'Yılan panzehiri ülkemizden karşılanabilir'

'Yılan panzehiri ülkemizden karşılanabilir'
 Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalından emekli Prof. Dr. Baran, yılan sokmalarına karşı iki yıldır üretilmeyen...

 

Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalından emekli Prof. Dr. Baran, yılan sokmalarına karşı iki yıldır üretilmeyen etkili tek panzehirin Türkiye'den karşılanabileceğini söyledi.

 

İSTANBUL (AA) - Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalından emekli Prof. Dr. İbrahim Baran, yılan sokmalarına karşı iki yıldır üretilmeyen etkili tek panzehrin Türkiye'den karşılanabileceğini söyledi.

 

''Yılancı Hoca'' olarak anılan Prof. Dr. Baran, Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) yetkililerinin, yılansokmasına karşı panzehir üreten dünyadaki tek firmanın maddi gerekçelerden dolayı 2 yıldır üretim yapmadığını açıkladığını hatırlattı.

 

Bu durumun dünya açısından kriz anlamına geldiğini ve bu alanda büyük bir boşluk oluştuğunu savunan Baran, Türkiye'nin bu krizi fırsata çevirebileceğini vurguladı.

 

Prof. Dr. Baran, Türkiye'nin bu alanda yeterli potansiyele sahip olduğunu aktararak, "Zehirli yılanlar sıcak bölgelerde yaşıyor. Türkiye de sıcak kuşakta yer alan bir ülke. Ülkemizdeki yılan çeşidi ve sayısı, serum ihtiyacını karşılayacak miktardadır. Bulunduğumuz coğrafya açısından da akıllıca bir planlama yapılabilirse bu alanda bir numara oluruz" dedi.

 

 "Türkiye bu alanda potansiyeli var"

 

Baran, panzehir alanındaki açığın dünya açısından tehlikeli bir durum gibi görüldüğünü ancak Türkiye'nin erken bir hamleyle bunu bertaraf edebileceğini belirterek, "Yıllardır, Türkiye'nin bu alanda yeteri kadar potansiyeli ve zenginliği olduğunu söylüyoruz. Ancak nedense bu potansiyel kullanılamadı. Şimdi ise büyük bir fırsat önümüzde duruyor. Kendi ihtiyacımızı karşılayıp, dünyanın birçok bölgesine ihraç edebilecek duruma gelebiliriz" diye konuştu.

 

Devletin ve özel sektörün panzehir alanındaki çalışmalara hemen başlaması gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

 

"Türkiye'de 10'un üzerinde sağılabilecek zehirli yılan çeşidi var. Bunlarla ilgili daha önce çalışma yaptık. Gayet kaliteli ve yeterli bir zehir bunlardan elde ediliyor. Tabii bunun için iyi bir altyapı ve tesis kurulması lazım. Profesyonel bir şekilde bu konunun ele alınması önemli. Doğal bir zenginliğimiz bu. Yanılmıyorsam yaklaşık 10 bin toz panzehir yurtdışından alıyoruz. Üstelik soğuk zincir ürünü oldukları için 2 yıllık ömürleri var. Çok önemli ve şu anda boşta olan bir konu. Bu işe el atılırsa bundan ülkemiz kazançlı çıkar."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.