YGS'de ilk etap bitti, soru-cevap TIKLA...

YGS'de ilk etap bitti, soru-cevap TIKLA...
Üniversitede okumayı hayal eden 1 milyon 690 bin aday, maratonun ilk etabını tamamladı. Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) giren öğrenciler, ikinci...


Üniversitede okumayı hayal eden 1 milyon 690 bin aday, maratonun ilk etabını tamamladı. Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) giren öğrenciler, ikinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) kadar rahat bir nefes aldı. YGS puanlarının en az biri 180 olan adaylar LYS'ye girebilecek. LYS'ye başvurular ise 18 Nisan'da başlayacak.

>>YGS SORU KİTAPÇIĞI İÇİN TIKLAYIN<<

>>CEVAP ANAHTARI İÇİN TIKLAYIN<<

Yaklaşık 1,7 milyon adayın katıldığı Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) dün yapıldı. Üniversiteye girişte ilk aşamayı atlatan gençler, kendilerini dışarıda bekleyen aileleri ile kucaklaştı. Kimi sevinç gözyaşı dökerken kimi de imtihan istediği gibi geçmediği için üzüntüden ağladı. Sınavı genel olarak kolay bulan öğrenciler, sürenin yetersizliğinden yakındı. Bazı adaylar, Türkçe testinde çıkan paragraf sorularının çok uzun olduğunu belirtirken, bazıları da matematikte zorlandıklarını kaydetti.

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, YGS sonuçlarının bir ay içinde açıklanacağını bildirdi. Sınavın ÖSYM tarafından belirlenen bazı salonlarda kamerayla kayıt altına alındığını anlatan Demir, "Bu uygulamanın çok etkin olduğunu düşünüyoruz. Güvenlik açısından herhangi bir sıkıntı yaşanmadı." dedi.

YGS'de, 1 milyon 692 bin 345 aday ter döktü. Sınav saat 10.00'da başlayıp tek oturumda 160 dakika sürdü. Mardin'in Midyat ve Şırnak'ın Cizre ilçelerinde ise ilk kez YGS yapıldı. Ülke genelinde sabah erken saatlerden itibaren sınavın yapılacağı okullara gelmeye başlayan adaylar, girişte emniyet görevlileri tarafından elle ve dedektörle arandı. Adayların kemer, toka, saat, alyans, hatta 'piercing'leri bile çıkarttırıldı. Güvenlik önlemleri çerçevesinde ÖSYM, bazı salonlarında sınavı kamera ile kayıt altına aldı. YGS'de ilk kez, 'adaya özel soru kitapçığı ve fotoğrafının bulunduğu cevap kâğıdı' kapalı poşetler içinde verildi. Öğrencilerin kalem, silgi ve kalemtıraştan oluşan kırtasiye seti de Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nce (ÖSYM) karşılandı. Adaya özel soru kitapçığında, sorular ve cevap şıkları kopyanın önlenmesi açısından farklı sıralarda yer aldı. Sınavda Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerinin her birinden 40'ar soru yöneltildi.

YGS'de uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak. YGS'nin değerlendirilmesi sonucunda her bir aday için YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 olmak üzere, altı ayrı puan türü oluşturulacak. 140-180 arası puan alanlar, sadece meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açıköğretimi tercih edebilecek. YGS puanlarının en az biri 180 olanlar, LYS'ye girmeye hak kazanacak. 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için ise YGS puanlarından en az birinin 140 ve üzeri olması gerekecek. Bu arada YGS puanı, LYS'yi yüzde 40 oranında etkileyecek.

Batıkent Lisesi'nde 'başörtünü çıkar' baskısı

Ankara Batıkent Lisesi'nde YGS'ye giren öğrenciler, başörtüsü engeliyle karşılaştı. Öğrencilerden birçoğu başlarını açarak sınava girmek zorunda kaldı. Beklemediği bu uygulama yüzünden sınavı kötü geçen adaylardan Vahide Yalçın, başını açarak girdiği sınav sonrası gözyaşlarına boğuldu. Genç kızı, annesi teskin etmeye çalıştı.

Öğrencilerden Yeşim Öz, daha önce KPSS'ye girdiğini, ancak bir sorun yaşamadığını belirterek, "Öğretmenler sınıfları dolaştılar. Tek tek başımızı açmamız gerektiğini söylediler. Ben de açtım. Karşı gelseydik sorun yaşardık." diye konuştu. Başörtülü öğrenci Ayşenur Tutucu ise sınavda başını açmadığını ifade ederek, şunları anlattı: "Güvenlik görevlileri, binanın idari sorumlusu başörtüsünü kabul etmiyor, dedi. Giremeyeceğime dair yazılı belge istedim, gösteremediler. Hakkımda tutanak da tutulmadı."

Unutkanlar için 'jet kimlik'

Kayseri'de YGS'nin başlamasına 10 dakika kala nüfus müdürlüğüne başvuran Sami Vezir'e, 5 dakikada nüfus cüzdanı hazırlandı. İzmir'de oturan Sami, nüfusa kayıtlı yer Kayseri olduğu için Argıncık Lisesi'ne geldi. Kimliğinin olmadığını fark eden aday, sınavın başlamasına 10 dakika kala Melikgazi Nüfus Müdürlüğü'ne gitti. İlçe Müdürü Mehmet Bozkır, şans eseri milletvekili seçimleri dolayısıyla hafta sonu da çalışıyordu. Bozkır'ın devreye girmesiyle Sami'ye 5 dakikada kimlik çıkarıldı. Bursa İnegöl'de de iki aday, kaymakamlığın devreye girmesiyle nüfus müdürlüğünde çıkarılan yeni kimliklerle sınava dakikalar kala alındı.

FEM: Türkçe soruları, önceki yıla göre daha kısa ve anlaşılır

Fem Dershaneleri öğretmenleri, YGS'deki soruları Zaman'a değerlendirdi. Türkçe sorularının önceki yıllara göre daha kısa ve anlaşılır olduğunu belirten öğretmenler, şunları kaydetti: "Sorular beklenildiği gibi anlama dayalı çıktı. Paragraf soruları, 2010 YGS'den daha kısa ve anlaşılır. Dil bilgisinde karma soru tipi tercih edilmiş. Yazım yanlışı ve noktalama işareti sorularında TDK İmla Kılavuzu dikkate alınmış."

Edinilen bilgiye göre Matematik sorularının zorluk derecesi önceki yıla göre artmış. Matematik'te sürpriz soru çıkmazken, sorular işlem ağırlıklı. Problem sorularının çokluğu göze çarpıyor. Fizik'te düşünme ve yorum yeteneğini ölçen temel kavramlardan oluşan sorular çoğunlukta. Şu ana kadar üniversite sınavlarında hiç sorulmamış optik ile ilgili soru dikkat çekiyor. Kimya soruları, 9. sınıf müfredatına uygun. Sorular zorluk ve tarz olarak önceki yıllarla aynı. Kimya'da öğrencileri zorlayacak soru yer almıyor. Biyoloji soruları, YGS sınavına katılan tüm öğrencilere hitap etmiyor. Tarih sorularını, bilgi ve yorum gücünü kullanarak çözmek mümkün. Geçen yılki bilgiye dayalı sorular bu yıl da sorulmuş. Coğrafya soruları da müfredata uygun. Geçen yıldan farklı olarak Türkiye Fiziki Coğrafyası'na ağırlık verilmiş. Güncel olarak ileri saat uygulamasıyla ilgili soru dikkat çekiyor. Felsefe'de ise bilgiden çok yoruma dayalı sorular göze çarpıyor.

>>YGS SORU KİTAPÇIĞI İÇİN TIKLAYIN<<

>>CEVAP ANAHTARI İÇİN TIKLAYIN<<

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.