'YÖK öğrencisiz 5 para etmez'
Türkiye'deki 4,3 Milyon yükseköğretim öğrencisinin temsilcisi olan Türkiye Öğrenci Konseyi, talep ettiği üniversite senatoları ve rektör seçimlerindeki oy hakkının YÖK yasa tasarısında yer almamasını protesto etti.
Türkiye Öğrenci Konseyi'nden yapılan açıklamada : "Türkiye Öğrenci Konseyi olarak yeni YÖK yasa tasarısında bulunması gerektiğini düşündüğümüz bazı maddeleri daha önce bildirmiştik. Ancak Yasa Taslağı'nın Milli Eğitim Bakanlığı'na gönderilmiş son halinde öğrencilere öğrenci temsilcileri vasıtasıyla rektör seçimleri ve üniversite senatolarında oy hakkı verilmediği görülmektedir. Bu nedenle öğrencisiz bir yasa taslağının olamayacağını belirtmek amacıyla tarafımızca bir protesto başlatılmıştır." denildi.
Yönetimde oy hakkı olan bir Öğrenci Konseyi
Türkiye Öğrenci Konseyi, Yükseköğretim Yasa Tasarısı taslağında öğrenci konseyi başkanlarına üniversite senatolarında verilen söz hakkının yanında oy hakkı eklenmesini talep etti. 153 üniversitenin öğrenci konseyini bünyesinde barındıran Türkiye Öğrenci Konseyi Yükseköğretim yasa tasarısı taslağına ilişkin önerilerini YÖK'e sundu. Konsey üniversitelerin fakülte ve bölümlerinde öğrencilerle ilgili oluşturulacak her türlü komisyonda oy hakkı istedi.
Ayrıca özel üniversitelerdeki eğitim ücreti artışının en fazla enflasyon oranında olmasını talep eden Türkiye Öğrenci Konseyi eğitim dönemini uzatanların burslarının da kesilmemesini istedi.
Konsey yeni taslakta beklediği düzenlemeler olmayınca hem Milli Eğitim Bakanı ile görüşmelerde bulunulacağını, hem de "Öğrencisiz 5 Para Etmez" başlığı altında, çeşitli yöntemlerle protestolarda bulunacağını ifade ediyor. Bu protestoların kimseye zarar vermeyecek, kamuoyunun ve ilgililerin dikkatini çekecek yöntemlerle yapılacağı belirtiliyor. Sosyal medya üzerinden faaliyetlerin başlamış olduğuna vurgu yapılıyor.
Yeni Yasa Taslağı'nda Öğrenci Konseyleri ile ilgili düzenlenen ve eklenen maddeler ise şöyle:
Öğrenci konseyi
MADDE 22 - (1) Yükseköğretim kurumlarının her düzeyinde sunulan hizmetler ile eğitim-öğretimin ortam ve şartların iyileştirilmesi, öğrencilerin üniversitelerde yaşam kalitesinin artırılması, mezuniyet sonrası döneme hazırlanması ve yükseköğretim kurumların karar süreçlerine katılımların sağlanması amacıyla rektörlüğe önerilerde bulunmak üzere her yükseköğretim kurumunda bir öğrenci konseyi oluşturulur.
(2) Yükseköğretim kurumlarında yönetim kurulu kararıyla öğrenci konseylerine yürütecekleri faaliyet programı çerçevesinde Rektörlükçe her yıl bütçeden belirli bir tutar ayrılır. Öğrenci konseyinin bütçe ve harcamaları yükseköğretim kurumunun iç denetim ve kontrol sistemi çerçevesinde denetlenir.
(3) Yükseköğretim kurumları tarafından faaliyetlerini gereği gibi yürütebilmeleri için öğrenci konseyine uygun bir mekan tahsis edilir.
(4) Türkiye Yükseköğretim Öğrenci Konseyi, yükseköğretim kurumları öğrenci konsey başkanların kendi aralarından seçtikleri bir başkan ve on üyeden oluşur. Türkiye Yükseköğretim Öğrenci Konseyinin yürüteceği yıllık faaliyet programları çerçevesinde Kurul tarafından her yıl bütçeden belirli bir meblağ ayrılır ve buna ilişkin harcamalar Kurulca denetlenir.
(5) Yükseköğretim kurumları öğrenci konseyleri ile bunların oluşturduğu Türkiye Yükseköğretim Öğrenci Konseyinin oluşumu, katılacağı kurullar ve çalışma usul ve esasları Kurul tarafından çıkarılan yönetmelikle belirlenir.
Kaynak: Haber7
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.