“Yılın Girişimcisi Ödülü” Mehmet Çankaya’ya Verildi…

“Yılın Girişimcisi Ödülü” Mehmet Çankaya’ya Verildi…
 İGİAD Tarafından 12.si Düzenlenen “Yılın Girişimcisi Ödülü” Karmod Prefabrik Yapı Teknolojileri Ceo’su Mehmet Çankaya’ya Verildi.-Türkiye ...

 

İGİAD Tarafından 12.si Düzenlenen “Yılın Girişimcisi Ödülü” Karmod Prefabrik Yapı Teknolojileri Ceo’su Mehmet Çankaya’ya Verildi.

-Türkiye  İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği (İGİAD) tarafından bu yıl 12.’si düzenlenen “Girişimcilik Ödül Töreni ve 2016 Yılı Ekonomi değerlendirme Konferansı” geniş bir katılımla İstanbul’da gerçekleştirildi.

-İGİAD başkanı Ayhan Karahan’ın selamlama konuşmasıyla başlayan program, Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatice Karahan tarafından “Türkiye Ekonomisinin Görünümü ve 2016 Yılı Beklentileri” konferansıyla devam etti. Konferansın ardından ödül törenine geçilerek “Yılın Girişimcisi” ve “Yılın Genç Girişimcisi” ödüllerinin dağıtıldığı programın kapanış konuşması, Türkiye Rekabet Kurumu Başkanı Prof.Dr. Ömer Torlak tarafından “Rekabet ve Ahlak” başlığıyla yapıldı.

Türkiye Yüksek Faiz Uygulamalarında Mısır’dan bile Önde

İGİAD’ın 12. Girişimcilik Ödül Töreni İstanbul’da düzenlendi. İGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Karahan, törende yaptığı konuşmasına ülkemizde yaşanan terör saldırılarında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza başsağlığı dileyerek başladı. Karahan ticari hayata ve Türkiye ekonomisine ilişkin de bazı değerlendirmelerde bulunarak, faiz politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğini şu sözlerle belirtti: “Türkiye Dünya’da yüksek faiz uygulayan üçüncü ülke konumunda, bu yüksek faizle yatırım yapabilmemiz ekonomiyi büyütebilmemiz mümkün değildir. Dünyada bir sömürü aracı olan faiz sarmalından kurtulmalıyız. Merkez Bankasının enflasyon ve döviz artışını frenlemek için kullandığı faiz silahı dönüp reel ekonomiyi vuruyor, bu faiz oranı Mısır’da bile yok” dedi.

Karahan yaptığı konuşmada çek yasasının geldiği noktayı da değerlendirerek, “Çek yasasında aslında iyi niyetle yapılmış düzenleme, yaşanan sorunlara çözüm olmamıştır. Geçen yıl karşılıksız işlem yapılan çeklerin adedinde yüzde 19 tutarında yüzde 42 artış yaşanmıştır. Karşılıksız çıkan çeklerin küçük bir kısmı ancak tahsil edilebilmektedir. Ticari hayattaki bozulma buradan gözlemlenebilir. Çek yasasında yeni bir düzenlemeye ihtiyaç vardır"  dedi. 

Coğrafyamızdaki Her Türlü Saldırılara Karşı Birlik Olmalıyız

Türkiye'nin coğrafi olarak bir kriz çemberinin ortasında bulunduğunu belirten Karahan, şunları kaydetti: "İçten ve dıştan gelen birçok saldırıya maruz kalıyor. Bulunduğumuz coğrafyayı ıslah edeceğiz diyen ABD, AB, Rusya, İran coğrafyamızı tam bir bozguna uğratıp fesadın kaynağı oluyorlar. Coğrafyamızı ıslah edecek olanlar ancak biz olacağız bu da birbirimizle dost olup birbirimize yardım etmekle olacaktır. Coğrafyamızda ekonomik ve güvenlik açısından kendimizi koruyabilmemiz için öncelikle birlik olmak güç birliği yapmak durumundayız."

Mevcut komşu ülke pazarlarının krizler nedeniyle kaybedildiğini aktaran Karahan, en büyük ticaret pazarlarından biri olan Rusya’nın haksız ambargosuna maruz kalındığını anımsattı. Karahan, iki ülke arasına oluşan siyasi krizin faturasının halka çıkartılmaması gerektiğini belirterek, "İki ülke halkının birbirleriyle ticareti ve seyahati ambargo ile yasaklanmamalıdır. Bir ülkenin bağımsızlığı sınır güvenliği ekonomiyle test edilmemelidir” diye konuştu.

 

Ahlakî Olmayan İş, Meşru da Değildir

İGİAD'ın ekonomiye ve iş dünyasına ahlaklı girişimciliği bir yaşam biçimi olarak sunduğunu belirten Karahan, "Ahlaklı girişimciliğin ön gördüğü anlayış, temelleri hak, adalet ve dürüstlük bağlamında ele alınması ve değerlendirilmesi gereken ekonomik bir perspektiftir. İGİAD, ahlâkî olmayan işi meşru saymayarak, piyasa şartlarını yeniden sorgulamaktadır. İGİAD, helal kazancın adil paylaşımını öngörmekte ve iş dünyasında hakkı, adaleti merkeze almaya çalışmaktadır. Buna göre, İGİAD üyesi bir iş adamı ticari ilişkilerinde, iş ahlâkının gerekliliklerine uygun davranmaya gayret gösterir" şeklinde konuştu.

2016’da Dünya’nın Durağanlaşsa da Türkiye Büyümeye Devam Ediyor

Ödül töreni öncesi “Türkiye Ekonomisinin Görünümü ve 2016 Beklentiler” konferansını veren Medipol Üniversitesi  Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatice Karahan, küresel ekonomideki yavaşlamanın gelişmekte olan ülke ekonomilerinin tamamını etkilediği gibi Türkiye'yi de etkilediğini fakat ülkemizin buna rağmen büyümesini 2016 yılında da devam ettireceğini kaydetti.

Dünya ticaretinin 2008 krizinin ardından en kötü performansını 2015'te sergilediğini aktaran Karahan, buradaki en büyük etmenin emtia fiyatlarının dip yapması olduğunu kaydetti.

 

İslam Medeniyeti Modern Ticari Sistemlere Örnek Olabilir

İGAD 12. Girişimcilik ödül Töreni’nin kapanış konuşmasını yapan Türkiye Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak, iktisadi hayatın müşteri sadakatiyle doğrudan ilgili olduğuna işaret ederek, iş yaşamında ahlaki değerlerin önemine dikkati çekti. Pazarda rekabeti bozmaya yönelik karaborsa oluşumu ve buna benzer gayri ahlaki ticari davranışların İslam'da men edildiğini anımsatan Torlak, İslam medeniyetinin insanı merkeze alan ahilik örgütlenmesinin, modern ticari sistemlere örnek olabileceğini kaydetti.

 

GİRİŞİMCİLİK ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

İGİAD İş Geliştirme Komisyonu tarafından yapılan çalışma ile her yıl bir işadamına “Yılın Girişimcisi” ödülü verilmekte. Bu ödül, iş hayatında ahlaki ilkelere dikkat eden, iş görenlerine karşı adaletli duruşunu koruyan örnek şahsiyetleri toplumda yaygınlaştırma amacını taşıyan firma sahiplerine bu yıl 12. kez verilmekte. Bu yıl ayrıca ilk defa bir genç girişimciye de ödül takdim yapılmakta.

“İGİAD Yılın Girişimcisi Ödülü” bu yıl, KARMOD Prefabrik Yapı Teknolojileri CEO’su Mehmet Çankaya’ya verildi. Bu yıl ilk defa verilen “Yılın Genç Girişimcisi” ödülünü ise Tuğçe Döviz adına Mustafa Kaplan aldı.

KARMOD Prefabrik Yapı Teknolojileri  CEO’su Mehmet Çankaya, yaptığı konuşmada şirketinin Manchester United takımının işlerinden 3. Havaalanı projelerine kadar birçok alanda faaliyet gösterdiğini belirtti. Şirketin iş ahlakı ilkelerini önde tutarak ticari hayatına devam ettiğini ve büyümesinin finansmanını kendi sermayesiyle sağlayarak herhangi bir dış kaynak kullanımı yapmadıkları için krizleri de kolay atlattıklarını ifade etti. Çankaya konuşmasında bugüne kadar konvansiyonel bankalar ya da katılım bankalarından finansman sağlamadıklarını ifade ederek, "Allah'a şükür bugüne kadar her işimizi öz sermaye ile yaptık. Ne klasik bankaların ne de katılım bankalarının tek bir kuruş kredisini almadık. Allah da bize yardım etti, bugün 90 ülkeye ihracat yapar konuma geldik" dedi.

Yılın genç girişimcisi ödülünün sahibi Mustafa Kaplan ise ailesinden devraldığı girişimcilik kültürünü kurduğu yeni girişimlerle zenginleştirerek İGİAD’ın misyonuna yakışır şekilde ahlaklı çalışmayı önceleyen bir girişimci olmayı hedeflediğini ifade etti. 

adanapost.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.