YGS soruları 10 gün boyunca görülebilecek
ÖSYM açıklamasında, "Yükseköğretime Geçiş Sınavı sorularının yüzde 80'i, sonuçlarının açıklanmasından sonra, 10 gün süreyle, Aday İşlemleri Sistemi üzerinden erişime açılacak" denildi.
ANKARA (AA) - ÖSYM, Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), sorularının yüzde 80'inin, sonuçlarının açıklanmasından sonra, 10 gün süreyle, Aday İşlemleri Sistemi üzerinden erişime açılacağını bildirdi.
ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan açıklamada, bugün bazı gazetelerde, Anayasa Mahkemesi kararına rağmen soruların yayımlanmadığı ve mahkeme kararına uyulmadığı gibi "asılsız" iddiaların yer aldığı belirtildi.
Anayasa Mahkemesinin 4 Aralık 2014'te, soruların Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamından istisna sayılmasına ilişkin düzenleme hakkında iptal ve yürütmeyi durdurma kararı verdiği hatırlatılan açıklamada, gerekçeli iptal kararının henüz Resmi Gazete'de yayımlanmadığına dikkat çekildi.
Kararın, sınavlardaki sorulara ilişkin, Kanun kapsamında başvuru sahibine bilgi edinme hakkı tanıdığına işaret edilen açıklamada, bu kararın soruların internet sitesinde yayımlanmasını zorunlu kılmadığı vurgulandı.
Açıklamada, "Soruların Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun gösterdiği yollardan biriyle erişime açılması yönündeki kararı, zorunlu olarak doğrudan yayımlanması gerektiği gibi algılamak doğru değildir" ifadesine yer verildi.
Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulunun, "güvenlik açısından özel ortamlarda muhafaza edilen soru kitapçık ve cevap anahtarlarının, erişiminde özel yollarının tercih edilebileceği" ve "belgelere dair taleplerde de belgenin yerinde incelenmesinin sağlanmasının geçerli olabiliceğine" ilişkin kararları da yer alan açıklamada, bu kapsamda, özel erişim yollarından belgenin yerinde incelenmesi ve not alınmasına imkan sağlanmasının, hak arama hürriyeti, açıklık ve şeffaflık açısından da hukuka aykırı olmadığı belirtildi.
Sınavlarda fırsat eşitliğini zedeleyecek nitelikte bir yıl zor, diğer yıl kolay değil de eşit güçlükte sorular yöneltebilmenin önemine işaret edilen açıklamada, gerek bu durumun gerekse "yabancı dil sınavları ile başlanıp yaygınlaştırılacak elektronik ortamda randevulu sınav sistemine uygun çok sayıda eşdeğer soru oluşturmak, artan sınavlar karşısında gerekenden çok daha fazla detay içeren güç soruların sorulmasının önüne geçmek, milli eğitim sisteminin kangren hali olan 'sadece sınava yönelik' çalışmayı engelleyerek konuya odaklı çalışmayı teşvik etmenin", soruların yayımlanmamasının gerekçelerinden sadece birkaçı olduğu vurgulandı.
Dershanelerin, ezberciliğe sevk ettiği ve eğitim sistemine zarar verdiği gerekçesiyle dönüştürüldüğü hatırlatılan açıklamada, soruların tümümün yayımlanmasının, dershanelerin başka suretlere bürünerek çalışmasına teşvik anlamına geleceği belirtildi.
-"Kişisel ya da toplu her türden paylaşım yasak olacak"
Eğitim sisteminin geleceği açısından sadece soru çözmeye odaklı bir nesil yetiştirmenin, büyük bir sorun olacağının altı çizilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"2015-YGS'de sorulan soruların (160 soru) alanlar gözetilerek rastgele seçilen yüzde 20'si (32 soru) sınavın tamamlanmasından hemen sonra tüm telif hakları bedelsiz devredilerek, tüm adayların ve ilgililerin erişimine ÖSYM'nin internet sitesinden açılacaktır.
Soruların geri kalan yüzde 80'i de sınav sonuçlarının açıklanmasından hemen sonra, 10 gün süreyle, ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi (ais.osym.gov.tr) üzerinden adayların T.C. kimlik numaraları ve kişisel şifreleriyle adayların cevap kağıdı görüntüsü, cevap anahtarıyla birlikte adayların kişisel bilgi edinme amaçlı erişimine açılacak. Bu sorulara ait telif hakları bedelli ya da bedelsiz olarak hiçbir kişi veya kuruluşa devredilmeyecek ve bu soruların kişisel ya da toplu her türden paylaşımı (basımı, yayımı, dağıtımı) yasak olacak, paylaşanlar hakkında 5846 sayılı Kanun kapsamında yasal işlem başlatılacak. 2014-YGS soruları hakkında yapılacak uygulama hakkında ise kamuoyu daha sonra bilgilendirilecek."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.