Yerli tohumda GDO yok
Türkiye Tohumcular Birliği Başkan Yardımcısı Bilgin, "Bugüne kadar ülkemizde kayıt altına alınmış çeşitlere ait tohumlukların hiçbiri GDO'lu değildir" dedi.
ANTALYA (AA) - Türkiye Tohumcular Birliği Başkan Yardımcısı ve Tohum Dağıtıcıları Alt Birliği (TODAB) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bilgin, bugüne kadar Türkiye'de kayıt altına alınmış çeşitlere ait tohumlukların hiçbirinin GDO'lu olmadığını söyledi.
Bilgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, toplumda tohumculuk alanında zaman zaman asılsız iddialar ortaya atıldığını ve bu iddiaların sektöre zarar verdiğini söyledi. En fazla genetiği değiştirilmiş organizmalı (GDO) tohumların Türkiye'de var olduğu ve hibrit (melez) tohumların insan sağlığına zarar verdiği yönündeki iddialarla karşılaştıklarını anlatan Bilgin, bu iki iddianın da tamamen gerçek dışı olduğunu savundu.
Türkiye'de tohumluklarla ilgili mevcut yasaların GDO'lu tohumlukların Türkiye'de üretimini ve her türlü ticaretini yasakladığını vurgulayan Bilgin, "Bugüne kadar ülkemizde kayıt altına alınmış çeşitlere ait tohumlukların hiçbiri GDO’lu değildir. Tüm tohumlukların, gümrükte hastalık, zararlı ve GDO yönünden gerekli kontrolleri ve analizleri yapılmakta, yurda girişinde problem olmayan sağlıklı tohumlukların ithalatına izin verilmektedir. Ülkemizde GDO’lu tohumluk yoktur" dedi.
- "Melez tohum, insan sağlığına zararlı değil"
Ayhan Bilgin, hibrit tohumların insan sağlığı açısından riskli olmadığını vurguladı. Hibrit tohumların doğada var olan ve dünya kurulduğundan bu yana üretilen tohumların insan eliyle teknoloji kullanılarak arzu edilen amaçlara göre ıslah edilmiş tohumlar olduğunu anlatan Bilgin, ıslahçıların, pazarın istediği şartlara göre üstün özellikli anaç tohumları melezleyerek daha üstün özellikli yeni türler elde ettiklerini kaydetti.
Melez tohumun hiç döl vermeyen, kısır tohum olmadığını söyleyen Bilgin, "Melez tohumlar insan sağlığına zarar vermez, melez tohumların üretiminde üretici açısından daha yüksek verim, tüketici açısından daha yüksek kalite, pazar ve ihracat açısından da standardı değişmeyen ürün amaçlanmaktadır" diye konuştu.
- "Türkiye tohumda dışa bağımlı değil"
TODAB Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bilgin, tohum konusunda Türkiye'nin dışa bağımlı olmadığını vurguladı. Tohumluk ticaretinin uluslararası ticaret kurallarına göre yönetildiğine işaret eden Bilgin, "Son yıllarda ithalatla ihracat arasındaki makas, ihracatımız lehine daralma trendini devam ettirmektedir. 2013 yılında 126 milyon dolarlık tohum ihracatı gerçekleştirilmiş ve ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 65 seviyelerine yükselmiştir" dedi.
Tohum ithalatının iç tüketimdeki ürün kalitesinin iyileştirilmesi ve ihracata yönelik üretim yapılması amacıyla gerçekleştiğinin altını çizen Bilgin, Türkiye'de üretilen tohumlardan elde edilen yaş meyve ve sebzelerin ihracat tutarının 4,5 milyar dolar olduğunu ve bu gelirin elde edilmesinde üstün vasıflı tohumlukların kullanılmasının etkin rol oynadığını kaydetti.
Bilgin, Türkiye'de 643 firmanın tohumculukla ilgili faaliyette bulunduğunu ve sermaye durumuna göre bunlardan 623'ünün yerli, 16'sının yabancı, 4'ünün de ortaklık şeklinde olduğunu belirtti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.