkanı Kani Beko, Şişli'deki DİSK genel merkezi önünde açıklama yaptı. Beko, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'ya Taksim'i işçilere açmaya çağırdı.

KADIKÖY'DE GRUPLAR MİTİNG ALANINA ALINMAYA BAŞLADI

Kadıköy Meydanı'nda Türkiye Komünist Partisi (TKP) tarafından 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla düzenlenen mitinge katılan gruplar alana alınmaya başlandı.

Bariyerlerle çevrilen miting alanında, bomba imha uzmanı ekipleri köpeklerle arama yaptı.

Aramanın ardından mitinge katılmak için çeşitli yerlerde toplanıp yürüyerek Kadıköy Meydanı'na gelen gruptakiler, kontrol noktalarında üst araması yapıldıktan sonra alana girmeye başladı.

"Yaşasın 1 Mayıs" gibi pankartların açıldığı miting alanında, hoparlörlerden müzik yayını yapılıyor.

Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı miting nedeniyle Kadıköy Meydanı'na çıkan bazı yollar da trafiğe kapatıldı.

ANKARA'DA KUTLAMALAR

1 Mayıs ve Emek Dayanışma Günü kutlamaları için gruplar, Sıhhiye Meydanı'ndaki alana alınmaya başladı.

Ankara Garı önünde toplanan Türk-İş, DİSK ve KESK'e bağlı sendikalarla, Türk Tabipleri Birliği, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ile bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütü üyeleri Sıhhiye Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.

Sıhhiye'deki Ankara Adliyesi önündeki güvenlik noktasına gelen gruplar, Taksim'deki olayları protesto etmek için bir süre oturma eylemi yaptı ve "Her yer direniş. Her yer Taksim" sloganı attı.

Katılımcılar, daha sonra üst araması yapılarak alana alınmaya başladı.

Yaklaşık 3 bin 500 polisin görev aldığı kutlamalar öncesi, eğitimli köpekler eşliğinde alanda patlayıcı madde araması yapıldı.

(AJANSLAR)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.