YGS'ye girecekler için önemli uyarılar!

YGS'ye girecekler için önemli uyarılar!
Üniversiteye giriş sınavının ilk basamağı olan YGS, yarın 10.00'da başlayacak ve 160 dakika sürecek. Kalem, kalemtıraş, silgi ÖSYM'den verilecek, pet...



Üniversiteye giriş sınavının ilk basamağı olan YGS, yarın 10.00'da başlayacak ve 160 dakika sürecek. Kalem, kalemtıraş, silgi ÖSYM'den verilecek, pet şişe içinde su getirebilirsiniz. Sınav giriş belgenizi ve fotoğraflı kimliğinizi yanınızdan ayırmayın. İşte dikkat edilmesi gereken tüm ayrıntılar.


Üniversiteye geçişte birinci aşama olarak uygulanan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), yarın yapılacak. YGS, Türkiye'de tüm il ve bazı ilçe merkezleri ile KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da 160 sınav merkezinde uygulanacak. Saat 10.00'da başlayacak sınav 160 dakika sürecek. Sınava 1 milyon 837 bin 741 üniversite adayı girecek. Her testten 40 soru olmak üzere 160 sorunun sorulacağı adaylara, 160 dakika süre verilecek. Herhangi bir puan türünden 180 barajını aşan öğrenciler Lisans Yerleştirme Sınavları'na (LYS) girebilecek. 2011'de 1 milyon 313 bin 274 aday YGS'de herhangi bir puan türünden 180 barajını geçerek LYS'ye girmeye hak kazandı.

YGS çözümleri Habertürk'te

Şifreler internet sitesinde

Adayların sınava gelirken yanlarında mutlaka 2012-YGS Sınava Giriş Belgesi ile nüfus cüzdanı veya pasaport bulundurmaları zorunlu tutuluyor. Üzerinde fotoğraf ve TC Kimlik Numarası bulunmayan nüfus cüzdanları ile süresi geçersiz pasaport kabul edilmeyecek. Bu belgelerini eksiksiz olarak yanında bulundurmayan bir aday, mazereti ne olursa olsun sınava alınmayacak. Bir aday bu belgeleri yanında olmadığı halde herhangi bir salonda sınava alınmış olsa bile, bu adayın sınavı ÖSYM Yönetim Kurulu'nca geçersiz sayılacak. Adaylar, sınava gireceği yer bilgisini gösteren "Sınava Giriş Belgesini", TC Kimlik Numarası ve şifresi ile ÖSYM'nin www.osym.gov.tr internet adresinden kendisi temin edebiliyor.

BUNLARA DİKKAT EDİN

Nüfus cüzdanı masada: Yerine oturan aday, sınava giriş belgesi ile nüfus cüzdanı veya pasaportunu sırasının üzerine koyacak. Salondaki görevliler de ilk iş olarak adayların tek tek kimlik kontrollerini yapacak. Gerekli kimlik kontrolleri ve yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra salon başkanı sınavda uyulacak kurulları adaylara hatırlatacak. Cevap kağıtlarındaki gerekli yerler adaylarca doldurulduktan sonra soru kitapçıkları dağıtılacak.

Kitapçığı kontrol edin: Adaylar kendilerine verilen soru kitapçıklarında yer alan sayfaların baskısını hızlıca kontrol ettikten sonra, kitapçığın kapağı üzerindeki ad, soyad, TC Kimlik Numarası ile salon numarası bilgilerini dolduracak. Soru kitapçık numarasını cevap kağıdında "Soru Kitapçık Numarası" alanına yazıp kodlayacak.

Tuvalete iZin yok: Sınav başladıktan sonra adayların ilk 120 dakika (2 saat) ve son 15 dakika içinde sınav salonunu terk etmeleri yasak olacak. Sınav sırasında adayların kısa bir süre için bile olsa tuvalete gitmeleri, sınav salonundan çıkmalarına izin verilmeyecek. Sınav salonundan çıkan aday bir daha sınav salonuna alınmayacak ve sınavın ilk 120 dakikası dolana kadar sınav salonunda bekletilecek.

Konuşmak yasak: Adayların sınav sırasında konuşmaları, kopya çekmeleri veya kopya vermeleri, salondaki görevlilere soru sormaları, birbirlerine kalem, silgi gibi şeyler alıp vermeleri, sınav düzenini bozacak davranışlarda bulunmaları yasak olacak. Bu yasaklara uymadığı saptanan adayların sınavları geçersiz sayılacak.

Açılmamış kitapçık isteyin: Soru kitapçığı poşeti adayın kendisi tarafından açılacak. Adayların kendilerine verilen açılmış poşeti kabul etmemesi gerekiyor.

Cevap anahtarları farklı: Her soru kitapçığının "soru kitapçık numarası" farklı olacak. Sorular birbirinin tamamen aynı olacak ancak soruların ve sorulardaki seçeneklerin sıralanışı ile doğru cevabın yeri değişebilecek.

Nüfus müdürlükleri yarın açık

Nüfus cüzdanı olmadığı veya nüfus cüzdanında TC Kimlik Numarası, fotoğrafı bulunmadığı için sınava alınmayacak adayların yeni kimlik alabilmeleri için nüfus müdürlükleri 07.00-10.15 saatleri arası açık tutulacak.

Peçete, kalem şeker ÖSYM'den

SINAV binalarında hiçbir eşya emanete alınmayacağından, adayların belirtilen belgeler dışında herhangi bir eşya getirmemeleri gerekiyor. Sınavın yapıldığı her bir salona en az bir duvar saati, adayların sınavda kullanacakları kalem, silgi, kalemtıraş gibi gereçler ile şeker, peçete ÖSYM tarafından sağlanacak. Adaylar sınava şeffaf pet şişe içinde su getirebilecekler. Sınavların yapıldığı binalara girişte adayların ve sınav görevlilerinin üstleri emniyet görevlileri tarafından elle ve dedektörle aranacak.

Telefon, saat getirmeyin

ÇANTA, cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth gibi cihazlar ile kulaklık, kolye, küpe, yüzük (alyans hariç), bilezik, broş, metal para gibi metal içerikli eşyalar ve her türlü elektronik/mekanik cihaz, çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf, makinesi, cep bilgisayarı, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi gibi her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar, silah ve benzeri teçhizatla, kalem, silgi, kalemtıraş, müsvedde kağıt, defter, kitap, sözlük, pergel, açıölçer, cetvel gibi araçlar sınav binasına kesinlikle alınmayacak. Sınava girecek adayın yüzünün, kimlik tespitini sağlayacak biçimde açık olması gerekiyor.

Kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için adayların sınava girecekleri binanın kapısında en geç saat 09.00'da hazır bulunmaları gerekiyor.

YGS'nin başarılı liseleri

Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) geçen yıl en çok başarı gösteren okullar sıralamasında özel fen liseleri başı çekti.

ÖSYM, "Ortaöğretim Kurumlarına Göre 2011 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Sonuçları Kitabı" hazırladı.

Kitapta, ortaöğretim okullarının sınıfında eğitim görünken sınava katılanların YGS puanlarına, illerin, okulların başarılarına, kaçıncı sırada yer aldıklarına dair bilgilere yer veriliyor.

Buna göre, geçen sene gerçekleşen YGS'ye Türkiye genelinde lise son sınıfta okuyan 729 bin 122 öğrenci girdi. Meslek liselerinden 264 bin 631 öğrenci katılırken, aralarında genel, Anadolu ve fen liselerinin de bulunduğu diğer lise türlerinden 464 bin 491 aday girdi.

Bu sınavda 180 ve üstü puan alarak ikinci sınav olan Lisans Yerleştirme Sınavları'na girmeyi hak kazanan aday sayısı ise 555 bin 247 olarak belirlendi.

Özel fen liseleri ilk sıralarda

YGS'de, YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 olmak üzere altı çeşit puan türü bulunuyor.

Bunlardan YGS-1 puanı hesaplanırken matematik, YGS-2'de fen bilimleri, YGS-3'de Türkçe ve YGS-4'de de sosyal bilimler testleri ağırlıklandırılıyor.

Bu puan türlerinde en çok başarı gösteren okullar, özel ve devlet fen liseleri olarak belirlendi. Başarı gösteren okullar sıralamasında, Konya, Ankara, İstanbul, Denizli, Aydın, İzmir, Trabzon'un alıyor.

Her puan türüne göre tüm okullar arasında ortalamada ilk 10'da yer alan okullar arasında Konya Özel Büyükkoyuncu Fen Lisesi, Ankara Fen Lisesi, İstanbul Özel Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi, Denizli Özel Server Gazi Fen Lisesi, Ankara Özel Samanyolu Cemal Şaşmaz Fen Lisesi, Aydın Fen Lisesi, Ankara Özel Samanyolu Fen Lisesi, İzmir Fen Lisesi, İstanbul Atatürk Fen Lisesi, İstanbul Özel Başakşehir Burç Fen Lisesi, Trabzon Özel Gülbahar Hatun Fen Lisesi, Özel Çağ Fatih Fen Lisesi yer alıyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.