Zaferi Müslüman seçmenin elinde

Zaferi Müslüman seçmenin elinde
ABD'de başkanlık seçimlerinde, kimin zafer ilan edeceğini büyük oranda kararsız seçmenler belirleyecek. Çoğunluğu Demokratları destekleyen 1 milyon 350...



ABD'de başkanlık seçimlerinde, kimin zafer ilan edeceğini büyük oranda kararsız seçmenler belirleyecek. Çoğunluğu Demokratları destekleyen 1 milyon 350 bin seçmenin üç kritik eyaletteki tercihi ise Obama'nın kaderini tayin edecek.

ABD'de 6 Kasım'da yapılacak seçim öncesi gözler Demokrat Başkan Barack Obama ile Cumhuriyetçi Mitt Romney arasındaki yarışta 'kararsız' kalan 9 eyalete çevrildi. Ancak yapılan son anket eyaletlerden ziyade, bu eyaletlerde yaşayan Müslümanların seçim sonuçlarında etkili olacağı belirtiliyor. 'ABD'li Müslümanlar İnsan Hakları ve Seçim inisiyatifi' adlı kuruluşun yaptığı araştırmaya göre, halihazırda sandığa gidecek olan Müslümanların yüzde 68'i Obama'ya oy vereceğini söylüyor. Bunların sadece yüzde 7'si ise Romney için oy kullanacağını belirtiyor. Bununla birlikte, şaşırtıcı bir oranda (yüzde 25) Müslüman kararını vermemiş durumda. Yüzde 25'lik kesimin yaşadığı eyaletler ise Ohio, Virginia ve Florida. Bu nedenle Obama'nın 'kaderini' Müslüman seçmenlerle beraber bu üç eyalet belirleyecek.

Söz konusu eyaletlerde yaşayan Müslümanların sayısı net bilinmiyor çünkü yasalar gereği kişilere hangi dine mensup olduklarını sormak yasak. Ancak Amerika-İslam ilişkileri Konseyi (CAIR) adlı kuruluşun yaptığı araştırmaya göre ülke genelinde yaşayan Müslüman sayısı 6-7 milyon civarında.

Bu, ülkedeki Yahudi sayısıyla aşağı yukarı aynı.

Ancak Pew Araştırma Merkezi geçen yıl yaptığı araştırmayla Müslüman sayısını 2.75 milyon olarak göstermişti. Üstelik bunun 1 milyonu oy kullanamayacak yaştaki gençler ve çocuklar. CAIR, söz konusu kritik üç eyaletteki Müslüman seçmen sayısı ile ilgili ise şu rakamları veriyor: Ülke genelindeki kayıtlı toplam Müslüman seçmen sayısı 1 milyon 350 bin. Bunun 50 bini Ohio'da, 60 bini Virginia'da, 70 ila 80 bini ise Florida'da yaşıyor. Son anketlere göre Müslümanların kitlesel oy verdiği Virginia'da Obama yüzde 52, Romney yüzde 43, Ohio'da Obama yüzde 50, Romney yüzde 42, Florida'da ise Obama yüzde 52, Romney ise yüzde 41 oy alıyor. Kararsız diğer 6 eyalet ise, Colorado, Iowa, Michigan, New Hampshire, Kuzey Carolina ve Pennsylvania.

'11 EYLÜL' DENGELERi DEĞiŞTiRDi

ABD'de Müslümanların oy tercihleri 2001'de yaşanan 11 Eylül saldırısıyla beraber değişmeye başladı. 2000'de George W. Bush'a oy veren Müslümanlar (yüzde 75), 11 Eylül'ün ardından empoze edilen 'İslamofobi' etkisiyle Bush'tan desteğini çekti. 2004'teki seçimde yüzde 93'ü tercihlerini Demokrat John Kerry'den yana kullandı. Müslümanlar arasındaki 'demokrat rüzgarı' 2008'de devam etti ve yüzde 90'ı Barack Obama'yı seçti. Fakat Müslümanlar arasında Obama'ya o dönem duyulan güven bugün yerini belirsizliğe bıraktı. Bunda Obama'nın 2008'de verdiği evrensel sözleri tutmadığı yönündeki izlenim ve Guantanamo üssünün kapatılmaması etkili olabilir.

Sandy dopingi: Benim tercihim de Obama

Başkan Barack Obama'nın Sandy sonrası etkilenen bölgeler ile yakından ilgilenmesi şehir yöneticilerinden büyük destek görüyor. Romney'yi destekleyen New Jersey Valisi Chris Christie'nin takdir edici sözlerinden sonra bu kez New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, Obama'nın çabalarını işaret ederek kendisini destekleyeceğini belirtti. Sandy'nin başkanlık seçimlerine açıklık getirdiğini belirten Bloomberg, Romney'nin son performasını ise 'hayal kırıklığı' olarak değerlendirdi. Diğer taraftan Obama'ya babasının memleketi olan Kenya'dan büyük destek var. Obama'nın büyükannesinin yaşadığı köyün sakinleri, akrabalarının kazanacağına kesin gözü ile bakıyor.

Öncelikli 5 madde

ABD'nin en büyük Müslüman hakları örgütü CAIR'in yaptığı anketin sonuçlarına göre ülkedeki Müslüman seçmenin profili şu özellikleri sergiliyor.

  • Amerikalı Müslümanlar için bu seçimde en önemli 5 konu, istihdam ve ekonomi, eğitim, sağlık politikaları, sosyal güvenlik ve sivil haklar.
  • Ankete katılanların yarısı ayda en az bir kez camiye gittiğini söylerken, Müslüman seçmenin yüzde 55'i kendini ılımlı, yüzde 26'sı 'liberal' olarak tanımlıyor. Yüzde 16'sı ise 'Muhafazakarım' diyor.
  • Demokrat Parti'ye yakın olduğunu söyleyenlerin oranı son 4 yılda yüzde 49'dan yüzde 66'ya yükseldi. 'Cumhuriyetçi Parti' diyenler ise yüzde 8'den 9'a çıktı.
  • Amerikalı Müslümanların yüzde 51'i Cumhuriyetçi Parti'nin Müslümanlara dostça davranmadığını düşünüyor. Demokrat Parti için bu oran sadece yüzde 6.
  • Ankete katılanların yüzde 35'i ise 11 Eylül'den sonra dini ve etnik ayrımcılığa uğradığını söylüyor.
  • Uluslararası ilişkilere gelince, yüzde 68'i ABD Yönetimi'nin Suriye'de Esed karşıtı muhalefete destek vermesi gerektiğini savunuyor. Yüzde 76'sı da NATO'nun Libya operasyonunu doğru buluyor.

Obama'yı şok eden intihar

ABD Başkanı Barack Obama'yı korumakla görevli bir Gizli Servis ajanı, yabancı uyruklu bir kadınla aşk yaşadığının ortaya çıkması üzerine intihar etti. Emniyet görevlileri, evli ajan Rafael Prieto'nun, Meksikalı bir kadınla aşk yaşadığı bilgisini Gizli Servis'ten gizlediği için hakkında soruşturma başlatıldığı belirtildi. Geçen hafta çalışır durumdaki arabasının içinde ölü olarak bulunan Prieto'nun, karbonmonoksit zehirlenmesi nedeniyle öldüğü tahmin ediliyor. Gizli Servis ajanları, bu yıl içinde Kolombiya'da adlarının fuhuş skandalına karışmasının ardından dikkatleri üzerine çekmişti.


Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.