Zeytin gen bahçesine sahip çıkalım...
Adana İl Özel İdaresinin almış olduğu karara istinaden 01.04.2011tarihinde saat 06:30 da Adana Büyükşehir Belediyesine ait iş makinesi Çukurova Üniversitesi Zeytin Gen Merkezinin bulunduğu alana girerek, belirli bir alanda 35 yaş ve üzerindeki 12, 5 yaşındaki 67 zeytin ağacı bölgeye yapılacak 16 derslikli Fen Lisesi inşaatı kapsamında başlatılan yol yapım çalışmalarında kökünden katledilmiştir.
Zeytin Gen Merkezi?nin bulunduğu alanda 386 zeytin çeşidi ve genotipi bulunduğu, bunun da İzmir?in Bornova ilçesindeki Zeytincilik Araştırma Enstitüsü?ndeki ağaçlardan bile fazla olduğu bilinmektedir.Bu girişimin, aynı zamanda bilime karşı olduğu ve Gelecekte çocuklarımıza, torunlarımıza bırakacağımız miras Adana?da yok edilmektedir. Bu ağaçların kesilmesi aynı zamanda sektörü de gelecekte olumsuz etkileyecektir. Küresel iklim değişikliklerine bağlı olarak, gelecekte nelerle karşı karşıya kalacağımızı bilemiyoruz.
Dünyaya bilimsel materyalini yok eden ülke olarak geçeriz ki bu ülkemizin Adana'mızın hiç de hak etmediği bir durum olur.
Kentin yöneticilerine önerimiz, kamu kaynaklarının korunması başta mülkü erkânın görevlerinin başında gelmekte, bitkiyi ve topağı korumak devletin görevidir. İlgili toprak ve zeytin yasasına uygun olan alanların amaç dışı kullanımına karşı yasal olarak kim koruyacak?
Söz konusu zeytin gen bahçesinin yerinde korunması, tarım topraklarının amaç dışı kullanımına karşı insani görevimizi yapmak zorundayız. Yalnız üniversite arazisi değil her nerede olursa olsun tarım topraklarının amaç dışı kullanımına karşı doğadan yana olmalıyız.
Yapılan yanlışlıktan vazgeçilmesini, Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği olarak söz konusu durumun takipçisi olacağımızı belirtiriz.
Hepimize düşen görev bizim olan zeytinimize ve toprağımıza sahip çıkmaktır.
Tüm kamuoyuna duyurulur.
Celal KARA
TZYMB Adana Şube Başkanı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.