Yerel marketler, Ramazan fırsatçılarına bayrak açtı..

Yerel marketler, Ramazan fırsatçılarına bayrak açtı..
Ramazan'a sayılı günler kala şeker ve ayçiçeği yağı gibi bazı gıda ürünlerinde yaşanan fiyat artışları, yerel marketleri harekete geçirdi. Perakendeciler...



Ramazan'a sayılı günler kala şeker ve ayçiçeği yağı gibi bazı gıda ürünlerinde yaşanan fiyat artışları, yerel marketleri harekete geçirdi. Perakendeciler Federasyonu Başkanı Selamet Aygün, dernek üyesi 275 market zincirinin Ramazan ayı sonuna kadar zam yapmayacağını taahhüt ettiğini söyledi. Esnaf ve Sanatkarlar Derneği ise Ramazan fırsatçılığı yapan üyelerini ihraç edecek.

Ramazan ayına sayılı günler kaldı. Milyonlarca vatandaş, bu ayı ailesiyle birlikte huzur içinde geçirmek için erzaklarını almaya şimdiden başladı. Vatandaşlar, kaliteli ve ucuz ürünleri almak için dükkân dükkân dolaşırken, bazı fırsatçılar şimdiden fiyatları artırdı. Halkın temel ihtiyaçları olan bakliyat, yağ ve et ürünlerinde son günlerde gözle görülür artışlar yaşandı. Bir ay önce 15-18 lira arasında satılan 5 kiloluk ayçiçeği yağı 22-25 TL arasında raflarda yer alıyor. Bazı çevreler de Ramazan'ı fırsata çevirmek için gıda ürünleri üzerinde önceki yıllarda olduğu gibi spekülasyon yapmaya devam ediyor. Bu kapsamda ilk olarak şeker ve yağ başta olmak üzere bazı ürünlerde zam haberleri birbirini izledi. Sektör temsilcileri, Ramazan'da hiçbir gıda ve içecek ürününün temininde sıkıntı yaşanmayacağını belirtti.

Ramazan öncesi bazı çevrelerin gıda fiyatları üzerinde haksız kazanç elde etme çabaları Türkiye Perakendeciler Federasyonu'nu (TPF) harekete geçirdi. Federasyon, kendi çatıları altındaki binlerce marketle elbirliği yaparak fırsatçılara geçit vermeyecek. TPF'ye üye yaklaşık 275 market zincirinin Ramazan ayı sonuna kadar zam yapmayacağını açıklayan Federasyon Başkanı Selamet Aygün, bu kararı almalarında son günlerde bazı gıda ürünlerinde yaşanan fiyat artışlarının etkili olduğunu dile getirdi. Ülkemizdeki bakliyat rekoltelerinin yüksek olduğuna dikkat çeken Aygün, bunun sonucunda da zam beklentilerinin yersiz olduğunun altını çizdi. Bu Ramazan ayını zamsız geçirme gayreti içinde oldukları bilgisini veren işadamı, "Biz hem TPF hem de PERDER olarak halkımızın huzurlu bir Ramazan geçirmesi için sorumluluk alacağız. Ve bu dönem içerisinde hiçbir şekilde zam yapmayacağız. Gerekirse öz sermayelerimizi kullanırız ancak zam yapmayız." dedi. Aygün, ülkenin içinde bulunduğu siyasî ve ekonomik istikrarın da firmaların zam gerekçelerini ortadan kaldırdığına dikkat çekti.

zam yapmayı gerektirecek bir şey yok

Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi sebebiyle sebze ve meyve bolluğu yaşandığını söyleyen TPF Başkanı, "Dolayısıyla bu fiyatlara da yansıyor. Bakliyat ürünlerinde yaz aylarında tüketim azalır, Ramazan'da artar. Bu durum arz-talep dengesini sağlıyor ve zam gerekliliği ortadan kalkıyor. Ayrıca bu sene Türkiye'de üretilen kırmızı mercimek, pirinç gibi ürünlerin rekoltesi yüksek. Bakliyat üreticilerinin sorumlu davranışları nedeniyle zaten 4-5 yıldır özellikle bu dönemde zam yapılmıyor." şeklinde konuştu. TGDF Başkanı Şemsi Kopuz ise esnafı en azından bu mübarek aylarda vicdanlı olmaya davet etti. Piyasalarda tüm ürünlerden istenilen oranlarda bulunduğunu aktaran Kopuz, bazı çevrelerin spekülatif çıkışlarına da engel olacaklarını dile getirdi. Tüketicilere Ramazan erzaklarını zamanında alma uyarısında da bulunan Kopuz, ağustosun ilk haftasına kalınmamasının aile ekonomilerine önemli katkılar sunacağını aktardı.

Makro Marketleri Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Songör de bir işadamı olarak piyasada dolaşan zam söylentilerinden sıkıldığını, zincir marketler olarak TPF'nin kararını sonuna kadar uygulayacaklarını söyledi. Songör, hatta ihtiyaç sahiplerinin gıda ürünlerine daha rahat ulaşması için bazı fiyatlarda iyileştirme de yapacaklarını açıkladı. Kırmızı et ithalatında yüksek vergi uygulamasının ardından iç piyasada fiyatların belli çevreler tarafından yeniden yükseltildiğini aktaran işadamı, "Biz geçen yıl hem ette hem de diğer ürünlerde spekülasyonlara fırsat vermedik, bu yıl da vermeyeceğiz." dedi.

Zam yapan esnaf ihraç edilecek

Esnaf ve Sanatkârlar Derneği (ESDER), Ramazan ayında gıda fiyatlarına zam yapan üyelerine ceza verecek. Dernek Başkanı Mahmut Çelikus, esnafın zam yapacağı iddialarının dürüst esnafı rahatsız ettiğini kaydetti. Ahilik kültürünü özümseyen bir esnafın içinde fırsatçılık anlayışı olmadığını aktaran Çelikus, kendini bilmez kimselerin yaptığının bütün esnafı bağlanmaması gerektiğini söyledi. ESDER Başkanı, üyeleri içinde bu tip bir anlayışa sahip esnafın tespiti halinde üyelikten ihraç edeceklerini açıkladı. Çelikus, herkesi Ramazan ayının ruhuna uygun davranmaya davet etti

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.