Yerli otomotiv için 500 milyon dolar yeter...

Yerli otomotiv için 500 milyon dolar yeter...
20-25 bin liraya mal olması planlanan yerli otomobil için 2,5-3 milyar Euro'luk yatırım gerektiğini iddia eden sanayiciler, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı...



20-25 bin liraya mal olması planlanan yerli otomobil için 2,5-3 milyar Euro'luk yatırım gerektiğini iddia eden sanayiciler, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'ü kızdırdı. Rakamı çok abartılı bulan Bakan Ergün, Türkiye'nin en fazla 500 milyon dolarlık bir yatırımla bu işi gerçekleştirebilecek altyapı, insan kaynağı ve sermayeye sahip olduğunu vurguladı.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Otomotiv Sanayii Derneği'nin (OSD) hazırladığı yerli otomobil raporunu eleştirerek, "Bu iş için yazıldığı gibi 2,5-3 milyar Euro'luk bir yatırıma ihtiyaç yok, bu rakamlar çok abartılı." dedi. Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu'nun (TÜRKKONFED) Ordu'da gerçekleştirdiği başkanlar kurulu toplantısına katılan Bakan Ergün, konuya ilgisinden ötürü OSD'ye teşekkür ederken, Türkiye'nin en fazla 500 milyon dolarlık bir yatırımla bu işi gerçekleştirebilecek altyapı, insan kaynağı ve sermayeye sahip olduğunu vurguladı. Ülkedeki 50 yıllık otomobil altyapısının önemine işaret eden Ergün, Çin ve Hindistan'ın yaptığı otomobillerin benzerlerinin Türk toplumunu tatmin etmeyeceğinin ve Türk halkının daha kaliteli modeller beklediğinin de altını çizdi.

Türkiye'de çiftçilerin yüzde 80'inin içeride üretilen traktörleri kullandığını, otomotiv tüketiminde ise yerli üretimin payının sadece yüzde 30 olduğuna işaret eden Bakan Ergün, "Türk tüketicisinin yüzde 70'i ithal otomotiv tercih ediyor. Birkaç yıl içinde yıllık otomobil satışı 1 milyona çıkacak. Oran yüzde 30'da kalsa bile yıllık 300 bin otomobil eder. Onun için gelin bu yatırımı yapın. Bu talepten pay alan siz olun." çağrısı yaptı. Konuşmasında cari açık meselesine de değinen Bakan Ergün, yerli bir otomobil markasına sahip olmanın cari açık açısından da çok önemli olduğunu vurguladı. Cari açığın bir ticaret değil, üretim sorunu olduğunun da altını çizen Ergün, üretim kalitesi ve katma değerli üretim arttıkça rekabet gücünün de artacağı ve cari açığın azalacağına işaret etti. Hükümetin artık ekonomide yapısal reformlara ve cari açığa odaklandığının altını çizen Ergün, yeni dönemde bu sorunların çözüm sürecine gireceğini vurguladı.

Küresel ekonomideki çalkantıları da değerlendiren Nihat Ergün, iş dünyasının içinin rahat olmasını istedi. Türkiye'nin artık dünyadaki her gelişmeyi lehine çevirebilecek enstrümana sahip olduğunu vurgulayarak, buna rağmen hükümetin gevşemediğini ve ipleri hiçbir zaman elinden bırakmadığını kaydetti. Güncel gelişmeleri izleyip hazırlıklı olmanın önemine de işaret ederek, "Bizim için önemli olan, ekonomideki yapısal reformlara devam etmektir." dedi. Dünyada yeni bir resesyon ihtimali ve ciddi endişeler olduğunun altını çizen Bakan Ergün, Avrupa'da yaşanan liderlik krizinin ekonomik sorunları artırdığına işaret etti.

Hükümete yönelik eleştirilerde üslup sorununa değinen Bakan Ergün, şöyle devam etti: "Bazıları doğrunun yanında oluyorlar ama sözlerinden vıcık vıcık yağ damlıyor. Bazıları karşı oluyorlar ama sözlerinden zehir damlıyor. Bunlara gerek yok. Nemelazımdan bir şey olmaz. Usul, esastan önce gelir demiş eskiler. Usule dikkat edilirse eleştirilerde ve desteklerde hiçbir sorun yaşanmaz." Bakan Ergün'ün diğer eleştirisi ise ekonomi yorumcularınaydı. Yorumcuların ekrana çıkıp, şurada patlama oldu, buna bomba düştü diyerek savaş muhabiri gibi konuştuğunu belirten Ergün, "Oysa ekonomi, soğukkanlılık ister. Bu işin yüzde 60'ı psikolojidir." dedi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.