YURTKUR 390 bin öğrenciye kucak açacak

YURTKUR 390 bin öğrenciye kucak açacak
 Geçtiğimiz yıl 285 bin öğrenciye ev sahipliği yapan YURTKUR'a bağlı yurtlar, aralık ayına kadar yaklaşık 390 bin öğrenciyi bünyesinde barındıracak. KONYA...

 

Geçtiğimiz yıl 285 bin öğrenciye ev sahipliği yapan YURTKUR'a bağlı yurtlar, aralık ayına kadar yaklaşık 390 bin öğrenciyi bünyesinde barındıracak.

 

KONYA (AA) - Gençlik ve Spor Bakanlığının son dönemlerde yaptığı yeniliklerle kalitesi ve sayısı arttırılan yurtlar, öğrencilerin en önemli tercih yerlerinden biri haline geldi.

Otel konforunu aratmayan yurtlara her yıl talep artıyor. Geçtiğimiz yıl 285 bin öğrenciye ev sahipliği yapan Yükseköğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumuna (YURTKUR) bağlı yurtlar, aralık ayına kadar yaklaşık 390 bin öğrenciyi bünyesinde barındıracak.

Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Faruk Özçelik, amatör spor kulüplerine malzeme dağıtımı töreni için geldiği Konya'da, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Özçelik, üniversite öğrencilerine sundukları hizmet yönünden 2014 yılının kendileri için önemli olduğunu söyledi.

Her yıl 400-450 bin üniversite öğrencisinin yurtlarda kalmak için YURTKUR'a başvurduğunu dile getiren Özçelik, başvuran herkesi barındırmak istediklerini ve bunu hedeflediklerini ifade etti.

Yurt sayısında artış sağladık

Özçelik, 2014 yılı itibarıyla yurt kiralama yöntemine gittiklerini vurgulayarak, şöyle konuştu:

"2013 yılındaki yurtlara, 2014 yılında 206 yeni yurt binası ilave ettik. Türkiye genelindeki yurtlarımızda 2013 yılı itibarıyla 285 bin civarında olan yatak kapasitesini, aralık ayı itibarıyla yaklaşık 390 binlere ulaştıracağız. Yani bu yıl yatak kapasitesinde 105 bine yakın artış sağladık. İlk defa üniversiteye giren öğrencilerimizden 180 bin kardeşimizi yurtlara yerleştirmeyi hedefledik ve buna yaklaştık. Bakanlık olarak hedefimiz, üniversiteye girip de devlet yurtlarında barınmak isteyen her öğrencimizi yurtlarımızda barındırmak. İnşallah bu hedefe ulaşmak çok uzun sürmeyecek. Önümüzdeki 1-2 yıl zarfında bu hedefe ulaşmış olacağız."

Bu süreçte kendilerini en çok zorlayan kadro yetersizliğinin zorladığına işaret eden Özçelik, "Bu yetersizlik nedeniyle müstakil yurt olması gereken, mekan itibariyle ayrı yerlerde bulunan birden fazla binayı tek yurt çatısı altında birleştirmek zorunda kalıyoruz. Bundan dolayı 568 binayı, yaklaşık 438 yurt olarak değerlendirmek durumunda kaldık" diye konuştu.

Otel konforunda yurtlar

Özçelik, kendisinin de 20 yıl önce devlet yurtlarında kaldığına değinerek, şöyle devam etti:

"Yurtlarımızın standardı o dönemdeki gibi değil. Kalite son derece yüksek. Odaları mümkün olduğu kadar 3-4 öğrenci kalacak şekilde ayarlamaya çalışıyoruz. Bu sayıyı aşmayan odalarda baza, dolap, çalışma masası, internet, tuvalet ve banyo var. Standardı yüksek yemek hizmeti sunuyoruz. Otel konforunu öğrencilerimize sağlamaya çalışıyoruz. Yurtlarımızda sadece öğrencilerimizi barındırmakla kalmayacağız. Hizmet kalitesini artırdık. Artırmaya da devam edeceğiz."

İlk kez 2014 yılında başvuran öğrencilerin ekonomik ve sosyal durumlarının 11 ayrı birimde araştırıldığını anlatan Özçelik, bu sayede gerçek ihtiyaç sahiplerinin tespit edildiğini ve yurtlarda kalmalarının sağlandığını belirtti.

Öğrenciler boş vakitlerini de değerlendirecek

Özçelik, öğrencilerin boş vakitlerini değerlendirmek için aktiviteler de yapacaklarına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Sinema ve tiyatro eserlerinin gösterimi yapılacak. Öğrencilerimiz için örnek olacak, kendi sahasında ün yapmış ve başarı elde etmiş önemli şahsiyetleri yurtlarımızda kardeşlerimizle bir araya getireceğiz. Tecrübelerini aktarmalarını çalışacağız. Atölye çalışmalarımız var. Değerler eğitiminin yanı sıra tarih, felsefe, sosyoloji, edebiyat ve el sanatları, özellikle hat sanatı, ahşap oymacılığını ihtiva eden bir atölye çalışması eğitim programını başlatıyoruz."

Yurtlarda gençlerin spordan kopmamaları için turnuvalar düzenleyeceklerini ifade eden Özçelik, "Futbol, basketbol, voleybol, güreş, atletizm gibi spor dalları olacak. Eğitim kurumlarıyla birlikte yapmayı düşünüyoruz" dedi.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.